ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Συνάντηση με Μέρκελ ζητούν τα μέλη της Επιτροπής Γερμανικών Αποζημιώσεων

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.ertopen.com/
Να συναντηθούν με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται την Παρασκευή την Αθήνα, ζητούν τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων της Βουλής με επίσημο αίτημά τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη.
Συνάντηση με Μέρκελ ζητούν τα μέλη της Επιτροπής Γερμανικών ΑποζημιώσεωνΤην ίδια στιγμή δίχως επεξεργασμένα στοιχεία σε σημερινές τιμές εμφανίστηκαν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία προσήλθαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου να μιλήσουν με αριθμούς για τις γερμανικές οφειλές. Έτσι, αναφέρθηκαν σε ποσά που αφορούν το 1941 με πληθωριστική αξία χωρίς να έχει γίνει αναγωγή σε σημερινές τιμές και χωρίς να έχει αφαιρεθεί η πληθωριστική αξία.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία η αρχική απαίτηση σε δραχμές τρέχουσας αγοραστικής αξίας (δηλαδή πληθωριστικής δραχμής του 1941) έφτανε το 1,35 τετράκις εκατομμύρια δραχμές.
Σε μια άλλη εκτίμηση σε δολάρια έχοντας αφαιρεθεί η πληθωριστική αξία της δραχμής τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν λόγο για απαιτήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 258 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές Νοεμβρίου του 1941.
Βεβαίως, όλοι αναγνώρισαν ότι για να γίνει αναγωγή σε σημερινά ποσά απαιτείται βαθιά τεχνική επεξεργασία από εμπειρογνώμονες και οικονομολόγους με την κάλυψη της Πολιτείας.
Όπως είπε δε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Γλέζος ισχυρό όπλο υπέρ της χώρας για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου είναι οι καταβολές που έκανε το Γ΄ Ράιχ αναγνωρίζοντας έτσι ουσιαστικά την απαίτηση της Ελλάδας.