ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΠΕΝΕΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΛΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ:ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΉ Η ΣΤΑΣΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΎΛΗ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

                                         97                                                                                                   31/10/2012
ΔΕΛΤΙΟ Τ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΝΟ – ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 30/10/2012

Πραγματοποιήθηκε στις 30/10/2012 συνάντηση στο ΥΕΝ μεταξύ της Διοίκησης της ΠΝΟ και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «η κυβέρνηση – Υπουργός Ε.Ν, η Τρόικα και οι εφοπλιστές ετοιμάζουν σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να συντρίψουν  ότι έχει ακόμη απομείνει όρθιο από την αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον του Ναυτεργατικού μας κόσμου τα τελευταία χρόνια».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση του Υπουργού Ε.Ν. ο οποίος σε όλους τους τομείς τάσσεται και εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα.
Υπογράμμισε την προκλητική στάση του Υπουργού ο οποίος ξέχασε – όπως δήλωσε – να δώσει απάντηση στον τριπλασιασμό της φορολογίας των ναυτεργατών καθώς επίσης και στο φλέγον πρόβλημα της ανεργίας που έχει ξεπεράσει το 50% στον χώρο της Ναυτεργασίας ενώ οι επιδοτούμενοι είναι λιγότεροι από το 10% των απογεγραμμένων ανέργων ενώ και αυτοί οι ελάχιστοι που παίρνουν το επίδομα αυτό είναι κατώτερο από το αντίστοιχο επίδομα στον χερσαίο χώρο, επίσης σημείωσε την τραγική κατάσταση του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ, την υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το γεγονός ότι οι Ναυτεργάτες περιμένουν πάνω από 3 χρόνια να τους καταβληθούν οι εφάπαξ παροχές.
Επίσης με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατήγγειλε την ασυδοσία των Ακτοπλοϊκών εταιριών όπου με σύμμαχο τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ε.Ν οι Ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι με χρωστούμενους μισθούς έως 4 μήνες, δεν τους καταβάλλονται οι αναδρομικές αποδοχές και γενικότερα καταπατείται η ισχύουσα ναυτική νομοθεσία ενώ εκατοντάδες είναι οι αυθαίρετες και παράνομες απολύσεις Ναυτεργατών.
Στην ίδια κατεύθυνση της παρέμβασής του ανέφερε το καθεστώς των προνομίων και του φορολογικού παραδείσου που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές στην χώρα μας στην επιχειρηματική και ναυτιλιακή δραστηριότητα ενώ χαρακτήρισε γελοία και προκλητική την «αύξηση» στην φορολογία των εφοπλιστών στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο όταν η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα πάρει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ από τους Ναυτεργάτες.!!!!!
Πρόκειται όπως ανέφερε για μια σκληρή άδικη και ταξική πολιτική η οποία αφήνει στο απυρόβλητο την εφοπλιστική ασυδοσία ενώ αντίθετα ισοπεδώνει τα Ναυτεργατικά δικαιώματα. 
Ο Πρόεδρος των Ναυτών υπογράμμισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικα πουυιοθετούν πλήρως τις εφοπλιστικές θέσεις σχετικά με: την κατάργηση του Π.Δ 177/74 περί επάνδρωσης των πλοίων, την συρρίκνωση των θέσεων εργασίας του ξενοδοχειακού προσωπικού και γενικότερα των πληρωμάτων με την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, την καταστρατήγηση της 10μηνης ναυτολόγησης και δρομολόγησης των Ε/Γ-Α/Κ πλοίων.
Στο σημείο αυτό προκάλεσε τον Υπουργό Ε.Ν. να δεσμευθεί ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Ακτοπλοΐας δεν θα θίξουν για πολλοστή φορά τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων Ναυτεργατών.
Ο Υπουργός απάντησε αρνητικά ότι δεν δεσμεύεται σε τίποτα απ’ όλα αυτά ενώ παρέπεμψε τα παραπάνω θέματα στις επιτροπές κοινωνικού διαλόγου που θα συσταθούν τις επόμενες ημέρες και στις οποίες οι εκπρόσωποι των Ναυτεργατών θα είναι μια μικρή μειοψηφία…..
Προφανώς ο Υπουργός Ε.Ν. και Αιγαίου μέσω αυτού του διαλόγου αναζητά κοινωνική νομιμοποίηση των προαποφασισμένων πολιτικών του……
Τέλος  ο Υπουργός επιτέθηκε στον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ τον οποίο κατηγόρησε για συνδικαλιστική θεολογία……..
Η ΠΕΝΕΝ επαναφέρει την πρόταση που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στην Διοίκηση της ΠΝΟ για κήρυξη και πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων και συνεχόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πανελλαδική κλίμακα.
Παράλληλα με τον σχεδιασμό και την οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεωνχρειάζεται ευρύτερος συντονισμός σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας αφού η αντεργατική αυτή πολιτική θίγει όλους τους κλάδους στον χώρο της Ναυτιλίας, Ναυτεργάτες – Λιμενεργάτες – εργαζόμενους στην ναυπηγική και επισκευαστική  βιομηχανία, εργαζόμενους στα Ν.Π.Δ.Δ (ΝΑΤ – Ο.Ν κ.λπ), τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις της ναυτιλίας κ.λπ.   
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ επισήμανε: «εάν ψάχνετε Υπουργέ συναίνεση, αποδοχή ή στήριξη στην καταστροφική αυτή πολιτική σας, τέτοια δεν θα υπάρχει. Οι Ναυτεργάτες θα αγωνισθούν με όλες τις δυνάμεις τους – μαζί με όλη την εργατική τάξη –για την ανατροπή τόσο της αντιλαϊκής πολιτικής όσο και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει πιστά…..».     

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας


Νταλακογιώργος Αντώνης                                    Δεσποτίδης Νικήτας