ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Χωρίς απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά εδώ και 26 χρόνια η Θηρασία!


Χωρίς απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά εδώ και 26 χρόνια η Θηρασία
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  

Χωρίς απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά εδώ και 26 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται η Θηρασία, το μικρό νησί δυτικά της Σαντορίνης, καθώς το τελευταίο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε το 1993.

Τότε υπήρχαν τρία επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα πλοίο που να προσεγγίζει το λιμάνι της Θηρασίας και να έχει τελικό προορισμό τον Πειραιά.
Αυτά κάνει γνωστά με επιστολή του προς τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο, ο πρόεδρος της κοινότητας Θηρασίας Πέτρος Καραμολέγκος, ενώ παράλληλα ζητά την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου του λιμενοβραχίονα του λιμανιού Αγία Ειρήνη (Ρίβα), η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1993 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ήδη στη Βουλή αναφορά προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ο Π. Καραμολέγκος στην επιστολή του κάνει γνωστό ότι οι κάτοικοι του νησιού που θέλουν να πάνε στον τόπο τους αναγκάζονται να ταξιδέψουν με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star», το οποίο περνάει περίπου 300 μέτρα από το λιμάνι της Θηρασίας, χωρίς όμως να το προσεγγίζει, να αποβιβασθούν στο λιμάνι της Σαντορίνης και από κει να μεταφερθούν στο νησί με το επιδοτούμενο ferry boat «Νήσος Θηρασία», το οποίο εκτελεί απογευματινά δρομολόγια από το λιμάνι του Αθηνιού προς τη Θηρασία μόνο 4 ημέρες την εβδομάδα.
Εξαιτίας, όμως, των άσχημων καιρικών φαινόμενων που επικρατούν συχνά στη Σαντορίνη σε συνάρτηση με τον ανοιχτό τύπο του πλοίου «Νήσος Θηρασία» –δεν επιτρέπεται απόπλους πάνω από 5 Μποφόρ– πολλές φορές δεν εκτελούνται τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι Θηρασιώτες να περιμένουν στο λιμάνι της Σαντορίνης κάτω από κρύο και βροχή ή ακόμα και να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία της Σαντορίνης μία ή ακόμα και περισσότερες ημέρες.
Αναφορικά με τον λιμενοβραχίονα, επισημαίνει ότι το έργο, για να είναι λειτουργικό και να προστατεύει το λιμάνι τη Αγίας Ειρήνης της Θηρασίας, πρέπει να φτάνει τα 380 μέτρα μήκος (σήμερα έχει μήκος 50 μέτρα) με μέσο όρο βυθίσματος τα πέντε μέτρα και με απεριόριστο πλάτος.
Η ολοκλήρωση του έργου είναι αναγκαία για την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων, καθώς, όπως τονίζει ο Π. Καραμολέγκος, το λιμάνι προσβάλλεται από βόρειους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι επικρατούν στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το νησί έχει 311 κατοίκους.