ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

"ΡΙΖΟΣΠΆΣΤΗΣ"
αναδημοσίευση

Επίκαιρα τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη

Ξεκίνησε, χτες, ο τριήμερος εορτασμός που θα κορυφωθεί αύριο με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Ξεκίνησε, χτες το πρωί ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και νέοι και μεγαλύτεροι προσήλθαν στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, για να επισκεφθούν το χώρο και να καταθέσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών και να τιμήσουν τον ηρωικό αγώνα. Σε μια περίοδο που η βαρβαρότητα κυριαρχεί, τα διδάγματα του Νοέμβρη παραμένουν ζωντανά.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Για τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου στην Ομόνοια ορίστηκε η συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.


Χτες το μεσημέρι δόθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από την Επιτροπή Εορτασμού. Ο Νίκος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), αναφέρθηκε στα διαχρονικά αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία.

Eurokinissi
Σημείωσε ότι σε μια περίοδο που η εξέγερση του Πολυτεχνείου βάλλεται, δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται ο αγώνας αυτός με κάποιους που τον εξαργύρωσαν στην πορεία. Στάθηκε στα πολιτικά μηνύματα της εξέγερσης που ήταν ενάντια στη δικτατορία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ηταν, είπε, μια πράξη ανυπακοής, ρήξης με το τότε κατεστημένο, ενώ επισήμανε ότι το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» είναι διαχρονικό. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη Χρυσή Αυγή, η οποία χαρακτηρίζει «παραμύθι» το Πολυτεχνείο, απάντησε: «Δεν είναι συνομιλητής μας η Χρυσή Αυγή, θα μας εξέπληττε αν έλεγε κάτι διαφορετικό»...

Η αντιπρύτανης του ΕΜ Πολυτεχνείου Τ. Μωροπούλου αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου και ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στα πλαίσια του γιορτασμού, θα γίνει συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που ακούστηκαν από τα ηχεία της κατάληψης το Νοέμβρη του '73. Στη συναυλία θα παραστεί και ο συνθέτης.

Καταθέσεις στεφάνων

Σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου γιορτασμού στο χώρο του Πολυτεχνείου γίνονται καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του αντιδικτατορικού αγώνα.
Σήμερα Παρασκευή, στις 10.45 το πρωί έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο οι Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Επίσης σήμερα Παρασκευή, το απόγευμα, θα γίνει η κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο από το ΠΑΜΕ. Τόπος συνάντησης ορίστηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος)στις 6 μ.μ. Το ΠΑΜΕ καλεί τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.

Στο ίδιο ραντεβού (στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων) καλεί και ηΟΓΕ για κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Θα αγωνιστούμε για να μη γίνουμε μηχανισμός καταστολής

Φαντάροι που υπηρετούν σε διάφορα στρατόπεδα της χώρας, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τις γενικότερες εξελίξεις απέστειλαν την παρακάτω επιστολή:

«Εμείς οι φαντάροι (ή έφεδροι στρατιώτες), που υπηρετούμε τη θητεία μας σε μονάδες του ελληνικού στρατού, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας και την αντίθεσή μας με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων στην αστυνόμευση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε αντίκειται όπως ισχυρίζονται διάφοροι στο θεσμικό πλαίσιο δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την περίοδο της αλλαγής του "αμυντικού" δόγματος σε "αποτρεπτικό - αμυντικό", περάσαμε σε δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ, κατάργηση της επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο και συμμετοχή με μισθοφορικό στρατό σε επεμβάσεις. Η λογική της αξιοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων για την καταστολή πλήθους είδε το φως της δημοσιότητας με τις ασκήσεις αντιμετώπισης πλήθους (βλέπε Κορομηλιά Κιλκίς 2010) είναι η πρόβα για να προχωρήσουν και πρακτικά σε τέτοιες ενέργειες.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας που προχώρησαν σε μια τέτοια ενέργεια.

Εμείς οι φαντάροι, που υπηρετούμε τη θητεία μας, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να μη γίνουμε μηχανισμός καταστολής των γονιών μας, των εργαζομένων, του λαού γενικότερα.

Την ίδια περίοδο, η συγκυβέρνηση αναγνωρίζει στον εαυτό της το δικαίωμα να τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες, όχι όμως στο λαό να διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Πιστεύουμε ότι ο λαός και η νεολαία έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το δρόμο που θα βαδίσουν, δηλαδή μια ζωή με κυρίαρχο την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Μπροστά στην επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ξαναέρχεται στην επιφάνεια ο σύγχρονος αγώνας για το δικαίωμα στην Παιδεία, την Ελευθερία και το Ψωμί.
Πυκνώνουν τα σύννεφα για πολεμική επέμβαση στη Συρία, με εμπλοκή και της χώρας μας.
Οι φαντάροι όπως και στο παρελθόν (Αλβανικό Μέτωπο, Επος Εθνικής Αντίστασης) θα βρεθούν στο πλάι του ελληνικού λαού, γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.

Καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να συμμετέχουν όπου αυτό είναι δυνατό στις αγωνιστικές πορείες του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Μαζί με τους γονείς μας, με όλο το λαό διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες μέσα και έξω από το στρατό, ζωή με δικαιώματα.

Καμιά εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταστολή διαδηλώσεων.

Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ουσιαστική στήριξη των στρατευμένων σε υποδομές και συνθήκες διαβίωσης».

Καταθέτει στεφάνι σήμερα το απόγευμα

Στο μήνυμά της για το Πολυτεχνείο, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρει:

«Τριάντα εννιά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την ώρα που οι απόγονοι της χούντας του '67, το φασιστικό ναζιστικό μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής" σηκώνει κεφάλι, με τα αλλεπάλληλα μέτρα φτωχοποίησης του λαού να οδηγούν χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση, τα συνθήματα για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" και η επέτειος της εξέγερσης γίνεται πιο επίκαιρη όσο ποτέ. 

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τους Συλλόγους και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να πάρουν μαζικά μέρος στην κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή, 16 Νοέμβρη.

Η συνάντηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα Γραφεία της ΠΑΣΕΒΕ, Πατούσα 3, Πλατεία Κάνιγγος».