ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Οσο ο κ. Χαλάς και η παρέα του αρνούνται τους αγώνες, τόσο θα ... ανοίγει η ... όρεξη των εφοπλιστών!

Εργοδοτικός και κομματικός συνδικαλισμός σε κοινή γραμμή πλεύσης
αρνούνται οποιοδήποτε αγωνιστικό και απεργιακό σχεδιασμό στην ποντοπόρο Ναυτιλία
για τα Ναυτεργατικά προβλήματα και την ΣΣΕ

Δελτίο Τύπου

Συγκλήθηκε στις 19/6/2018 η Διοίκηση της ΠΝΟ με κύριο θέμα συζήτησης τις ΣΣΕ για το 2018. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει οριστεί διαπραγματευτική συνάντηση με τον ΣΕΕΝ με θέμα την ΣΣΕ για την Επιβατηγό Ναυτιλία στις 21/6/2018.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ έστειλε προκαταβολικά επιστολή με την οποία τυπικά και ουσιαστικά απορρίπτει τα δίκαια Ναυτεργατικά αιτήματα, αρνείται αυξήσεις στους μισθούς καθώς επίσης και τα υπόλοιπα θεσμικά, εργασιακά και κλαδικά αιτήματα.

Χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τον τετριμμένο, αβάσιμο και ατεκμηρίωτο ισχυρισμό ότι δήθεν τα επιβατηγά και ακτοπλοϊκά πλοία διέρχονται κρίση, ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων την φετινή χρονιά έχουν εκτοξευτεί στα ύψη….
Η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς αφού όπως είναι γνωστό και επίσημα όλα τα οικονομικά αποτελέσματα 2015-2016-2017 για βασικές ακτοπλοϊκές εταιρίες είναι θετικά και κερδοφόρα.
Το επιχείρημα της σύνδεσης της τιμής των καυσίμων με τα αιτήματα των Ναυτεργατών είναι προκλητικό και αίολο γι’ αυτό πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.
Προφανώς σε καμιά περίπτωση τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, για τους Ναυτεργάτες που τα εισοδήματά τους έχουν συντριβεί και καταποντιστεί, δεν μπορεί να επιχειρείται η σύνδεση με τις όποιες τιμές καυσίμων, οι οποίες σημειωτέον την περίοδο 2015-2016 είχαν κατέλθει στα κατώτερα επίπεδα αλλά και τότε οι εκπρόσωποι των επιβατηγών και ακτοπλοϊκών πλοίων επέβαλαν τις μηδενικές αυξήσεις στις ΣΣΕ σε συνεργασία με την πλειοψηφία της ΠΝΟ.
Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σημείωσε ότι η θέση και η τακτική του ΣΕΕΝ πρέπει όχι απλά να απορριφθεί αλλά το Ναυτεργατικό κίνημα εάν θέλει να εκφράσει την βούληση των Ναυτεργατών θα πρέπει ανοιχτά να συγκρουστεί με αυτή προετοιμάζοντας και οργανώνοντας την πάλη των Ναυτεργατών με αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις θέτοντας ως κεντρικό στόχο την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις που θα καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που είχε το Ναυτεργατικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια.
Στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού συμπορευόμενες απόλυτα και σε κοινή γραμμή με τις αντίστοιχες του κομματικού συνδικαλισμού αντέδρασαν λυσσαλέα στην πρόταση της ΠΕΝΕΝ για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία. Με τον τρόπο αυτό από κοινού επιδιώκουν να αφήσουν ανέπαφο το καθεστώς της μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας που ξεπερνάει το 75% στα πλοία ελληνικήςσημαίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και υπερβαίνει το 95% στα ελληνόκτητα πλοία σημαιών ευκολίας η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εγκατεστημένες και αναπτύσσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην χώρα μας.
Είναι ακριβώς αυτό το τμήμα της Ναυτιλίας που εκπροσωπεί το μεγάλο εφοπλιστικό λόμπυ και το οποίο απολαμβάνει πρωτοφανή προνόμια όπως είναι οι 58 φοροαπαλλαγές, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης των Ναυτεργατών, έχει στην διάθεσή του το πιο οργανωμένο σε διεθνή κλίμακα μηχανισμό δεκάδων Προξενικών Λιμεναρχείων για την διευθέτηση των συμφερόντων του που επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο και ταυτόχρονα μια υποταγμένη κυβερνητική πολιτική στα διεθνή φόρα που ταυτίζεται με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Η ηγεμονία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος αυτού του τμήματος του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε μια κατεύθυνση ριζικών ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών αποδείχνεται όχι μόνο από τα προνόμια που έχει εξασφαλίσει και την ασύδοτη επιχειρηματική δράση που του έχουν παράσχει διαχρονικά όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις αλλά και από το γεγονός ότι πρωτοστατεί με την συλλογική εκπροσώπησή του την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) μεθοδικά όλα τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να καταργήσει την ΣΣΕ στην κατηγορία της ποντοπόρου Ναυτιλίας.
