http://enfo.gr/
αναδημοσίευση
18/9/13
| © Aντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά |
Η βασική αρχή του κρατικού «ντιλ» είναι πάνω-κάτω γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους ( σε αστυνομικές αρχές, χρυσαυγίτες και βέβαια στα θύματα -μετανάστες και πρόσφυγες- ) : «καλύτερα να μην κάνεις καταγγελία, γιατί θα σε συλλάβω και θα σε διώξω».
Στην έκθεσή του για το 2012, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παραδέχεται «ότι ο αριθμός των περιστατικών ρατσιστικής βίας που καταγράφεται από το Δίκτυο είναι πολύ μικρότερος του πραγματικού». Επιπλέον, μόλις το 1/6 (24 σε σύνολο 154) ανέφερε ότι προχώρησε σε επίσημη καταγγελία, την στιγμή που 23 είπαν ότι θα το επιθυμούσαν· οι υπόλοιποι δεν έκαναν τίποτα διότι δε διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα και φοβήθηκαν τη διαδικασία απέλασης και τον κίνδυνο στοχοποίησης από την αγαστή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ και της Χρυσής Αυγής. Η αντιμετώπιση των μεταναστών είναι τέτοια αφού δεν λείπουν και περιπτώσεις καταστροφής νομιμοποιητικών εγγράφων, όπως προκύπτει από το Δίκτυο, όσο και από σημείωμα της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που επικαλείται η Καθημερινή.
Ο Ασίφ, όταν πριν από μήνες του επιτέθηκαν χρυσαυγίτες σε λεωφορείο, βρήκε τα κότσια να επιμείνει στη διαδικασία της καταγγελίας, ακόμη και της μήνυσης. Μήνυση δεν έγινε, ωστόσο η περιπέτειά του είναι ενδεικτική γιατί οι περισσότεροι επιλέγουν να μην μιλήσουν. Οι «Δίας» που παρενέβησαν στο περιστατικό έδειξαν να προτιμούν πιο σφιχτές χειροπέδες στον Ασίφ απ’ ότι στον επιτιθέμενο με γροθιά χρυσαυγίτη.
«''Είμαστε μαζί σου, το επεισόδιο έληξε'', έλεγαν φανερά στον χρυσαυγίτη. Ώσπου να πάω στο νοσοκομείο για να φέρω στην αστυνομία χαρτί ότι είχα πάθει ζημιά, είχε φύγει. Τον είχαν αφήσει», λέει ο Ασίφ. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια έτσι είναι τα πράγματα στην περιοχή μου. Όταν φασίστες μπήκαν και τα έσπασαν σε σπίτι φίλου, αυτός κάλεσε την αστυνομία. Όταν έφτασαν εκεί το πρώτο πράμα που του είπανε είναι ότι ''λες ψέματα, μεταξύ σας τσακώνεστε''». Πρόκειται για μόνιμη αστυνομική επωδό που καθόλου τυχαία απαντάται και στη ρητορική της Xρυσής Αυγής.
Ο Φααντί δέχτηκε επίθεση με σιδερογροθιές τον Μάρτιο του 2012 από μέλη της Χ.Α. στην Πέτρου Ράλλη. Ούτε γι’ αστείο δεν θα πήγαινε να το καταγγείλει: «αποκλείεται, όχι, αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι μαζί. Κι άλλοι πέντε γνωστοί μου που έφαγαν ξύλο δεν πήγαν να το καταγγείλουν».