ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΟΧΙ λιμάνι στην Πειραΐκή!

Αφίσα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το μεσημέρι της Κυριακής (12:30) στον Σταυρό της Πειραϊκής, κάτοικοι και φορείς, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη νότια επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή ακτή, προκειμένου να δένουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Την εκδήλωση διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πειραιά «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ».
Σημειώνεται ότι το έργο αυτό θα το υλοποιήσει η Cosco, καθώς συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού δημοσίου-ΟΛΠ. Οι κινήσεις των πολιτών του Πειραιά εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χαρακτηρίζουν «περιττό» και «περιβαλλοντικά επιβλαβές». Επίσης υποστηρίζουν ότι είναι νομικά καταχρηστικό και διαβλητό, καθώς το νέο λιμάνι θα κατασκευαστεί με 95% χρηματοδότηση από κονδύλια ΕΣΠΑ προς έναν κρατικό Κινεζικό ναυτιλιακό κολοσσό, κατά παράβαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανώτατα όρια χρηματοδοτήσεων, τον ανταγωνισμό κλπ.
Ακόμα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι οικονομικά ανώφελο και αχρείαστο, καθώς ακόμα και η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας έχει δηλώσει ότι ο Πειραιάς είναι ήδη κορεσμένος και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα κρουαζιερόπλοια, άρα οι νέες προβλήτες κρουαζιέρας δεν χρειάζονται. Οι κάτοικοι ζητούν την ακύρωση του έργου και τα 136 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ να δοθούν για τη σύνδεση του Πειραιά και του λιμανιού με τις δύο εθνικές οδούς, με την υπογειοποίηση των γραμμών ΗΣΑΠ και τον νέο, σύγχρονο, κόμβο στον Σκαραμαγκά.