ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Προτείνουμε αφού το ΔΣ εγκρίνει την διαδικασία αυτή να δρομολογηθεί η οργάνωση δημοψηφίσματος μεσα στον Οκτώβριο!

Tρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

www.greektv-con.blogspot.gr

αναδημοσίευση

Δημοψήφισμα για τις περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ

η πρόταση στο ΔΣ

Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για τις περικοπές και μειώσεις. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Αύγουστο το ΔΣ κατά πλειοψηφία και με απουσίες μελών της διοίκησης, έλαβε απόφαση για οριζόντιες και γενικευμένες μειώσεις και περικοπές παντού.
Την κατάσταση του Οργανισμού περιέγραψαν τα δυο μέλη που έλειπαν στην απόφαση της πλειοψηφίας τον Αύγουστο, ο Γ.Αγγέλης και η Π.Χριστοδουλίδου. Σήμερα κατέθεσαν την αυτόνομη πρόταση τους στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ προτείνοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος στον κλάδο!
Δήλωση - Πρόταση
της Πόπης Χριστοδουλίδου
και Γιάννη Αγγέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

Εκτιμούμε ότι το Ταμείο βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξαιρετικά κρίσιμη όσο αφορά την οικονομική του επιβίωση κατάσταση. Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι:
· Η Κυβέρνηση και η μνημονιακή πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά τους Ταμεία αφού «κούρεψε» με το PSI τα διαθέσιμα του Ταμείου τώρα απειλεί με το πρόσχημα της τρόικα τον μοναδικό πόρο συντήρησης του Ταμείου πέραν των εισφορών των εργαζόμενων. Η τρομακτικής έκτασης και βάθους οικονομική κρίση που έχουν προκαλέσει οι κυβερνήσεις και η μνημονιακή πολιτική της τρόικα την οποία οι κυβερνήσεις προωθούν με κάθε μέσο ενάντια στους εργαζόμενους έχει ισοπεδώσει κάθε δυνατότητα των ταμείων να συντηρηθούν με τα δικά τους μέσα δηλαδή τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Στον κλάδο μας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη καθώς την εργοδοτική εισφορά έχει υποκαταστήσει το ποσοστό εκ του αγγελιόσημου που καταλήγει στο Ταμείο και μειώνεται λόγω της κρίσης με σταθερούς ρυθμούς.
· Οι εργοδότες συνεχίζουν να κλείνουν μαγαζιά και να απολύουν μαζικά συναδέλφους, να «διαγράφουν» μισθούς συλλογικών συμβάσεων και να τους αντικαθιστούν με υπολείμματα αμοιβών σε «μπλοκάκια» συρρικνώνοντας τις εισφορές που οι ίδιοι παρακρατούν από τις γλισχρές αμοιβές και τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδουν στο ταμείο. Η προηγούμενη διοίκηση φρόντισε να «κουρέψει» για δεύτερη φορά τα υπολείμματα του ταμείου με ρευστοποιήσεις που προκάλεσαν την έμμεση διαγραφή τους σε έκταση μεγαλύτερη του 50% της ονομαστικής τους αξίας
· Η προηγούμενη διοίκηση φρόντισε να «κουρέψει» για δεύτερη φορά τα υπολείμματα του ταμείου με ρευστοποιήσεις που προκάλεσαν την έμμεση διαγραφή τους σε έκταση μεγαλύτερη του 50% της ονομαστικής τους αξία.

