ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

"Μαγειρέματα¨στην ΕΤ3!

http://asyntaxtostypos.org/αναδημοσίευση

Mάστερ σεφ στην ΕΡΤ3

Κατάφωρες αδικίες και «μαγειρέματα» διαπιστώνουν οι 2 εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜΘ στις επιτροπές που συστάθηκαν για να επιλέξουν τους 12 συμβασιούχους που θα απασχοληθούν για τον επόμενο χρόνο στην ΕΡΤ3.
Η διαδικασία επιλογής αποδείχτηκε διάτρητη αφού στην δευτεροβάθμια επιτροπή η βαθμολόγηση των προϊσταμένων (η οποία καθόριζε μόλις το 30% της τελικής βαθμολογίας) ανέτρεψε τη σειρά με την οποία οι υποψήφιοι είχαν επιλεγεί με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, γλώσσες, οικογενειακή κατάσταση, προϋπηρεσία).

Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι προηγήθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, κάποιοι τοπικοί «παράγοντες» των οποίων δεν κατάλαβαν ότι αυτή η νοοτροπία είναι υπεύθυνη για τη σημερινή κατάντια της χώρας και των θεσμών της.
Βροχή ενστάσεων
Το διαβλητό της διαδικασίας θα οδηγήσει, ως φαίνεται, σε καταιγισμό ενστάσεων. Η προθεσμία λήγει αύριο Πέμπτη, αλλά η διοίκηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν τι ακριβώς συνέβη και με το 30% των υποκειμενικών κριτηρίων καλύφθηκαν με το παραπάνω 300 μόρια πλεονεκτήματος στα αντικειμενικά. Τυχαίο; Δε νομίζουμε.
Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε να ζητήσει να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής ενστάσεων και φυσικά να δοθούν σε όλους τους έχοντες έννομο συμφέρον τα πρακτικά των επιτροπών.
Παράλληλα θα σταλεί επιστολή – προειδοποίηση προς την ΕΡΤ ΑΕ, την ΕΡΤ3 και τη διοικούσα επιτροπή της, κι αν δεν αποκατασταθεί η «δικαιοσύνη» θα ακολουθήσει καταγγελία της διαδικασίας.
Οι 24 όμηροι
Για τον Ασύνταχτο Τύπο δεν έχει καμία σημασία ποιοι είναι οι 12 που επιλέγηκαν και ποιοι όχι. Θεωρεί ότι και οι 24 έπρεπε να μείνουν στην ΕΡΤ3 έχοντας όλα τα αναγκαία επαγγελματικά εφόδια και την εμπειρία να βοηθήσουν την δημόσια τηλεόραση και τα δημόσια ραδιόφωνα να επιτελέσει αξιοπρεπώς το ρόλο της.
Πιστεύουμε πώς η διάτρητη διαδικασία που επέλεξε η διοίκηση της ΕΡΤ και οι παρεμβάσεις που λέγεται πώς υπήρξαν δίνουν την αφορμή, έστω και τώρα, να διεκδικήσουμε δυναμικά την επαναπρόσληψη και των 24 συναδέλφων.
Η απαίτησή μας αυτή δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα. Είμαστε πεπεισμένοι, και το ξέρει και η διοίκηση του καναλιού, πώς χωρίς ΟΛΟΥΣ τους συμβασιούχους θα υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό η ενημέρωση την οποία δικαιούνται (και πληρώνουν) οι πολίτες.
Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι;
Ο Ασύνταχτος Τύπος, στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του σωματείου σε αυτή τη διαδικασία (έστω ως απλός παρατηρητής) ήταν εγκληματικό λάθος για 2 λόγους:
1ον διότι εκλήθη να δώσει «άλλοθι» σε ένα προμελετημένο έγκλημα, αφού η αξιοκρατία είναι άγνωστη έννοια σε αυτή τη χώρα
2ον (και κυριότερο) διότι με την συμμετοχή της νομιμοποιεί την επιλογή 12 συναδέλφων εκ των 24 που δούλευαν μέχρι τώρα, ενώ απόφασή της ήταν να δοθεί αγώνας για να μείνουν ΟΛΟΙ οι συμβασιούχοι, διότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ.
Ο συνδικαλιστής προϊστάμενος
Ο -απών από την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ.- Δημήτρης Ντόζης μιλούσε για καιρό για την ανάγκη να γίνουν ακόμη και κινητοποιήσεις για να παραμείνουν οι συμβασιούχοι. Αντ΄ αυτού όμως ο ίδιος συμμετείχε ή ανέχτηκε το προφανές μαγείρεμα που επιβεβαίωσε τη βιβλική ρήση «και οι έσχατοι έσονται πρώτοι».
Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά του συγκεκριμένου μέλους του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων, πρ και ταυτόχρονα προϊστάμενος των ιδίων ανθρώπων και μάλιστα να κληθεί να αποφασίζει –εν είδει εργοδότη- ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν. Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 το ασυμβίβαστο των δύο (στην περίπτωσή μας τριών) ρόλων;
Αξίζει να θυμίσουμε, λοιπόν, το ιδρυτικό σύνθημα του Ασύνταχτου Τύπου:
ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