ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Αρχηγός ΛΣ: Οι αθάνατες μορφές των πεσόντων, ξεπροβάλλουν μέσα από το λιτό αλλά ιερό τούτο μνημείο, που ανεγέρθη προς τιμήν τους, οδηγούν την σκέψη, και ενισχύουν τη θέληση στην εκτέλεση της αποστολής μας!

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ Λ.Σ


Με ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζουμε στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σήμερα, μία ξεχωριστή ημέρα για το Λιμενικό Σώμα, καθώς υλοποιείται μια σκέψη και επιθυμία που ενυπήρχε στη συλλογική συνείδηση του Σώματος, για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων στελεχών του.
  H παρουσία σας, Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου, επιτείνει την ένταση των συναισθημάτων μας και ταυτόχρονα αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ηθική ενίσχυση, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να εκτελούμε απρόσκοπτα τα απαιτητικά καθήκοντα που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία. 
  Στη σημερινή σεμνή, αλλά τόσο ουσιώδη τελετή, των αποκαλυπτηρίων του συμβολικού αυτού μνημείου, τιμούμε τους συναδέλφους που έπεσαν κατά την ώρα του καθήκοντος, όπως αρμόζει στην ιστορία του Σώματος.
  Πραγματικά, θεωρώ ότι ήταν παράλειψή μας, να μην υπάρχει μέχρι σήμερα ένα μνημείο, ως ελάχιστη τιμή για τους πεσόντες Λιμενικούς, που να μαρτυρά και να θυμίζει τους αγώνες και τη θυσία τους. 
Η ανάγκη αυτής της τιμής στους πεσόντες, όπως προανέφερα, υπήρχε πάντοτε στη σκέψη της ευρύτερης Οικογένειας του Σώματος. 
  Αυτή η επιθυμία μας, με την συμπαράσταση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έγινε πραγματικότητα, και έτσι φτάσαμε στη σημερινή λαμπρή ημέρα. 
Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, για το γεγονός ότι το μνημείο αυτό δεσπόζει πλέον στον προαύλιο χώρο του Αρχηγείου, για να θυμίζει σε όλους την ανεκτίμητη προσφορά τους. 
  Σε αυτό ακριβώς έγκειται, ο ιδιαίτερος συμβολισμός και η συναισθηματική του αξία. 
 Στο να μας θυμίζει διαρκώς την προσφορά και το έργο εκείνων που έπεσαν αφοσιωμένοι στο καθήκον.
  Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης και του καθήκοντος, προασπίζοντας τη Δημόσια Ασφάλεια και Ειρήνη, με  τίμημα τη ζωή τους.
  Δεν είναι εύκολο να αποδώσει κανείς με λόγια την οφειλόμενη τιμή και τον σεβασμό, σε ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, εκτελώντας το καθήκον τους.
 Η τιμή αποδίδεται κυρίως με πράξεις και έργα, όπως το μνημείο που έχουμε τη χαρά να αποκαλύπτουμε σήμερα. 
 