Είναι το ίδιο αυτό εφοπλιστικό λόμπυ το οποίο αρνείται την διαπραγμάτευση για την ανανέωση και υπογραφή των ΣΣΕ από το 2010 και ταυτόχρονα θέτει ως απαράβατο όρο για την διαπραγμάτευση των ΣΣΕ την κατάργηση των μισθών της ΣΣΕ και την διαμόρφωση μισθών για τα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα, δηλαδή τους κατώτερους μισθούς που ισχύουν με την σύμβαση της ITF για τους Ναυτεργάτες των τρίτων χωρών Πακιστάν – Φιλιππίνες – Αίγυπτο κ.λπ.
Επί 3,5 χρόνια η ΠΕΝΕΝ θέτει επανειλημμένα το πρόβλημα της οργανωμένης πίεσης και αγωνιστικής δράσης από την πλευρά του Ναυτεργατικού κινήματος προς την ΕΕΕ για να σπάσει την αδιαλλαξία και τον τυχοδιωκτισμό τους εισπράττοντας από τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού την σιωπή και την άρνησή τους….
Η πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν τολμάει δημόσια να ψελλίσει ούτε λέξη ενώ οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού και κυρίως η ΠΕΜΕΝ που έχει την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου στην ποντοπόρο Ναυτιλία, έχει βγάλει κυριολεκτικά τον σκασμό και στην πράξη οι όποιες απόπειρες, πρωτοβουλίες και δράσεις της ΠΕΝΕΝ αυτή η πίεση να ενταθεί, να επεκταθεί και να κλιμακωθεί βρίσκουν απέναντι ένα μονομπλόκ των δυνάμεων της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και μόνιμους συμμάχους τις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού…..
Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ επί μακρόν μιλούσε για τις ΣΣΕ και δεν ψέλλισε ούτε λέξη για το σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται στην ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία.
Και όχι μόνο αυτό, άλλο τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος του κομματικού συνδικαλισμού (Πρόεδρος του Στέφενσων» απέρριψαν μετά βδελυγμίας την πρόταση της ΠΕΝΕΝ να σχεδιασθεί και να οργανωθεί ένας αγωνιστικός προσανατολισμός με πολύμορφους αγώνες και σε βάθος χρόνου να επιχειρηθεί μια απεργιακή κινητοποίηση στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Μάλιστα στην σχετική πρόταση της ΠΕΝΕΝ που ανεπιτυχώς επιχείρησαννα διαστρεβλώσουν θεώρησαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ισοδυναμεί με τυχοδιωκτισμό η όποια πρόταση για οργάνωση απεργίας στα ποντοπόρα πλοία. Το μόνο που δεν είπαν είναι να ζητήσουμε και να πάρουμε την σχετική έγκριση από τον Πρόεδρο της ΕΕΕ….
Καλύτερους συμμάχους το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να βρει από τις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού….
Αναπάντητο έμεινε από τις δυνάμεις αυτές για άλλη μια φορά το ερώτημα του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ, δεν θέλουν να ανοίξει καμιά ρωγμή στην εφοπλιστική αδιαλλαξία επειδή δεν μπορούν και δεν έχουν την παραμικρή επίδραση – επιρροή στον κλάδο ή ακόμη χειρότερα δεν θέλουν κάτι τέτοιο….
Το γεγονός είναι ότι ο κλάδος των Μηχανικών στην συντριπτική του πλειοψηφίααπασχολείται στην ποντοπόρο ναυτιλία, είχε και έχει μηδενική ανεργία ενώ και οι μισθοί λόγω της υψηλής ζήτησης είναι διαμορφωμένοι σε επίπεδα πολύ ανώτερα από την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Κατά συνέπεια γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για την επιλεκτική διάκριση που συστηματικά γίνεται  εξαιρώντας από όλες τις κινητοποιήσεις το κομμάτι της ποντοπόρου ναυτιλίας….
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρνησή τους δεν είναι μόνο για τον όποιο σχεδιασμό και οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά για κάθε μορφή αγωνιστικής δράσης που έχει σημείο αναφοράς την ποντοπόρο ναυτιλία.
