ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ψυχιατρικά Νοσοκομεία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους από τη Δευτέρα...


24ωρη απεργία έγινε την Παρασκευή ενάντια στο κλείσιμό τους
01/11/2013 

www.902.gr
αναδημοσίευση 




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 
σήμερα, έξω από το υπουργείο Υγείας, 
 των εργαζομένων
 στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαΐτειο,
 στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν,
 ενάντια στο κλείσιμό τους.
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας 
Ζέτα Μακρή, η οποία για μία ακόμη φορά τους ξεκαθάρισε
 ότι αποτελεί πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης η εφαρμογή 
του συμφώνου Λυκουρέντζου - Άντορ, με το οποίο τα ψυχιατρεία κλείνουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 
2015, το προσωπικό είτε τίθεται σε διαθεσιμότητα, είτε απολύεται, ενώ ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της ψυχικής Υγείας μέσω της γενικευμένης εισόδου των περιβόητων ΜΚΟ.
Οι εργαζόμενοι απαντούν με νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων και γενικές συνελεύσεις με αφετηρία τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη το πρωί.
Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική 
που οδηγεί στο κλείσιμο των ψυχιατρείων, καλώντας τους εργαζόμενους να είναι σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση μη δίνοντας καμία απολύτως σημασία στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού που καλλιεργείται σε βάρος τους. Τέλος, τους κάλεσε να δώσουν μαζικό, αποφασιστικό «παρών» στην απεργία στις 6 Νοέμβρη.
Στη σημερινή συγκέντρωση μαχητικό και μαζικό ήταν το
 μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, οι οποίες καλούν σε συσπείρωση γύρω από το ολοκληρωμένο πλαίσιο
 αιτημάτων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν καταθέσει. 
το μεταξύ, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του
 ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της συγκυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ανέδειξε η «Αγωνιστική Συσπείρωση 
Υγειονομικών» (ΑΣΥ) κατά τη συνέντευξη που παρέθεσε
 ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ψυχιατρικό Νοσοκομείο
, στο Δαφνί.
Η πολιτική απαξίωσης τόνισε ο Σταύρος Καλαρίτης, γραμματέας του Συλλόγου, δεν είναι πολιτική του μνημονίου αλλά επιλογή που ξεκίνησε να υλοποιείται επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1999-2000 με τον νόμο Παπαδόπουλου για τη λεγόμενη «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ, που προέβλεπε την κατάργηση των δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μέχρι το 2015.
Αποτέλεσμα εκείνης της επιλογής που υλοποιήθηκε και υλοποιείται μέχρι σήμερα είναι το κύμα διαθεσιμοτήτων που θα πλήξει τους εργαζομένους αλλά και η επιβάρυνση ακόμη περισσότερο των ασθενών αφού θα παρακρατείται το 50-80% των πενιχρών συντάξεων των ασθενών, θα στοιβάζονται στα ράντζα των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων ενώ οι ανασφάλιστοι δεν θα γίνονται δεκτοί στους ξενώνες και τα οικοτροφεία. 
Όπως επισημάνθηκε: «Η  ψευδεπίγραφη "ψυχιατρική αποασυλοποίηση" στοχεύει στην αποποίηση των ευθυνών του κράτους για τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, να μετακυληθεί το κόστος θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους ώστε να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης». Στη συνέντευξη η ΑΣΥ ανέδειξε και τις ευθύνες της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ που έβαλαν «πλάτη» στη λεγόμενη μεταρρύθμιση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα τους».
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων όπως:
- Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής Υγείας, με πλήρη διασύνδεση του κέντρου ψυχικής Υγείας ή του ξενώνα και της δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής ή νοσοκομείου.
- Δημόσιο δίκτυο ξενώνων, οικοτροφείων και διαμερισμάτων αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης, κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης εκεί που χρειάζεται και ανάλογα με τους φιλοξενούμενους.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
- Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στις υπηρεσίες ψυχικής Υγείας. 
- Καμία συγχώνευση – κατάργηση κλινικής. Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση.
- Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δημόσιων δομών ψυχικής Υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.