ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Μέτρα - εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη Σαμοθράκη!


Μέτρα - εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη Σαμοθράκη


EUROKINISSI

Για την δρομολόγηση μόνιμων λύσεων στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκαν τα εξής. https://government.gov.gr/anakinosi-ifipourgou-para-to-prothipourgo-ke-kivernitikou-ekprosopou-steliou-petsa/ 

Προβολή εικόνας στο Twitter

38 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού είχε δυσάρεστες συνέπειες όχι μόνο στους τουρίστες, αλλά και στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Σαμοθράκης, ενώ επέφερε πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό.

Τα μέτρα

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές, έκανε λόγο για άμεσες εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων, ενώ υποσχέθηκε ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με προσέλκυση... Ρουμάνων τουριστών.
Πιο αναλυτικά, η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε τα εξής: 
  • Εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.
  • Βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.
  • Άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη, από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό τα πρώτα κονδύλια από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού. 
  • Προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία (αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών) κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και, μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Επιπλέον μέτρα ζήτησαν οι φορείς

Λίγο πριν από τις 7 το βράδυ ολοκληρώθηκε και η δεύτερη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικράτειας Γιώργο Γεραπετρίτη με τη συμμετοχή τοπικών φορέων της Σαμοθράκης, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.
Ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Σταύρος Κελέτσης που ήταν επίσης παρών, χαρακτήρισε «θετική» την ανταπόκριση της κυβέρνησης από την αρχή, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και ανέφερε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κινήθηκε άμεσα. Απέδωσε τις καθυστερήσεις σε «τεχνικά ζητήματα» και τις καιρικές συνθήκες, ενώ είπε πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για πλοίο αντικατάστασης όταν διαπιστώθηκε βλάβη και στο δεύτερο πλοίο της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Κελέτση, συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της αυστηροποίησης των προβλέψεων που θα έχει η νέα σύμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτραπεί στην εταιρεία να λάβει μέρος στον νέο διαγωνισμό, απάντησε πως αυτό δεν το γνωρίζει καθώς πρόκειται για νομικό ζήτημα.
Πάντως, ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τόνισε πως στη νέα σύμβαση πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν ότι δεν επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.
Ο κ. Βίτσας, χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ωστόσο έθεσε παράλληλα ζητήματα αναβάθμισης του λιμανιού, όπως και θέματα υποδομών, ενίσχυσης του τουρισμού και των επιχειρηματιών. «Αιτηθήκαμε μια σειρά από μέτρα ώστε η Σαμοθράκη να πάψει να αποτελεί είδηση για τα προβλήματα της», ανέφερε.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν αργότερα ότι στη σύσκεψη με τους φορείς «εκφράστηκε με σαφή τρόπο η βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα προβλήματα που προέκυψαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομών και τουριστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της».

Στον εισαγγελέα η υπόθεση της Σαμοθράκης

Στο μεταξύ, η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, φάκελο με υλικό για τη μη εκτέλεση  των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας κλήθηκαν σε ακρόαση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.