Σε συγκεκριμένη πρόταση 5 σημείων που κατέθεσε πρόσφατα η ΠΕΝΕΝ στην Διοίκηση της ΠΝΟ και η οποία αφορούσε μια τέτοια αγωνιστική δράση όπως συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις – καταλήψεις και άλλες μορφές δράσεις, οι δυνάμεις του κομματικού τόξου επέλεξαν την ένοχη σιωπή….
Κατά τα λοιπά τα αντιεφοπλιστικά λογύδρια δεν πείθουν κανέναν και οι Ναυτεργάτες βλέπουν ότι οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού έχουν αναλάβει την βρώμικη δουλειά να προστατεύσουν το εφοπλιστικό λόμπυ από οποιαδήποτε πίεση και αγωνιστική διεκδίκηση…..
Στο τέλος η ΠΕΝΕΝ έθεσε ως πρόταση 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την ανάπτυξη πολύμορφων δράσεων για την ποντοπόρο ναυτιλία. Μπροστά στον κίνδυνο του αυτοεξευτελισμού τους οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού αποδέχθηκαν την προσθήκη της ΠΕΝΕΝ και ψήφισαν την σχετική πρόταση, όμως στην συνέχεια με ανακοίνωσή τους επιτίθενται στον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ ο οποίος τόλμησε να διατυπώσει την ανάγκη ενός αγωνιστικού σχεδιασμού και στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Στην ίδια κατεύθυνση οι ίδιες αυτές δυνάμεις θεώρησαν δευτερεύουσα και όχι άξια αναφοράς την καταγγελία της ΠΕΝΕΝ για άμεση αντίδραση στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης κατάργηση των δόσεων με τις οποίες εδώ και 30 χρόνια εξοφλούν οι συνταξιούχοι Ναυτεργάτες την ασφαλιστική διαφορά για να βελτιώνουν και να αναβαθμίζουν τις συνταξιοδοτικές τους παροχές.
Επίσης ήταν εκτός των ενδιαφερόντων τους η άλλη καταγγελία που ζήτησε η ΠΕΝΕΝ να πάρει θέση η ΠΝΟ, που αφορά την παραχώρηση του ΝΙΕΝστον Δήμο Μελισσίων για την εγκατάσταση λαϊκής αγοράς από το αμαρτωλό Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας…. 
Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποτελούν και την πλειοψηφία της ΠΝΟ, για άλλη μια φορά απέρριψαν την ανάγκη απεργιακών κινητοποιήσεων και κατέληξαν να επανεξετάσουν την θέση στο αόριστο μέλλον…..
Με αυτή την τακτική αποδυναμώνουν το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο, αρνούνται να αξιοποιήσουν την αγωνιστική διάθεση των Ναυτεργατών, βάζουν πλάτη στην εφοπλιστική αντίληψη που συνδέει τις αυξήσεις στους μισθούς με την ανταγωνιστικότητα των πλοίων, οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε εκφυλισμό και τους Ναυτεργάτες στο περιθώριο.
Η ευθύνη αυτών των δυνάμεων είναι βαρύτατη και προφανώς για άλλη μια φορά οι Ναυτεργάτες θα τους την καταλογίσουν.
Η ΠΕΝΕΝ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για να έχουν θετικό αποτέλεσμα πρέπει να στηρίζονται στην δραστήρια συμμετοχή των Ναυτεργατών, στην συλλογική και δημοκρατική τους συμμετοχή και οι ίδιοι να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε στενή συνεργασία με τα Σωματεία τους.
Η αντίληψη του εργοδοτικού συνδικαλισμού ότι οι εκάστοτε Πρόεδροι συζητούν, διαπραγματεύονται και συμφωνούν, είναι ένα παρωχημένο, αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό μοντέλο το οποίο στην πράξη παραγκωνίζει και περιθωριοποιεί τους Ναυτεργάτες σε ρόλο θεατή.
Η ΠΕΝΕΝ θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της τόση η διαπραγμάτευση όσο και η διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα να έχει στο επίκεντρο την καθολική συμμετοχή των Ναυτεργατών και του κλάδου μας. Η υπόθεση της ανανέωσης, υπογραφής των ΣΣΕ και ικανοποίησης των δίκαιων Ναυτεργατικών αιτημάτων αποτελεί κεντρικό ζήτημα κρίσιμης σημασίας και προτεραιότητας για την ΠΕΝΕΝ και η δράση μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα επικεντρωθεί στην ανάληψη σχετικών αγωνιστικών δράσεων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