ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

5 Ιουλίου!


1316: διεξάγεται η Μάχη της Μανωλάδας στην Κοίλη Ηλεία, μεταξύ των στρατευμάτων του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας και του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας.Ο Λουδοβίκος θα επικρατήσει και θα παραμείνει κυρίαρχος του Πριγκιπάτου της Αχαίας
1687: ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το σύγγραμμα του "Μαθηματικές αρχές της Φυσικής Ιστορίας".
1811: ο Σιμόν Μπολιβάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία.

1821: δύναμη 36 τουρκικών πλοίων κανονιοβολεί τη Σάμο και επιχειρεί απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως, αποτελούμενοι από 300 άνδρες, υφίσταται πανωλεθρία. Ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται εναντίον 5.000 Τούρκων κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή με σοβαρότατες απώλειες.
1880: ο 23χρονος Ιρλανδός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, παραιτείται από τη δουλειά του στην τηλεφωνική εταιρία Έντισον, προκειμένου να ακολουθήσει το μεγάλο του πάθος: τη συγγραφή.
1889: γεννιέται ο Γάλλος ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός και σκηνοθέτης, Ζαν Κοκτώ.
1897: γεννι'εται ο Γεώργιος Γρίβας - «Διγενής», κύπριος στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής της δεξιάς οργάνωσης «Χ» στην Κατοχή και της απελευθερωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ στην Κύπρο. (Θαν. 27/1/1974)
1904: πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Αμπάι Κουνανμπαιούλι.
1911: γεννιέται ο Ζορζ Πομπιντού, Γάλλος τραπεζίτης και πολιτικός, που διετέλεσε και Πρόεδρος της Γαλλίας (1969).
1920: αρχίζει η Διεθνής Διάσκεψη στο Βέλγιο για το πρόβλημα της εκτέλεσης των όρων της Συνθήκης Ειρήνης. Για πρώτη φορά οι Γερμανοί διαπραγματευτές παρακάθονται ως ισότιμα μέλη έναντι των Άγγλων και Γάλλων εκπροσώπων.
1924: στο Στάδιο Colombes του Παρισιού γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους παίρνουν μέρος 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 κράτη. Πρωτοεμφανίζεται και υιοθετείται από τη ΔΟΕ το σύνθημα Citius-Altius-Fortius του Γάλλου μοναχού Χένρι Ντιντόν, ενώ καθιερώνεται η εμφάνιση 3 σημαιών (της ελληνικής, του διοργανωτή και του επόμενου διοργανωτή). Ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης κερδίζει χρυσό μετάλλιο για το έργο του "Ο Δισκοβόλος", που θα τοποθετηθεί απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
1930: η ρωσική εφημερίδα "Πράβντα", με άρθρα της, παροτρύνει τους κομμουνιστές της Αμερικής σε Επανάσταση.
1930: ο Έλληνας σεφ Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να πέσει από τους καταρράχτες του Νιαγάρα μέσα σ' ένα βαρέλι. Εγκλωβίζεται, όμως, στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία.
1934: «Ματωμένη Πέμπτη»: Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και σκοτώνει δύο.
1941: κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός φτάνει στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος διασχίζει τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
1944: γεννιέται ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, από τις ηγετικές προσωπικότητες του αμερικάνικου ροκ, ηγέτης του συγκροτήματος "The Band".
1946: κάνει την πρώτη του εμφάνιση το μπικίνι, στο Παρίσι. Το πρώτο μπικίνι σχεδίασε ο μηχανικό Λουίς Ρερντ.
1947: ο σέντερ Λαρι Ντομπι γίνεται ο πρώτος έγχρωμος παίκτης στην Αμερικαν Λιγκ στον αγώνα Κλίβελαντ Ιντιανς- Σικαγο Γουάτι Σοξ (5-6). Αργότερα θα γίνει ο δεύτερος έγχρωμος προπονητής στην ιστορία της λίγκας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.
1948: θεσπίζεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη Βρετανία.
1950: γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός του rock and roll Χιούι Λιούις, αρχηγός του γκρουπ, Huey Lewis and the News.
1954: ο 19χρονος Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί το πρώτο του σινγκλ Thats All Right, Mama.
1957: χωρίζουν ο Φρανκ Σινάτρα και η Άβα Γκάρντνερ.
1958: πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση στο Γκάσερμπρουμ Α, στα Ιμαλάια, το οποίο αποτελεί την 11η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
