ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΕΛΗ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ " ...

ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»


αναδημοσίευση

Μία βδομάδα μπροστά στις πύλες του εργοστασίου

Για έβδομη συνεχόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στην εργασία τους παρά μόνο με «ψηλά το κεφάλι», απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων δυόμισι μισθών, που η εργοδοσία δεν τους έχει πληρώσει.
Την ίδια στιγμή εντείνεται η συμπαράσταση στους απεργούς από εργάτες του κλάδου και άλλες επιχειρήσεις.

Επί μία βδομάδα οι εργάτες βρίσκονται μπροστά στις πύλες του εργοστασίου και με βάρδιες περιφρουρούν τον αγώνα τους, «τσαλακώνοντας» στην πράξη τις απόπειρες της εργοδοσίας να διασπάσει τον αγώνα τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία, τις τελευταίες μέρες, έχει κατ' επανάληψη προτείνει στους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά χωρίς να έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, με τη δέσμευση ότι τις επόμενες μέρες θα ...πληρωθούν.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και χτες - οπότε και η εργοδοσία πρότεινε να σταματήσει η απεργία και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν την Τρίτη - αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων εντείνεται, δυναμώνει ταυτόχρονα και η αλληλεγγύη που δέχονται από τους εργαζόμενους του κλάδου και άλλους εργαζόμενους και φορείς. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργατών βρίσκονται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής. Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους εξέφρασαν τα σωματεία της ΦΑΓΕ και της TASTY, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και μαζικοί φορείς της περιοχής.
 

Η εργοδοσία επιτίθεται σε όλους

Στην «Coca - Cola», η εργοδοσία εντείνει τη διαδικασία εργολαβοποίησης των τμημάτων της φύλαξης και της καθαριότητας και ταυτόχρονα συνεχίζει τις απολύσεις με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδου», οι οποίες εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεπεράσει τις 300. Οι εργάτες της εταιρείας αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη και σήμερα προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας.

Την ίδια στιγμή, στην TASTY, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακοίνωση του ομίλου της PEPSICO για κόψιμο παροχών και μηδενικές αυξήσεις το 2012, προχωρούν σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους απέναντι στη νέα εργοδοτική επίθεση.

Στην ΑΓΝΟ, η εργοδοσία, μετά και τις τέσσερις πρόσφατες απολύσεις, δείχνει αποφασισμένη να εντείνει την εργοδοτική της επίθεση και αρνείται την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»


Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς που συνεχίζουν τον αγώνα


Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες από τα εργοστάσια του Θριασίου συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας
Το έγραψαν και στο χαρτί. 25η ημέρα απεργίας. Για 25 ολόκληρες μέρες κρατάνε γερά. Και συνεχίζουν...

Ηχηρή εργατική φωνή αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, που δίνουν εδώ και 25 ημέρες, στάλθηκε χτες έξω από το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, από χιλιάδες εργαζόμενους του Θριασίου. Εργάτες και εργάτριες από δεκάδες κλάδους και εργασιακούς χώρους του Θριασίου ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του εργοστασιακού σωματείου και των 400 απεργών χαλυβουργών και χτες σταμάτησαν για τρεις ώρες τη δουλειά τους (12 έως 3 μ.μ.) και κατευθύνθηκαν έξω από το εργοστάσιο, στήνοντας μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση αλληλεγγύης. Μαζί τους μαθητές της περιοχής, φοιτητές, γυναίκες και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, στάθηκαν δίπλα τους, ένωσαν τη φωνή και τα χέρια τους, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτός ο αγώνας που δίνεται στο εργοστάσιο αφορά και τους ίδιους, ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας.

Αυτή ακριβώς τη μαζική έκφραση αλληλεγγύης στους απεργούς από τον εργατόκοσμο του Θριασίου και γενικότερα, ήθελαν από την αρχή να αποφύγουν και στη συνέχεια να καθυστερήσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και στην Ομοσπονδία Μετάλλου. Ετσι άφησαν να περάσουν 25 ολόκληρες ημέρες απεργίας στην «Ελληνική Χαλυβουργία» για να προκηρυχτεί τελικά στάση εργασίας και αυτό δεν έγινε με δική τους πρωτοβουλία, αλλά μετά από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Είναι πλέον ξεκάθαρο και το ξέρουν ότι είναι πλήρως εκτεθειμένοι στα μάτια της εργατικής τάξης της περιοχής, καθώς ξεγυμνώθηκαν και φανερώθηκε ο βρώμικος ρόλος που παίζουν στηρίζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων αντί των εργατών.

