ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τι λένε οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι, τι δεν κάνουν οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι...

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

www.asyntaxtostypos.com

www.greektv-com.blogspot.gr

αναδημοσίευση

Το ρεπορτάζ από μια ακόμη συνάντηση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ από τον  asyntaxtostypo, για τα μεγάλα θέματα του κλάδου.  
Τα οποία συζητώνται συνδικαλιστικά, παραμένουν κλειστά στα γραφεία των συνδικαλιστικών ενώσεων και ουδέποτε απασχολούν τα μέλη τους...ΠΟΕΣΥ Περιμένοντας… τις Ενώσεις!

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΣΥ + ΔΣ ΕΝΩΣΕΩΝ, ΑΘΗΝΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ 15/6/2014

Τρείς μήνες πριν την κανονική διεξαγωγή του τριετούς συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, το διοικητικό της συμβούλιο κάλεσε το γενικό συμβούλιο μαζί με τα διοικητικά των 5 Ενώσεων Συντακτών που απαρτίζουν την Ομοπσπονδία, για να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήμα των ημερών… ακόμη μιά φορά! Αγωνιστικό πλαίσιο, ΕΡΤ, οικονομικός απολογισμός-προϋπολογισμός, καταστατικές αλλαγές-συνέδριο, ήταν τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Αν και όχι με το σύνολο των μελών αυτών των οργάνων, αφού από περίπου 70 παραβρέθηκαν… οι μισοί, με χαρακτηριστικές τις απουσίες του δσ της ΕΣΗΕΑ ή του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ (από Θεσσαλονίκη ήταν μόνο οι της αντιπολίευησς Μπίκας, Κυριακούλης και Ευθυμιάδου). 
 Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση ήρθε καιχαιρέτισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, ο οποίος ήταν στην Αθήνα για τις ανάγκες της διημερίδας για το υπό συγκρότηση Διεθνές Αντιφασιστικό Παρατηρητήριο, όπως είχε προταθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία στο τελευταίο συνέδριο της ΔΟΔ στο Δουβλίνο τον περασμένο Ιούνιο.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης κατέθεσε στο σώμα την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για «τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του κλάδου», πάνω στο οποίο έγινε συζήτηση. Μόνο που από το κατατεθέν πλαίσιο το Σάββατο λείπει… το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, στο οποίο εστίασαν οι περισσότεροι που πήραν το λόγο. Ωραία τα λόγια, τι γίνεται όμως με τις πράξεις; 

Άλλωστε, αυτός ο κύκλος δεν έχει επαναληφθεί τόσες φορές από την αρχή της θητείας αυτού του διοικητικού της Ομοσπονδίας; Τελευταία δε, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου μετά το γενικό στάλθηκε στις Ενώσεις ένα πλήρες πλαίσιο θέσεων και δράσης, αλλά… ουδέποτε η Ομοσπονδία έλαβε τις απαντήσεις τους. Έτσι είπε ο ίδιος ο Γ. Σαββίδης και δυστυχώς έτσι είναι. Αλλά ούτε η Ομοσποδία προχώρησε. Μάλλον οι πρόεδροι των Ενώσεων περισσότερο αρέσκονται να συναντώνται μόνο αυτοί να συζητάνε-αποφασίζουν και η σύγκλιση των ευρύτερων οργάνων να γίνεται μόνο για το θεαθήναι.
Και μετά λένε γιατί η βάση των εργαζομμένων τους γυρίζει την πλάτη και απομαζικοποιούνται οι διαδικασίες. Μα αφού αυτές δεν είναι συμμετοχικές και αποφασιστικές!

Ως προς το περιεχόμενο του πλαισίου είχαμε ζητήσει οι της ΑΡΠΑ (συνεργαζόμενα ριζοσπαστικά σχήματα σε επίπεδο ΠΟΕΣΥ -Ανατροπή, Ασύνταχτος, Παρατύπως), διά των μελών του δσ Γ. Κατερίνη και Μ. Μεϊντάνη, να περιληφθούν οι άξονες του ψηφίσματος που είχαμε καταθέσει στο γσ της 12ης/10 και τα βασικά του σημεία ήταν στο πλαίσιο που έστειλε η ΠΟΕΣΥ στις Ενώσεις και περιλήφθηκαν. Όπως π.χ. στα εργασιακά:

-διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και-απόκρουση των ατομικών συμβάσεων, των μειώσεων μισθών και των απολύσεων,

-επαναλειτουργία της ΕΡΤ, επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων και στήριξη της συνέχειας του αγώνα,

-μισθολογική, ασφαλιστική και συνδικαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στο διαδίκτυο,

-αγώνας για κατάργηση όλου του αντεργατικού-αντικοινωνικού μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου και ανάπτυξη κοινών αγώνων με όλους τους εργαζόμενους,

-ενεργή στήριξη ανέργωn-υποαπασχολούμενων, ενεργοποίηση δομών αλληλεγγύης μέσα στις συνδικαλιστικές ενώσεις και στήριξη συνεταιριστικών πρωτοβουλιών.