1963: οι Beatles μπαίνουν για πρώτη φορά στο αμερικάνικο τσαρτ, καταλαμβάνοντας την 87η θέση με το τραγούδι "From Me to You".
1964: παρουσιάζεται το Σχέδιο Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού. Προβλέπει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναντι ανταλλαγμάτων για την Τουρκία (Παραχώρηση της Χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία). Θα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
1965: η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας "Τόσκα" στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.
1966: γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής, Τζιανφράνκο Τζόλα.
1969: πεθαίνει ο Βάλτερ Γκρόπιους, γερμανός αρχιτέκτονας. Έργο του, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. [γεν. 18/5/1883]
1973: στη Χιλή, ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκροτεί νέα κυβέρνηση μετά από τις αναταραχές που προκαλούνται και οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή που ανέβηκε στην εξουσία.
1973: γεννιέται η Ιρλανδή τραγουδίστρια Ρόιζιν Μέρφι.
1975: γεννιέται ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής Ερνάν Κρέσπο.
1982: επεισόδια και 14 αυτοκτονίες στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο Ντε Τζανέιρο, με αφορμή την ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία με 3-2, στη Βαρκελώνη, στο 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
1982: γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο.
1983: πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Χάρι Τζέιμς.
1984: στην ΕΣΣΔ, ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ αποκαθίσταται στο Κομμουνιστικό Κόμμα σε ηλικία 94 ετών.
1986: ξανανοίγει για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, μετά από εντατικές εργασίες συντήρησης.
1989: ο Αμερικανός στρατηγός Όλιβερ Νορθ καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, δύο χρόνια υπό επιτήρηση, ενώ πρέπει να πληρώσει 150.000 δολάρια και να προσφέρει 1.200 ώρες εθελοντική εργασία. Ο λόγος η συμμετοχή του στο σκάνδαλο με τη λαθραία πώληση όπλων στο Ιράν.
1991: στη Νότια Αφρική, ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.
1992: ο Νίκος Γκάλης τίθεται εκτός της ομάδας του Άρη δια στόματος του προέδρου Θεόφιλου Μητρούδη σε μια συνάντηση των δύο, η οποία οδηγεί στην αποχώρηση του πρώτου Έλληνα μπασκετμπολίστα από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, όταν ο Μητρούδης του ανακοινώνει ότι είναι εκτός αγωνιστικών πλάνων και του προτείνει εναλλακτικά να αναλάβει τις ακαδημίες του συλλόγου. Δέκα ημέρες αργότερα, ο Γκάλης θα μετακομίσει στην Αθήνα.
1994: αρχίζει στο Μιλάνο η δίκη για τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, για τα οποία βαρύνονται εξέχοντα μέλη της παλιάς φρουράς των Ιταλών πολιτικών και τα οποία προκαλούν την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου της γειτονικής χώρας.
1995: στην Αρμενία, διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
1996: γεννιέται το πιο διάσημο, κλωνοποιημένο, πρόβατο, η Ντόλι.
1997: η Μαρτίνα Χινγκις γίνεται η νεότερη αθλήτρια (15 ετών και 282 ημερών) όταν κερδίζει την Τζανα Νοβοτνα με 2-6, 6-3, 6-3 στο Γουίμπλετον. Το ρεκόρ κατείχε η Λοτι Ντοτ που το 1887 είχε κερδίσει τον τίτλο σε ηλικία 15 ετών και 285 ημερών.
1999: ο 32χρονος φουνταριστός πολίστας, Τάσος Παπαναστασίου (324 διεθνείς συμμετοχές) ανακοινώνει την αποχώρησή του λόγω προβλημάτων υγείας.
2001: αυτοκτονεί η Χάνερολ Κολ, σύζυγος του πρώην Γερμανού καγκελάριου, Χέλμουτ Κολ.
2004: λαμπρή υποδοχή επιφυλάσσουν η Πολιτεία και χιλιάδες φίλαθλοι στους Έλληνες διεθνείς, που επιστρέφουν από την Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι διεθνείς μας αποθεώνονται από τους χιλιάδες Έλληνες, που έχουν κατακλύσει τόσο το Στάδιο όσο και ολόκληρη τη διαδρομή, που τους φέρνει από το αεροδρόμιο
2012: το κτίριο "Shard" στο Λονδίνο αναγορεύεται επισήμως ως το πιο ψηλό στην Ευρώπη με ύψος 310 μέτρων.
2015: διενεργείται το δημοψήφισμα που είχε κηρυχτεί στις 28 Ιουνίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Ο λαός καλείται να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015. Το αποτέλεσμα ήταν «όχι» με ποσοστό 61,3%.
**/*
Γ.Τ