Οι εργαζόμενοι μέλη – μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να συνταχθούν στο πλευρό όλων των εργαζόμενων στους αγώνες που ήδη έχουν ξεκινήσει για την ανατροπή όλων αυτών των πολιτικών, όσων τις εκφράζουν, αλλά και για την τιμωρία των υπευθύνων.
Είναι πλέον προφανές ότι το πρόβλημα του Οργανισμού δεν λύνεται μόνο με τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού στον τομέα Υγείας ή στο σύστημα παροχής επικουρικών συντάξεων.
 Ακόμα και αν διορθωθούν οι πρωτοφανείς ανισορροπίες που υπάρχουν στις παροχές των επικουρικών συντάξεων μεταξύ διαφορετικών γενιών ή οι στρεβλώσεις στις αποδόσεις επικουρικών συντάξεων σε ορισμένες ομάδες συνταξιούχων δεν απαντιέται το βασικό πρόβλημα του Οργανισμού που είναι τα ΕΣΟΔΑ. 
Εχει έρθει η ώρα να ξεπερασθεί η απαράδεκτη κατάσταση ένα ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι εργαζόμενων του κλάδου, οι συνάδελφοι που δουλεύουν με «μπλοκάκι» ή εργάζονται σε διαδυκτιακά ΜΜΕ να μη μπορούν να ασφαλισθούν σαν αυτό που είναι : δημοσιογράφοι. Και να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα την αδυναμία για μια σοβαρή ασφαλιστική κάλυψη και ταυτόχρονα μια αυξανόμενη απώλεια εσόδων για το φυσικό τους ταμείο. Η πρόβλεψη αυτή πρέπει να γίνει γραμμή πάλης στον κλάδο μέχρι να πετύχουμε την πλήρη κάλυψη των συναδέλφων με κλαδικές συμβάσεις.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου πρέπει να συμπαραταχθούν με όλους τους εργαζόμενους για την επιστροφή των κλεμμένων, να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του Ταμείου με έκτακτες ή μόνιμες επιχορηγήσεις τόσο από το κράτος όσο και από τους εργοδότες (ασφαλιστικές εισφορές) από τις οποίες είναι απαλλαγμένοι μέχρι σήμερα.
Με δήμευση περιουσιών όσων εργοδοτών έχουν εισπράξει τις εισφορές των εργαζόμενων και τα παρακρατούν.
Το Τμήμα Υγείας Περίθαλψης από την πλευρά του μέσα στον ΕΔΟΕΑΠ έχει κινηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, με μεγάλη ένταση προκειμένου να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες δαπάνες που λυμαίνονταν κυκλώματα μέσα και έξω από τον Οργανισμό. 
 Και μόνο από τις αναθεωρήσεις των ισχυουσών συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κ.λ.π.) η εξοικονόμηση πόρων θα ξεπεράσει τα τρία εκατ. ευρώ. Οι αναθεωρήσεις αυτές όχι μόνο δεν περιορίζουν τις παροχές υπηρεσιών υγείας, αλλά αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις τις επεκτείνουν σε τομείς που δεν κάλυπτε μέχρι σήμερα ο Οργανισμός.
Ταυτόχρονα άρχισε να ελέγχεται ολόκληρο το σύστημα συνταγογράφησης μέσα από το οποίο ο Οργανισμός οδηγείται σε μεγάλη εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης από την έλλειψη της οποίας μέχρι σήμερα ο μόνος ωφελημένος ήταν τα κυκλώματα που απομυζούσαν τον ΕΔΟΕΑΠ.  «Μαγαζιά» και «μαγαζάκια» είχαν στηθεί απορροφώντας πόρους που αντί να πηγαίνουν ως παροχές υγείας ή επικούρησης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού κατέληγαν στα ταμεία κάθε είδους ιδιωτών που τρέφονται από τα ελλείμματα του ΕΔΟΕΑΠ. Οποιαδήποτε καταγγελία ή πληροφορία έρχεται σε γνώση μας, ερευνάται σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση και τα θέματα αυτά έρχονται στο Δ.Σ για ενημέρωση και λήψη απόφασης.
Θα είμαστε ψύχραιμοι και ουσιαστιικοί και θα εξαντλούμε την έρευνα, αλλά δεν θα ανεχτούμε κανέναν να ζημιώνει το Ταμείο, μέσα σε μια τόσο σκληρή πραγματικότητα για τα αποθεματικά του.…
Στην βάση αυτών των διαπιστώσεων και προτάσεων :
θεωρούμε ότι το ΔΣ δεν μπορεί να πάρει τελικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων χωρίς αυτές να περάσουν από την συλλογική έγκριση των συναδέλφων του κλάδου. Απαιτούμε από το ΔΣ να αποδεχθεί αυτή την βασική προϋπόθεση προκειμένου να μπούμε σε συζήτηση των όποιων επι μέρους προτάσεων που θα θέτουν σε αμφισβήτηση τις κατακτήσεις του κλάδου και τα δικαιώματα που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στον κλάδο. 
 Προτείνουμε αφού το ΔΣ εγκρίνει την διαδικασία αυτή να δρομολογηθεί η οργάνωση δημοψηφίσματος μεσα στον Οκτώβριο, μιας και το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ δεν νομιμοποιεί την διαδικασία συζήτησης και απόφασης από την Τακτική Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 29 Σεπτεμβρίου.