ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

»Επιδεινώνονται τα προβλήματα σε ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ»!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Π.Ε.Μ.Ε.Ν.)
Μπουμπουλίνας 21 – 185 35 Πειραιάς
Τηλ. 210/4115260 – 210/4179144 Fax. 2104122606
21 Ιούνη 2019
Προς:
• Υπουργό Ναυτιλίας  κ.Κουβέλη
• Γενικό Γραμματέα ΥΝΑ κ.Τεμπονέρα
• ΥΝΑ/Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών κ.Πολέμη
• Διοικήσεις ΚΕΣΕΝ – ΑΕΝ 
• Διευθύνσεις  ΚΕΣΕΝ – ΑΕΝ 
• Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
• ΠΕΕΔΝΕ
• ΜΜΕ
Η κατάσταση στην ναυτική εκπαίδευση σε ΑΕΝ – ΚΕΣΕΝ με τα οξυμμένα προβλήματα, που έχουν αναδειχτεί από πληθώρα παρεμβάσεων και καταγγελιών, διαρκώς επιδεινώνεται με πρόσφατο γεγονός τις ανακοινώσεις για την πρόσληψη ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για την περίοδο 2019 – 2020.
Παρότι παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και όχι με μόνιμη σταθερή εργασία, διαρκώς μειώνεται ο αριθμός των ναυτοδιδασκάλων και με τις πρόσφατες προκηρύξεις τα απαιτούμενα προσόντα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην πρόσληψη τους.
Αυτή την εξέλιξη σε ανακοίνωση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας από την  Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε), την οποία επισυνάπτουμε και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση για το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων στην ναυτική εκπαίδευση.    
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε)
«Περί μη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας στην Ανακοίνωση πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών»
Με έκπληξη διαπιστώσαμε, κατόπιν σχετικών καταγγελιών συναδέλφων ωρομισθίων εκπαιδευτικών, ότι οι Ανακοινώσεις πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών για το Εκπαιδευτικό Έτος 2019-2020 δεν ακολουθούν την ισχύουσα νομοθεσία και είναι ασαφείς ως προς  τους κλάδους των εκπαιδευτών (γενικών μαθημάτων, εργαστηρίων). Επίσης ζητούνται προσόντα (μεταπτυχιακό) που δεν προβλέπονται από το νόμο ενώ ταυτόχρονα δεν καθορίζονται τα γνωστά αντικείμενα. 
Συγκεκριμένα οι Ανακοινώσεις στην παράγραφο 1Ι.γ): 
Αναφέρουν για μεν το ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων:
«γ)Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα  Πλοιάρχου Α΄ ή Β΄ τάξης  Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), από την οποία μισή  τουλάχιστον σε πλοία ολικής χωρητικότητας (ο.χ.) πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) κ.ο.χ. ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότατα του Πλοιάρχου Α΄ Ε.Ν., όσον αφορά την ειδικότατα του Πλοιάρχου Ε.Ν.».
Για δε το ΚΕΣΕΝ Μηχανικών:
«γ)Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα  Μηχανικού Α΄ ή Β΄ τάξης  Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), σε πλοία που κινούνται με μηχανές πάνω από 750 KW/ ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότατα του Μηχανικού Α΄ Ε.Ν., όσον αφορά την ειδικότατα της θέσης του Μηχανικού Ε.Ν.».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προσόντα πρόσληψης του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει να είναι ανάλογα του ΙΔΑΧ εκπαιδευτικού προσωπικού και τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 268 του νόμου 4555/2018 όπου ρητά αναφέρεται: «2. Οι υποπεριπτώσεις ααα΄ και βββ΄ της περίπτωσης γγ΄ της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 4 του άρθρου 137 του ν. 4504/2017 αντικαθίστανται ως εξής: «γγ) ααα) Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα Πλοιάρχου Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), από την οποία η μισή τουλάχιστον σε πλοία ολικής χωρητικότητας (ο.χ.) πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) κ.ο.χ. ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότητα του Πλοιάρχου A.Ε.Ν.
βββ) Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα Α΄ Μηχανικού σε πλοία που κινούνται με μηχανές ισχύος πάνω από εφτακόσια πενήντα (750) KW ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότητα του Μηχανικού A΄ Ε.Ν., όσον αφορά την ειδικότητα της θέσης του Μηχανικού Ε.Ν.», η ορθή διατύπωση των Ανακοινώσεων για την παράγραφο 1Ι.γ): θα έπρεπε να είναι ως εξής:
Για το ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων:
«γ)Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα  Πλοιάρχου Α΄ τάξης  Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), από την οποία μισή  τουλάχιστον σε πλοία ολικής χωρητικότητας (ο.χ.) πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) κ.ο.χ. ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότατα του Πλοιάρχου Α΄ Ε.Ν., όσον αφορά την ειδικότατα του Πλοιάρχου Ε.Ν.»,
Και για το ΚΕΣΕΝ Μηχανικών:
«γ)Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα  Μηχανικού Α΄ τάξης  Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), σε πλοία που κινούνται με μηχανές πάνω από 750 KW/ ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότατα του Μηχανικού Α΄ Ε.Ν., όσον αφορά την ειδικότατα της θέσης του Μηχανικού Ε.Ν.».
Επειδή σύμφωνα με τις καταγγελίες των συναδέλφων εκπαιδευτικών η μη εφαρμογή του Νόμου επισημάνθηκε τόσο στη Διοίκηση των ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών όσο και στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και αμφότεροι δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε οι εν λόγω Ανακοινώσεις πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού να καταστούν σύννομες. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εάν γίνει ορθή επανάληψη των Ανακοινώσεων ως προς το επίμαχο περιεχόμενο χωρίς τροποποίηση των  χρονικών προθεσμιών που τίθενται από τις Ανακοινώσεις.    




Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