ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

«Πρώτα απ’ όλα οι ναυτιλιακές»!

10.07.2019


Πρώτα απ’ όλα οι ναυτιλιακές




EUROKINISSI ΕΝΤΥΠ ΕΚΔΟΣΗ
  Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ~ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Προτεραιότητα του νέου υπουργού η διαμόρφωση φιλικότερου
νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ώστε να
προσελκυστούν νέες επενδύσεις
και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην
Ελλάδα ● Κίνητρα και για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην
ελληνική σημαία.
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που παρέλαβε χθες τα ηνία του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη από τον απερχόμενο υπουργό Φώτη Κουβέλη και τον αναπληρωτή Νεκτάριο Σαντορινιό, μιλώντας στην τελετή παράδοσης - παραλαβής για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να «συνεχίσει η ελληνική ναυτιλία να αποτελεί τον αιχμή του δόρατος της εθνικής οικονομίας», δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος:
«Οπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανήλθε στο θέμα της φορολογίας, λέγοντας ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας κοντά στα επίπεδα του 45% έχει προκαλέσει μια αδιέξοδη κατάσταση, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας.
«Πραγματικά είναι τραγικό, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λονδίνο σε φορολογικό παράδεισο, στην Ελλάδα να αυξάνουμε συνεχώς τη φορολογία σε όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες» πρόσθεσε.
Υπό αυτήν την οπτική, όπως διευκρίνισε, θα προχωρήσουν στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με τη ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα και την προσαρμογή τους στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά το 2020 με την υιοθέτηση της αλλαγής καυσίμου.
Ο μέχρι προχθές τομεάρχης της Ν.Δ. σε θέματα Ναυτιλίας χαρακτήρισε το υπουργείο «νευραλγικό για την εθνική οικονομία και την Ελλάδα πόστο», το οποίο αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, διαδεχόμενος, όπως σημείωσε, μια πολιτική προσωπικότητα όπου έχει ξεχωρίσει στον δημόσιο βίο μας για το ήθος και την πολιτική του ευπρέπεια (σ.σ. αναφερόταν στον Φώτη Κουβέλη).
«Μια προσωπικότητα που, παρά τις αντίθετες πολιτικές απόψεις μας, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ένα πρόσωπο που χαίρει σεβασμού και έχει πασχίσει για το καλό του τόπου μας» σχολίασε.
Αλλες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θα είναι:
● Η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών τους, καθώς η αναβάθμιση των λιμένων θα λειτουργήσει ως καταλύτης, ώστε να αποτελέσουν ελκυστικό home port για τα κρουαζιερόπλοια και παράλληλα για να αναβαθμιστεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού.
● Στο πλαίσιο αυτό, θα επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική Λιμένων και θα ενσωματωθεί στην εθνική στρατηγική για τα logistics, γιατί μόνο αν αναβαθμιστούν τα λιμάνια μας, θα μπορέσουμε πραγματικά να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε «πύλη εμπορίου» της Ευρώπης για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Απω Ανατολής.
● Η αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μέσω χρηματοδοτικών δράσεων υπό μορφή έργων -project– από κοινοπρακτικά σχήματα (σε μορφή cluster ή κοινοπραξίας) αποτελούμενα από μικρό αριθμό επιχειρήσεων.
● Ομαλή χρηματοδότηση του κλάδου της ελληνικής ναυτιλίας τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μακροχρόνιο επίπεδο. Αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη των αναγκών της ναυτιλίας.
● Ωθηση στην υιοθέτηση πρακτικών όπως η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital), η σύναψη ομολογιακών δανείων ή η ίδρυση επενδυτικών εταιρειών ειδικού σκοπού, ώστε να εξασφαλίσουν πόρους για την αγορά ή ναυπήγηση νέων πλοίων.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης επανέφερε ωστόσο και ένα άλλο θέμα, αίτημα της εφοπλιστικής κοινότητας εδώ και χρόνια, αυτό της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, το οποίο προκαλεί ανέκαθεν την αντίδραση των ναυτεργατικών σωματείων.
Είπε λοιπόν ότι για να μπορέσει η ελληνική ναυτιλία να πάει μακριά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και, στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις δημόσιες Ακαδημίες, θα πρέπει να λειτουργήσουν και ιδιωτικές Ακαδημίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές σε Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι σ’ ένα πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης όσων ασχολούνται με τις δραστηριότητες της θαλάσσιας οικονομίας, θα προχωρήσουν στο πάγωμα αρχικά και στη συνέχεια στη μείωση της φορολογίας των εργαζομένων στη ναυτιλία. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό και ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες των εργαζομένων, πιθανότατα ο υπουργός να μας το διευκρινίσει αργότερα.
Ο Λασιθιώτης υπουργός δεν πρωτοτύπησε στο κλείσιμο της ομιλίας του. Χρησιμοποίησε και αυτός την κλισέ φράση που από την Κυριακή ακούμε σχεδόν απ’ όλα τα στελέχη της Ν.Δ.: «Από χθες ανέτειλε μια νέα μέρα για την πατρίδα μας».