Χιλιάδες εργάτες από το Θριάσιο έσμιξαν με τους απεργούς στις πύλες του εργοστασίου

Οι εργάτες όμως είχαν άλλη άποψη. Χτες μαζικά, αποφασισμένοι, «νέκρωσαν» για τρεις ώρες τα εργοστάσια και τους χώρους εργασίας στο Θριάσιο, κατέβασαν τους διακόπτες των μηχανών, σταμάτησαν τις αλυσίδες παραγωγής και βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών συναδέλφων τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να αντιμετωπίσουν παρόμοιες εργοδοτικές επιθέσεις. Ενδεικτικά, στη στάση εργασίας συμμετείχαν εργαζόμενοι από: Τσιμέντα «Χάλυψ», «Μαλτέζος», ΒΙΒΕΧΡΩΜ, ΝΟΥΝΟΥ, «Χαλυβουργική», εργοτάξιο επέκτασης των ΕΛΠΕ, «Πετρογκάζ», ΠΥΡΚΑΛ, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, Σούπερ Μάρκετ ΛΙΝΤΛ και ΝΤΙΑ, ΚΑΝΑΚΗ κ.ά. Στο πλευρό τους κατέφθασαν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ από τα Γιάννενα που εδώ και τρία χρόνια δίνουν το δικό τους αγώνα.


Παρούσα στη συγκέντρωση και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Στη ρότα του αγώνα ανοίγουμε δρόμους

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου, διάβασε την επιστολή των απεργών χαλυβουργών στους εργαζόμενους στα άλλα δύο εργοστάσια του ίδιου ιδιοκτήτη στο Βόλο, την οποία μετέφερε αντιπροσωπεία τους χτες για να μοιραστεί κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας.
«Μετά από 25 ημέρες απεργίας, σήμερα δίνουμε μια ηχηρή απάντηση. Απαντάμε στους παρατρεχάμενους και τα τσιράκια του Μάνεση, που λένε ότι το σωματείο κρατάει αδιάλλακτη στάση. Είμαστε αδιάλλακτοι γιατί θέλουμε 8ωρο και ανάκληση των απολύσεων. Στόχος τους είναι η διάσπαση του αγώνα και της ενότητας των εργαζομένων. Δε θα τα καταφέρουν», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία. Κατήγγειλε στη συνέχεια τη στάση των εργατοπατέρων στο ΕΚ Ελευσίνας και την ΠΟΕΜ και διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους ότι «οι χαλυβουργοί είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι σαν μια γροθιά, είναι ένας για όλους και όλοι για έναν. Γιατί τα αντεργατικά σχέδια έχουν ήδη αρχίσει να προωθούνται όπως στην ΑΓΝΟ, στον ΚΑΤΣΕΛΗ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της "Χαλυβουργίας", της οργάνωσης στο χώρο δουλειάς. Το σωματείο δίνει τη μάχη συσπειρωμένο στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αγώνα μας. Εχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργάτες, μαθητές, απλό κόσμο, ανέργους για να αποκρούσουμε τα αντεργατικά μέτρα.
Ο κάθε εργάτης να οργανωθεί στο χώρο και να απλωθεί αυτός ο αγώνας παντού. Και όπου δεν μπορούν, να ξετινάξουν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές.

Ολοι στους δρόμους, να ανατρέψουμε την πολιτική των χαρατσιών, της φτώχειας, της εξαθλίωσης».

Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης. Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλου του λαού.
Είμαστε σίγουρες ότι έτσι θα γίνει, γιατί έτσι πρέπει να γίνει».

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε»

«Είμαστε σε απεργία 25 μέρες, μην καρτεράτε να λυγίσουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα και ανοίγουμε δρόμους για όλη την εργατική τάξη». Αυτή την υπόσχεση έδωσε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», στη μαζική συγκέντρωση που έγινε χτες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας. 
Απεργοί χαλυβουργοί, εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες, νέοι, γυναίκες του Θριασίου αλλά και από άλλες περιοχές συμμετείχαν μαζικά στο χτεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το σωματείο, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα ότι οι «χαλυβουργοί δεν είναι μόνοι τους» στον περήφανο και ηρωικό αγώνα που δίνουν.
 «Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», το σύνθημα που ηχούσε διαρκώς στην πλατεία και επαναλήφθηκε πολλές φορές, στη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους, απλώνοντας σε όλη την εργατούπολη της Ελευσίνας το μήνυμα του μεγάλου απεργιακού αγώνα που δίνεται.