  Πρόκειται για ένα μνημείο σύμβολο ενότητας, ανιδιοτέλειας και αυταπάρνησης, που αποτελεί την αξιακή παρακαταθήκη του Σώματος προς τα νεότερα στελέχη του.  
Η παρουσία σύσσωμης της Οικογένειας του Λιμενικού Σώματος στη σημερινή τελετή, αποδεικνύει ότι το Λιμενικό Σώμα, ένα στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα, δεν ξεχνά το παρελθόν, τις ένδοξες στιγμές του, αλλά κυρίως τους νεκρούς του.
  Εξάλλου, όταν κανείς ξεχνά το παρελθόν του, δεν μπορεί παρά να βαδίζει σε ένα αβέβαιο μέλλον. 
Οι πεσόντες στο καθήκον γίνονται φωτεινά παραδείγματα, που καθοδηγούν την υπηρεσιακή μας ζωή και συμπεριφορά, την σκέψη και τις αποφάσεις μας, και μας διδάσκουν ότι για το καλό του πλησίον μας και του κοινωνικού συνόλου, θα πρέπει να βάζουμε στην άκρη το «εγώ» μας, χωρίς να υπολογίζουμε ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. 
  Αν και το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς το μέλλον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, και να το σβήνουμε από τη μνήμη μας. 
  Για αυτό και σήμερα φροντίσαμε για τις ψυχές των πεσόντων, όπως προστάζουν τα στρατιωτικά ήθη και παραδόσεις της Πατρίδας μας. 
  Είναι αλήθεια, ότι όταν χάνεις ένα δικό σου άνθρωπο, ένα άνθρωπο της οικογένειάς σου, δυσκολεύεσαι να δεχθείς την απώλεια του. 
 Ωστόσο, μέσα από την απώλεια αυτή, οι πεσόντες συνάδελφοι μας γίνονται πολύτιμοι οδοδείκτες της δικής μας προσωπικής και υπηρεσιακής πορείας. 
 Σε αυτούς αποδίδουμε φόρο τιμής και καταθέτουμε απέραντη την ευγνωμοσύνη μας. Η ζωή και το έργο τους αποτελεί για όλους μας σημείο αναφοράς.
  Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην ανέγερση αυτού του μνημείου, και ιδιαίτερα τον γλύπτη κύριο Πέτρο Γεωργαρίου που το φιλοτέχνησε.
  Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν, στους Προέδρους και τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, της Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, καθώς  και της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, διότι όχι μόνο συμμετείχαν ουσιαστικά στην ανέγερση του παρόντος μνημείου, αλλά και διέθεσαν σεβαστά χρηματικά ποσά για την κατασκευή του. 
  Επίσης ευχαριστώ τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά για την οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, καθώς και τον Δήμο Πειραιά για την συνδρομή του στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου.
  Θέλω να διαβεβαιώσω, τους παρευρισκόμενους συγγενείς και οικείους των εκλιπόντων συναδέλφων, αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν να είναι σήμερα παρόντες, ότι οι δικοί τους άνθρωποι, οι δικοί μας άνθρωποι, παραμένουν αθάνατοι στις καρδιές μας, και ότι η θυσία τους αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον του Σώματος. 
  Θα ήθελα, εξ ονόματος όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να τους ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, για την προσφορά των ανθρώπων τους, στο Σώμα και την Πατρίδα, εκφράζοντας την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, και διαβεβαιώνοντάς τους πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε τη θυσία των πεσόντων.
  Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, Αγαπητοί συνάδελφοι, από σήμερα και στο εξής, το μνημείο αυτό αποτελεί ένα σύμβολο των Αρχών και Αξιών του Σώματος.
 Ένα σύμβολο που μας αφυπνίζει, συγκινεί και ενδυναμώνει, υπενθυμίζοντας ότι η ευσυνείδητη εκτέλεση του καθήκοντος, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε και εμείς να προσφέρουμε με τη σειρά μας στην Πατρίδα.
 Ένα σύμβολο που μας υποδεικνύει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθούμε, αφού κινητήριος δύναμη για την επιτυχία, είναι η αφοσίωση στο καθήκον, που εμπνέεται από πράξεις και δράσεις που φτάνουν μέχρι και τη θυσία. 
  Οι αθάνατες μορφές των πεσόντων, ξεπροβάλλουν μέσα από το λιτό αλλά ιερό τούτο μνημείο, που ανεγέρθη προς τιμήν τους, οδηγούν την σκέψη, και ενισχύουν τη θέληση στην εκτέλεση της αποστολής μας. 
  Τους διαβεβαιώνουμε, ότι συνεχίζουμε στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος που μας υπέδειξαν. 
  Με τα λόγια αυτά, και όπως επιβάλλει η στρατιωτική και πολιτιστική μας παράδοση, «κλίνω ευλαβικά το γόνυ» στους πεσόντες, και εύχομαι να είναι η μνήμη τους αιώνια. 
 
  Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.   Αθάνατοι.