ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

...Τρένο τελικά χρειάζονται οι κάτοικοι στο Βόρειο Αιγαίο...

30/05/14
 
Μόνο με χιούμορ μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Τα πλοία της ΝΕΛ, με βλάβες και χωρίς καύσιμα, προκαλούν ξανά ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων. 

"Η Εφημερίδα των Συντακτών"
αναδημοσίευση
     
Των Χριστίνας Παπασταθοπούλου – Γιώργου Παγούδη

Για πολλοστή φορά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και ειδικά αυτά της λεγόμενης «άγονης γραμμής», αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση, καθώς τα πλοία της ΝΕΛ που εξυπηρετούν τις γραμμές αυτές, είτε λόγω προβλημάτων στον ανεφοδιασμό καυσίμων είτε λόγω βλαβών, ακυρώνουν δρομολόγια, με αποτέλεσμα την ατέρμονη ταλαιπωρία των πολιτών.

 Είναι γνωστό ότι η ναυτιλιακή εταιρεία εδώ και καιρό βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα με τις τράπεζες. Το γεγονός όμως είναι ένα: τη νύφη την πληρώνουν συνεχώς οι επιβάτες, και ενώ το πρόβλημα είναι χρόνιο, εξακολουθεί να μη διαφαίνεται κάποια λύση.

Αυτή τη φορά η νέα περιπέτεια των πολιτών προήλθε από τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία «Ταξιάρχης» και «Θεόφιλος», τα οποία «προδόθηκαν» εκ νέου από βλάβη και έλλειψη καυσίμων, αντίστοιχα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την εταιρεία και συνάμα τους νησιώτες.

Το «Ταξιάρχης» τα ξημερώματα της Τετάρτης και ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από Καβάλα για Λήμνο – Αγιο Ευστράτιο – Ψαρά και Λαύριο και λίγο πριν προσεγγίσει τα Ψαρά δήλωσε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή και συνέχισε το δρομολόγιο για Λαύριο με 37 επιβάτες, 57 φορτηγά, 3 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 5 δίκυκλα. Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Ψαρών Κώστα Βρατσάνο, κανένας από τους επιβάτες δεν είχε προορισμό τα Ψαρά.

Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου απαγόρευσε τον απόπλου μέχρι την οριστική αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν και στις 8 χθες το βράδυ το πλοίο θα πραγματοποιούσε κανονικά το δρομολόγιό του.

Παράλληλα, δεν εκτελέστηκε το προγραμματισμένο δρομολόγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Θεόφιλος» που επρόκειτο να αποπλεύσει το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι της Καβάλας για Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο-Καρλόβασι και Αγιο Κήρυκο, λόγω αδυναμίας ανεφοδιασμού του πλοίου με καύσιμα, κατά δήλωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο 166 άτομα ξέμειναν στα λιμάνια του Λαυρίου και της Καβάλας, καθώς η ΝΕΛ είχε ακινητοποιήσει τα δύο προαναφερθέντα πλοία, λόγω προβλημάτων στον ανεφοδιασμό καυσίμων. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της είχε κάνει γνωστό ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε λόγω «μη έγκαιρης καταβολής των μισθωμάτων από εκτελεσθέντα δρομολόγια σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας».

Να θυμίσουμε ότι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πολύ συχνά και με ακόμα ένα πλοίο της ΝΕΛ, το 39 ετών επιβατηγό-οχηματαγωγό «European Express», όπως στα μέσα Μαΐου που εν πλω και έχοντας αναχωρήσει από Εύδηλο για Αγ. Κήρυκο παρουσίασε μηχανική βλάβη, ενώ τον Ιανουάριο είχε απαγορευτεί ο απόπλους του γιατί ύστερα από επιθεώρηση διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ανθρώπινης ζωής και μη συμμόρφωση με τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης.