ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

"Στην ΓΑΔΑ καταθέτει η Π. Χριστοδουλίδου. Θα συλληφθεί;" - Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα: Δευτερη χειρότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα για τους δημοσιογράφους

Αυτή την ώρα, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καταθέτει η σ. Πόπη Χριστοδουλίδου σχετικά με την (ανα)δημοσίευση στο "Peiratiko Reportaz" ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ στο επίσημο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης!!!  Στο πλαίσιο έρευνας...
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανή η σύλληψη της δημοσιογράφου-μέλους του Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, σε περίπτωση που αρνηθεί να "κατεβάσει" την σχετική ανάρτηση...
Αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε την σημερινή επίσημη έκθεση-κόλαφο των "Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα" σχετικά με την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα του ΣΗΜΕΡΑ:
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.avgi.gr/
Η Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση, έχασε 14 θέσεις στην κατάταξη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, RSF, πέφτοντας στην 99η. Η Βουλγαρία (100ή, -12 θέσεις) βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων τις οποίες διέπραξαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στο περιθώριο διαδηλώσεων. H έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την ανεργία που πλήττει τον κλάδο, την επιθετικότητα της αστυνομίας κατά των δημοσιογράφων, το πελατειακό σύστημα των εκδοτών που εκθέτει σε κινδύνους τους δημοσιογράφους καθώς και τις απειλές της Χρυσής Αυγής κατά των τελευταίων.

Η ελευθερία του Τύπου υπέστη σημαντικό πλήγμα το 2013 ύστερα από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις επικοινωνιών από κυβερνήσεις, αναφέρει στην ετήσια αξιολόγησή της που δημοσιεύεται σήμερα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Σύμφωνα με την έκθεση-- η οποία δημοσιεύεται ταυτόχρονα με την αντίστοιχη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης της ελευθεροτυπίας "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (Reporters sans frontieres, RSF)-- οι παρακολουθήσεις από τις κυβερνήσεις χωρών των ψηφιακών επικοινωνιών συνιστούν τεράστια απειλή για την ελευθεροτυπία καθώς αυτό δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία ή να φροντίσουν για τη διατήρηση της ανωνυμίας των πηγών τους.
Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι οι δολοφόνοι δημοσιογράφων συχνά χαίρουν ασυλίας. Το 2013, σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι--οι 28 από αυτούς στη Συρία.
Από την πλευρά της, η RSF εντοπίζει στην έκθεσή της μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επίσης και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι ΗΠΑ.
Η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει η ΜΚΟ.
Η χώρα, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).
«Η κατάταξη ορισμένων χωρών, περιλαμβανομένων και δημοκρατιών, επηρεάζεται σημαντικά φέτος από μια ιδιαίτερα διασταλτική και καταχρηστική ερμηνεία της έννοιας της προστασίας της εθνικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, η κατάταξη αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο των ένοπλων συρράξεων στην ελευθερία της πληροφόρησης και όλους όσοι τη διασφαλίζουν», επισήμανε η Λούσι Μοριγιόν, διευθύντρια του τμήματος ερευνών των RSF, που δημοσιεύουν σήμερα την ετήσια παγκόσμια κατάταξή τους για την ελευθερία του Τύπου, που αφορά 180 χώρες.
Η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει η ΜΚΟ.
Η χώρα η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση, ακολουθούμενη, όπως και την περασμένη χρονιά, από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.
Ανάμεσα στις δύο ομάδες αυτές κρατών, οι περιοχές όπου ξέσπασαν ή συνεχίστηκαν ένοπλες συρράξεις ήταν αυτές η κατάταξη των οποίων επηρεάστηκε περισσότερο, κάτι που δεν προκαλεί καμιά έκπληξη. Το Μαλί έπεσε 22 θέσεις, φθάνοντας στην 122η της κατάταξης, ενώ η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπέστη την μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλη χώρα, χάνοντας 43 και πέφτοντας στην 109η.
Πέρα από αυτά τα κράτη, ορισμένες δυτικές δημοκρατίας επίσης επικρίνονται από την ΜΚΟ διότι, όπως τoνίζει, σε αυτές «το επιχείρημα της (εθνικής) ασφάλειας χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να περιστέλλεται η ελευθερία της πληροφόρησης».
«Οι χώρες όπου επικρατεί κράτος δικαίου δεν δίνουν το παράδειγμα, απέχουν παρασάγγας από αυτό», κατήγγειλε η οργάνωση, η οποία σημείωσε μια «ανησυχητική υποχώρηση των δημοκρατικών πρακτικών».
Αυτό ισχύει κατά την οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες κατρακύλησαν 13 θέσεις στην κατάταξή της πέφτοντας στην 43η, και όπου οι RSF καταγγέλλουν μια εκστρατεία «διωγμού των πηγών και των καταμηνυτών ατασθαλιών».
«Το έτος 2013 σημειώθηκε μια κορύφωση όσον αφορά τις πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στους δημοσιογράφους και στις πηγές τους» από τις αρχές των ΗΠΑ, υπογράμμισε η Μοριγιόν.
Η ΜΚΟ αναφέρθηκε στην καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ σε 35 χρόνια κάθειρξη διότι διαβίβασε στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα, καθώς και στη δίωξη σε βάρος του πληροφορικού Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποτελεί την πηγή των πληροφοριών για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA).
Η Βρετανία απώλεσε τρεις θέσεις και κατατάσσεται πλέον 33η. Σε αυτή τη χώρα «ασκήθηκαν στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας σκανδαλώδεις πιέσεις στην εφημερίδα The Guardian», μεταξύ άλλων, υπενθύμισε η RSF.
Η Γαλλία, η οποία έχασε μια θέση πέφτοντας στην 39η, γνώρισε επίσης μια «ανησυχητική» χρονιά το 2013, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επικαλέστηκε ιδίως την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να αποσυρθούν δημοσιεύματα σχετικά με καταγεγραμμένες συνομιλίες για την υπόθεση της πολυεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ από τον ιστότοπο Mediapart και το περιοδικό Le Point.
.