05/12/13
"Η Εφημερίδα των Συντακτών"
αναδημοσίευση
Αξέχαστη ταλαιπωρία στο Αιγαίο
Ερώτηση και στη Βουλή για την πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών.από μυρωδιά πετρελαίου, καταγγέλλουν ότι έγινε το ταξίδι επιστροφής στην Ικαρία με το «Θεόφιλος» – Ερώτηση και στη Βουλή για την πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών
Tης Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Μια απίστευτη ταλαιπωρία έζησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεκάδες κάτοικοι της Ικαρίας, πολλοί από αυτούς εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του νησιού, οι οποίοι είχαν έρθει στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη αυτονομίας του νοσοκομείου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Στην επιστροφή τους για Ικαρία ταξίδεψαν με το πλοίο «Θεόφιλος» σε ένα ταξίδι, που, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη. Το «Θεόφιλος» έπειτα από πολύμηνη ακινησία πραγματοποίησε μόνο εκείνη την ημέρα το συγκεκριμένο δρομολόγιο (Πειραιάς- Σύρος-Ικαρία-Σάμος) αντικαθιστώντας το «Μυτιλήνη» που βγήκε σε ακινησία και απέπλευσε με μία ώρα καθυστέρηση λόγω ανεφοδιασμού καυσίμων την τελευταία στιγμή και ενώ οι επιβάτες είχαν ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των επιβατών, το πλοίο έπλεε με πολύ χαμηλές ταχύτητες, ενώ στο εσωτερικό του επικρατούσε πολύ έντονη μυρωδιά από καύσιμα. Η κατάσταση ήταν απερίγραπτη και οι επιβάτες αποφάσισαν να καταγγείλουν το περιστατικό με έγγραφη καταγγελία στα Λιμεναρχεία Σύρου και Σάμου, καθώς και στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στη Σύρο διενεργήθηκε έλεγχος από πενταμελές κλιμάκιο, παρουσία του λιμενάρχη, που διαβεβαίωσαν τους επιβάτες ότι το πλοίο είναι ασφαλές και συνέχισε το ταξίδι του, αλλά αντί για το πρωί του Σαββάτου έφτασε στη Σάμο το απόγευμα.
Το ζήτημα έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή με ερώτησή της στον υπουργό Ναυτιλίας με θέμα «Απάνθρωπο ταξίδι στην περιπέτεια», στην οποία επισημαίνει ότι «δεν πέρασαν 24 ώρες από την επίσκεψη-διαμαρτυρία των Ικαριωτών στο υπουργείο Ναυτιλίας και η ζωή διέψευσε τον υπουργό. Οι 132 επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού “Θεόφιλος” έκαναν ένα ταξίδι “αξέχαστο”. Σε συνθήκες “ζωάδικου” καραβιού χωρίς τουαλέτες και μέσα σε ατμόσφαιρα αποπνικτική από μυρωδιά πετρελαίου, το ταξίδι τους μετατράπηκε σε πολύωρη επικίνδυνη εμπειρία.
Τα δικαιώματα του επιβάτη, το περιβάλλον που πρέπει να αρμόζει σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα πήρε ο άνεμος που πνέει στο Αιγαίο. Ο άνεμος του κέρδους, της ασυδοσίας, των ακτοπλόων, ο άνεμος του γνωστού πλέον ρητού: “Το υπουργείο δεν έχει καράβια”.
Φαίνεται ότι οι σε εθελουσία βάση φορολογούμενοι εφοπλιστές εν όψει της καλοκαιρινής-τουριστικής περιόδου δοκιμάζουν να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα νέο τουριστικό προϊόν: το “ταξίδι επιβίωσης στο Αιγαίο”. Το νέο reality του Αιγαιοπελαγίτη» συμπληρώνει η βουλευτής.
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ικαρίας, που έφτασαν στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, πήγαν στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των δρομολογίων του πλοίου που εξυπηρετεί το νησί τους από τρία σε δύο στον Αγιο Κήρυκο. Αντιπροσωπεία από τον Δήμο Ικαρίας και άλλους φορείς συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου και του εξέθεσε τα προβλήματα, αλλά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, εισέπραξαν γενικόλογες απαντήσεις.
Ιστορικό με προβλήματα
Το «Θεόφιλος» της «NEL Lines» το καλοκαίρι είχε δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, καθώς ξαφνικά βγήκε εκτός δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκη- Καβάλα-Λήμνος- Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος- Ικαρία (σ’ αυτήν επέστρεψε τώρα) «λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών της ετήσιας επιθεώρησης του πλοίου», σύμφωνα με την εταιρεία. Αντίθετα, ναυτεργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής δήλωναν ότι το πλοίο βγήκε εκτός δρομολογίων λόγω επίσχεσης εργασίας του πληρώματος, επειδή η εταιρεία τούς χρωστούσε δεδουλευμένες αποδοχές.