ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Δίνουν στο... πιάτο τον ΟΛΠ!!!

"H Eφημερίδα των Συντακτών"
αναδημοσίευση
olp
23/02/14 
Ετοιμο το σχέδιο προκήρυξης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού, χωρίς όμως να προσδιορίζουν το ποσοστό και το τίμημα. Στη Βουλή την Τετάρτη για συζήτηση. Αναβρασμός στους εργαζομένους που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
     

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση τα σχέδιά της για την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αδιαφορώντας για τις καθολικές αντιδράσεις που σημειώνονται εδώ και μήνες από συνδικάτα, εργαζομένους, παραγωγικούς φορείς, πολιτικούς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν έχει δώσει την έγκρισή της για τον «φιλικό διακανονισμό» Cosco-ΟΛΠ.

Ολες οι κινήσεις της δείχνουν ότι η υπόθεση βαδίζει προς την τελική ευθεία. Την Τετάρτη εισάγεται το θέμα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ χθες έγινε γνωστό και το κείμενο προκήρυξης πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ.

Aνάστατοι οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στους εργαζομένους στα λιμάνια της χώρας, αλλά και στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι οποίοι, όπως είχαν προαναγγείλει, ξεκινούν δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.

Η «πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ» είναι έτοιμη και χθες δόθηκε στους βουλευτές που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συνεδρίαση της οποίας την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Ναυτιλίας και ακρόαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο αξιοποίησης των μετοχών του Οργανισμού που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ.

Λέγεται μάλιστα ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αιφνιδίασε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφραζαν προχθές την έντονη διαμαρτυρία τους, καθώς υποστήριζαν ότι πριν το θέμα φτάσει στη Βουλή θα έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση ανάμεσα στα δύο κόμματα ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οσο για το σχέδιο της προκήρυξης, αποτελείται από 20 σελίδες και σ’ αυτό δεν προσδιορίζεται το ακριβές ποσοστό πώλησης του ΟΛΠ, διευκρινίζεται όμως ότι θα πουληθεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τη διάθεση του πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ, κυμαινόμενου μεταξύ 51% έως και 74,14%, και ενέκρινε τη διαδικασία μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας». Επισημαίνεται επίσης ότι το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό μετοχών του ΟΛΠ έως την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαδικασίας.

Εντύπωση προκαλεί ότι στις 20 αυτές σελίδες δεν γίνεται καμία αναφορά στον προσδιορισμό του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής για τις μετοχές του Οργανισμού και δεν προκύπτει από πουθενά το ποσό που ισχυρίζεται ότι θα εισπράξει το Δημόσιο. Οπως έχει γίνει γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2014 επιδιώκει να λάβει από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και την ανάπτυξή του 450 εκατ. ευρώ.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή την επομένη Τετάρτη το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ είναι ενδεικτική της επιλογής της να προχωρήσει χωρίς την κοινωνία», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και πρόσθεσε πως «το λιμάνι ανήκει στους πολίτες, είναι περιουσία του ελληνικού λαού και απαιτείται για τη διεκδίκησή του η συστράτευση των Πειραιωτισσών και των Πειραιωτών».

Συγκεντρώσεις

Με στάση εργασίας τη Δευτέρα έως τις 11 το πρωί σε όλα τα λιμάνια-μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και συγκεντρώσεις στα διοικητικά κέντρα των λιμανιών ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ. Επίσης, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο κτίριο του ΟΛΠ στον Πειραιά, ενώ θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις την ημέρα συζήτησης του σχεδίου στη Βουλή.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος των λιμανιών, ενώ σημειώνουν ότι τώρα πια κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ.

ch.papastath@efsyn.gr