Το κυριότερο όμως είναι το όποιο πλαίσιο να μη μείνει στα χαρτιά και να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των θέσεων και των αξόνων δράσης. Να προχωρήσουμε σε αγωνιστικούς δρόμους και να μην απέχουμε από αγώνες και διεκδικήσεις. Αλλιώς τι νόημα έχουν όλα αυτά:!

Μπίκας, Χριστοδουλίδου, Μπράτσιος, Παυλόπουλος, ζητήσαμε να περιληφθεί ρητή αναφορά στις ευθύνες των Ενώσεων στη διάλυση των διαδικασιών ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων –η ΕΣΗΕΜΘ ήταν η πρώτη που οδήγησε στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων και η ΕΣΗΕΑ δίκην Πόντιου Πιλάτου αυτή που εγκατέλειψε τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Επιπλέον, τέθηκε ζήτημα και για τις πρακτικές του μελών του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ που καταφέρονται κατά απολυμένων συναδέλφων που διεκδικούν δικαστικά το δίκαιό τους γιατί… επικαλούνται τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια!

Ή της στάσης τους στο θέμα της ΕΡΤ/ΕΡΤ3: Απραξία, ενδοτισμός, λόμπινγκ στους κυβερνητικούς διαδρόμους για κάποια ελάχιστα ψίχουλα ημετέρων, υπέρ των ΔοΤών, νεριτικός εξευτελισμός!

Επίσης, ως απάντηση στο «ασφαλιστικό μπάχαλο» ζητήσαμε και διακηρύττουμε την αναγκαιότητα να προτάξουμε τη θέση: «ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ, ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ».

Ο Γ. Ζαγγανάς (ΚΚΕ) του δσ της ΠΟΕΣΥ καταφέρθηκε κατά του κατατεθέντος πλαισίου, γιατί η Ομοσπονδία δεν οργάνωσε κανέναν αγώνα και απήχε από απεργίες. Ενώ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμας ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθεί η γενική αναφορά σε ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, θέτοντας θέμα ένταξης στον ΕΔΟΕΑΠ όλου του κλάδου. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κ.Κορτέσης έσπευσε να πεί ότι στη δική του Ένωση δεν γίνονται αυτά που ακούει στην ΕΣΗΕΜΘ.

Τελικά, αποφασίστηκε το διοικητικό συμβούλιο να περιλάβει όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο κείμενο που θα ανακοινωθεί. Τώρα, το τι θα γίνει με αυτό; Ε,άγνωσται αι βουλαί της συνδικαλιστικής ηγεσίας και συγκεκριμένα της συνδιοικούσας πρασινο-δεξιο-συριζικής σύνθεσής της.

ΕΡΤ

Οι προερχόμενοι εκπρόσωποι από το χώρο της ΕΡΤ/ΕΡΤ3 (Α. Χριστακάκη-δσ ΠΟΕΣΥ, Τζ. Ευθυμιάδου-δσΕΣΗΕΜΘ) έθεσαν το θέμα της συνέχισης του αγώνα. Τις προοπτικές του και της αναγκαιότητας ανοίγματος στην κοινωνία. Όπως το συνόψισε ο Γ. Παυλόπουλος-γσ ΠΟΕΣΥ: Συνέχιση-Στήριξη-Απεύθυνση. Συμφώνησαν όλοι να δημιουργηθεί από την ΠΟΕΣΥ ένας λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα, στον οποίο η Ομοσπονδία θα καταθέσει 5.000 ευρώ και θα απευθυνθεί στις Ενώσεις-μέλη της, καθώς και σε συνδικάτα, κοινωνικούς φορείς, αλληλέγγυες οργανώσεις, να συνδράμουν σ’ αυτό το ταμείο για την ΕΡΤ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΣΥ

Ως προς το συνέδριο της Ομοσπονδίας που καθορίστηκε από το δσ της ΠΟΕΣΥ για ταμέσα Ιουνίου (13-15), υπήρξαν διαφωνίες για το πότε θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο για την αλλαγή του καταστατικού. Το προεδρείο επιμένει για αμέσως μετά το τακτικό, ενώ της αντιπολίτευσης αλλά και κάποιων Ενώσεων επιχειρηματολογούσαν υπέρ του αντιθέτου, αφού το προηγούμενο συννέδριο αποφάσισε να διεξαχθεί έκτακτο-καταστατικό συνέδριο στη διάρκεια αυτής της θητείας. Δεν έλειψε φυσικά και ο προβληματισμός για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στις Ενώσεις για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο συνέδριο, με δεδομένες τις γενικές εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάϊο.