ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία το σχέδιο εξόντωσης του λαού...

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
αναδημοσίευση

Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οριστικοποίηση του πακέτου για τη διάσωση της πλουτοκρατίας
Τώρα είναι η ώρα να βγει ο λαός πρωταγωνιστής στους δρόμους, βάζοντας στο στόχαστρο την ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματά τους



Σινιάλο για να ξεκινήσει η νέα φάση του ολοκληρωτικού πολέμου κατά των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δίνουν - εκτός απροόπτου - στη σημερινή σύσκεψή τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, εγκρίνοντας το πακέτο των μέτρων που χρεοκοπούν ανεξέλεγκτα τη λαϊκή οικογένεια, με στόχο να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Το πακέτο φαίνεται πως οριστικοποιήθηκε από την πλευρά της ΝΔ στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης ο Α. Σαμαράςμε τον υπουργό Οικονομικών. Ακολούθησαν χτες διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Στουρνάρα με τον Δ. Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ και τον Ευ. Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τον κατάλογο των μέτρων, ενόψει της σημερινής συνάντησης των τριών της συγκυβέρνησης και την επανάκαμψη της τρόικας στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με διαρροές μετά τις συναντήσεις, στον προϋπολογισμό του 2013 θα περιληφθούν περικοπές ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα άλλα μέτρα, όπως όλα δείχνουν το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί για όσους είναι κάτω των 64 ετών, τα 10 - 10,5 δισ. ευρώ του πακέτου θα προέλθουν από τις περικοπές δαπανών και τα 3-3,5 δισ ευρώ από τη φορολογία και τα λεγόμενα «διαρθρωτικά μέτρα» (βλέπε αντεργατικές ανατροπές), θα καταργηθούν τα υπολείμματα των δώρων σε εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και 15.000 υπάλληλοι.
Για να χρυσώσουν το χάπι, συγκυβέρνηση και τρόικα φαίνεται προς το παρόν να μην αποφασίζουν περικοπές σε άτομα με αναπηρία και στις συντάξεις του ΟΓΑ. Αύριο Παρασκευή, τα μέτρα θα παρουσιαστούν στο Euro Working Group, την προπαρασκευαστική συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωζώνης. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, που προέβλεπαν ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη (πιθανότερη ημερομηνία η 6/10), ούτως ώστε να παρουσιαστούν στις Συνόδους του Eurogroup και της ΕΕ, στις 8 και τις 18-19 αντίστοιχα του επόμενου μήνα.
Στοχευμένη προπαγάνδα
Εκτός απροόπτου, οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν την Παρασκευή για να κλείσει το πακέτο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στόχος, πάντως, είναι την ερχόμενη Δευτέρα να υπάρχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το πακέτο των μέτρων ολοκληρωμένο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πακέτο θα έρθει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.
Με δεδομένη την απόλυτη σύμπλευση των κυβερνητικών εταίρων στη λήψη και εφαρμογή όλων των άγριων μέτρων, που κρίνονται αναγκαία για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, το βάρος πέφτει στην κλιμάκωση της προπαγανδιστικής επιχείρησης, με στόχο τον έλεγχο και την ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων, πριν γίνουν απειλητικές για το σύστημα.
Για το σκοπό αυτό, η συγκυβέρνηση επιδιώκει να περάσουν σε «δεύτερο πλάνο» τα ίδια τα μέτρα, ώστε να συσκοτιστεί ο στρατηγικός χαρακτήρας και στόχος τους, προβάλλοντας στην πρώτη γραμμή την αγωνία της πλουτοκρατίας για κατεπείγουσα οριστικοποίηση και ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου. Την αγωνία αυτή επιδιώκει να μετατρέψει σε αγωνία συνολικά του λαού, χρησιμοποιώντας εκ νέου και στο έπακρο τα γνωστά προπαγανδιστικά ιδεολογήματα που νομιμοποιούν τα μέτρα στο όνομα της «παραμονής στο ευρώ πάση θυσία».
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κόντρες για τη συνταγή της διαχείρισης
Το ΔΝΤ φέρεται να ζητάει νέο «κούρεμα» του χρέους, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΚΤ
Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης για τη διαχείριση της κρίσης από τα αστικά επιτελεία συνεχίζει να βρίσκεται το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αναθερμαίνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για το ποιος θα χάσει από ένα ενδεχόμενο νέο «κούρεμα».
Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλεγεί η λύση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ζητάει η συγκυβέρνηση, είτε αποφασιστεί ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, χαμένος θα βγει ο λαός, που βρίσκεται σταθερά αντιμέτωπος με το μόνιμο μνημόνιο της στρατηγικής της ΕΕ.
Οπως μεταδίδει το «Reuters», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν ένα μέρος από το ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους με τη μορφή ομολόγων, όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να προτιμούν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που ξετινάζει το λαό.
Το ζήτημα αναμένονταν να συζητηθεί και στη συνάντηση που είχαν χτες στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, παρουσία του Β. Σόιμπλε.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Λαγκάρντ είπε ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου και των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει«κενό χρηματοδότησης» και έκανε λόγο για ανάγκη «αντιμετώπισης» του ελληνικού χρέους, καθώς «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς».
Επικαλούμενο πηγές στην Αθήνα, το «Reuters» ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απείλησε με παραίτηση την προηγούμενη βδομάδα λόγω των πιέσεων για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών. Αναφέρει ακόμα ότι «το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ» και προσθέτει:
«Η Ευρώπη θέλει περισσότερο χρόνο για να δει τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές το 2013. Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λύση για τα προβλήματα σήμερα».
Και στο βάθος μέτρα...
Κατά το ΔΝΤ, όπως αναφέρει το «Reuters», η αναδιάρθρωση θα απαιτήσει ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ να επωμιστούν ζημιές σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 200 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τα 204 δισ. ευρώ σε χρέος προς τον λεγόμενο «επίσημο τομέα» (κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και ΕΚΤ), τα 20 δισ. ευρώ είναι χρέος προς το ΔΝΤ, ποσό το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο ακόμα και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του «επίσημου τομέα».
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να δεχτεί απώλειες στα ομόλογα που αγόρασε τα τελευταία χρόνια σε χαμηλή τιμή και τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ. «Είναι πλέον ξεκάθαρο στο ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα ή και τα δύο», δήλωσε αξιωματούχος της τρόικας στο «Reuters».
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΔΝΤ έχει πλέον βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ζητά τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Στην Ευρωτράπεζα όμως δε βλέπουν με καλό μάτι τη λύση αυτή, αν και ορισμένα μέλη του Συμβουλίου εμφανίζονται να «το σκέπτονται», υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα στο μεταξύ θα παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο πακέτο» για τα 13,5 δισ. ευρώ, όπως επίσης και εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που το πακέτο αυτό παρουσιάσει αποκλίσεις λόγω της κρίσης.
Είναι φανερό ότι προϋπόθεση και συνέπεια οποιασδήποτε διαχειριστικής λύσης επιλεγεί αναφορικά με το ελληνικό χρέος, είναι η παραπέρα ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, όπως άλλωστε έγινε και με την προηγούμενη αναδιάρθρωση, η οποία συνοδεύτηκε από το δεύτερο μνημόνιο και το PSI.