ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΝ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ...


Μυτιλήνη 04-05-2018

Την Πέμπτη 03-05-2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ της Ένωσης μας και των εκλεγμένων αντιπρόσωπων μας  στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολίτικης κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του κυρίου Υπουργού στο Νησί της Λέσβου , για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής ανασυγκρότησης  στο  Βόρειο Αιγαίο, ανταποκρινόμενος   θετικά και άμεσα στο αίτημα μας, προκειμένου να θέσουμε ζητήματα που μας απασχολούν.

            Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός κ. Σαντορινιός Νεκτάριος ,οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ . Γιαννέλης Ιωάννης , Λαμπρίδης  Χρήστος  και Τεμπονέρας  Διονύσης  ,  ο Αρχηγός Λ.Σ Αντιναύαρχος κ. Ράπτης Σταμάτης , ο Κλαδάρχης του κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης  Υποναύαρχος Λ.Σ   κ. Αργυρίου Ιωάννης , ο Αναπληρωτής Διοικητής της 9ης Π.Ε.Δ.Ι.Λ.Σ Πλοίαρχος  Λ.Σ  κ. Κούρκουλος Θεοφάνης και ο Υπολιμενάρχης Κ.Λ Μυτιλήνης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ  κ.Φλουρής  Κων/νος.
            Αρχικά εκφράσαμε την ικανοποίηση μας και τις ευχαριστίες μας για την θεσμοθέτηση του Επιδόματος παραμεθορίου και την αναδρομική καταβολή του για ένα χρόνο. Το επίδομα αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα μας από το 2000, έχοντας μάλιστα και δικαστική απόφαση για την καταβολή του, αλλά τελικά χρειάστηκαν 17 χρόνια για την νομοθέτηση του.
             Θέσαμε το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών μας, αναγνωρίζοντας ότι από την αρχή της Προσφυγικής κρίσης έχουμε ενισχυθεί, αφού ήδη έχουμε υπερβεί την οργανική σύνθεση, ενώ υπάρχει διαρκής μέριμνα από το Αρχηγείο για την αποστολή, με αποσπάσεις, συναδέλφων. Τα  παραπάνω φυσικά είναι απαραίτητα, αφού εδώ διαδραματίζεται σχεδόν όλη η Προσφυγική –Μεταναστευτική κρίση και αφορά όλη την Ευρώπη. Με τα δεδομένα αυτά ζητήσαμε να εξεταστεί η δυνατότητα, σύμφωνα και με τις γενικότερες υπηρεσιακές ανάγκες, της τοποθέτησης ικανού αριθμού συναδέλφων σε Μυτιλήνη και Μήθυμνα κατά κύριο λόγο,  από την σειρά που πρόκειται να αποφοιτήσει, με παράλληλη διατήρηση των αποσπάσεων ή αύξησης τους ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
            Για το θέμα αυτό επισημάναμε ότι πέραν της διατήρησης ή αύξησης των ροών, υπάρχει μια διαρκής εγρήγορση των υπηρεσιών μας, με την συμμετοχή του συνόλου των συναδέλφων, αφού γύρω από το προσφυγικό έχει αναπτυχθεί μια πολυποίκιλη υπηρεσιακή δραστηριότητα με δράσεις, που είτε φαίνονται είτε όχι, απαιτούν πλήθος επίπονων εργατοωρών προκειμένου να είμαστε απολύτως αποτελεσματικοί, με παράλληλη εκπλήρωση όλων των άλλων  υποχρεώσεων που έχουμε ως Σώμα.
Το παραπάνω θέμα συνδέθηκε με τις Οργανικές θέσεις όπου θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθούν συνολικά και με αιχμή το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, αφού όταν σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο Λιμενικός Καλλικράτης, ήταν οριακά πριν την έναρξη της κρίσης αυτής ,η οποία άλλαξε δραματικά τα υπηρεσιακά δεδομένα και τις ανάγκες.
            Για το ζήτημα των Φαρμάκων ενημερωθήκαμε ότι η διευθέτηση του είναι πλέον σε τελικό στάδιο και  σε ζητήματα διαδικαστικά  μεταξύ των συναρμόδιων  υπουργείων που θα εκδώσουν την ΚΥΑ  ,έτσι ώστε να δοθεί μια συνολική και βιώσιμη λύση.

            Θέσαμε το θέμα των πλεύσιμων και τον τρόπο υπολογισμού αυτών, όπου στην ουσία οι συνάδελφοι που εργάζονται στα πλωτά, δεν αμείβονται όπως τους αξίζει, για την εργασία που προσφέρουν. Θα εξεταστεί εκ νέου και σε συνδυασμό με την έκδοση της καινούργιας  ΠΔΕΜ ,έτσι ώστε ο υπολογισμός και το ύψος του ποσού που αφορά τα πλεύσιμα να ανταποκρίνεται στην εργασία και την προσφορά τους. Ενώ ζητήσαμε να ληφθεί μέριμνα για την τακτική προμήθεια και χορήγηση ειδών ένδυσης και υπόδησης.
            Επισημάναμε την ανάγκη ένταξης των υπηρεσιών της Λέσβου στην Δεύτερη κατηγορία λήψης μορίων σχετικά με τις μεταθέσεις  ,αφού με τα έως τώρα Π.Δ, βρίσκονται στην τρίτη σε αντίθεση με τα άλλα νησιά της μεθορίου ,όταν μάλιστα οι εργασιακές συνθήκες ειδικά εδώ έχουν αλλάξει δραματικά.
            Ακολούθησε πλήρης ενημέρωση  από τον ίδιο τον συνάδελφο Ανθυποπλοίαρχο  κ. Γκόλια Νικόλαο, για την διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως από τον τραυματισμό του και με ποιο τρόπο θα ξεπεραστούν μια σειρά διαδικαστικών κυρίως οικονομικών θεμάτων.
Για όλα τα παραπάνω έγινε ουσιαστική συζήτηση και τόσο από τον κύριο Υπουργό, όσο και από το σύνολο των συμμετεχόντων τα αιτήματα μας χαρακτηρίστηκαν λογικά ,δίκαια και ανθρώπινα ,ενώ στο σημείο αυτό παρενέβη  ο Γεν. Γραμματέας κ. Γιανέλλης στηρίζοντας τα και  περιγράφοντας  την κατάσταση και τις προσπάθειες που καταβάλουμε  από το 2015 ως σήμερα, με δεδομένο ότι τα βιώνει από κοντά. Ο κύριος Υπουργός   έδωσε οδηγίες για να δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις.
Τέλος μας ζήτησε να μεταφέρουμε στο σύνολο του προσωπικού, τις ευχαριστίες και την ικανοποίηση του για τον ζήλο με τον οποίο εργαζόμαστε και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε όλα αυτά τα χρόνια  σώζοντας χιλιάδες ζωές με επαγγελματισμό  και  ανθρωπιά, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίσουμε, δείχνοντας παράλληλα ψυχραιμία και αποφασιστικότητα μένοντας μακριά από τυχόν προκλήσεις.
        Με τιμή
                  Για το Δ.Σ.
                    Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας
             ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ Φώτ.                                                       ΚΟΥΤΡΟΜΠΙΛΑΣ Γεώρ.