ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ετήσια εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας!

2018

Οι καλύτερες μέρες και χρονιές θα έρθουν μόνο με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της κοπής της πίτας της ΠΕΝΕΝ η οποία έγινε στις 19/1/2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ.

Στην εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ παραβρέθηκαν δεκάδες μέλη της, συνταξιούχοι Ναυτεργάτες αλλά και προσκεκλημένοι πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, συνδικάτων και άλλων συλλογικοτήτων καθώς επίσης εκπρόσωποι από ναυτιλιακές εταιρίες και το Υπουργείο Ε.Ν.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Γ,Γ της ΠΕΝΕΝ Νίκος Κροκίδης ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους των διάφορων φορέων και των μελών της ΠΕΝΕΝ και ευχήθηκε για την νέα χρονιά να είναι ειρηνική, αγωνιστική και δημιουργική, καλά ταξίδια στα μέλη και σε όλους τους Ναυτεργάτες και γαλήνιες θάλασσες.
Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ ο Πρόεδρος Αντώνης Νταλακογεώργος.
Ο Πρόεδρος της Ένωσής μας ανάμεσα στα άλλα τόνισε: Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα, τον λαό και τους εργαζόμενους.
Η 8χρονη αντιλαϊκή επέλαση στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα με εργαλείο τα μνημόνια έχει οδηγήσει στην όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας η οποία βρίσκεται σταθερά στην κορυφή σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο θεσμός των ΣΣΕ έχει δεχθεί συντριπτικά πλήγματα τόσο σε κλαδικό όσο και στο πεδίο της εθνικής ΣΣΕ, για τους κατώτερους μισθούς, η σταθερή και μόνιμη εργασία υποχωρεί κάτω από τις ασκούμενες πολιτικές σε όφελος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση – εκ περιτροπής δουλειά), η κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν τσακιστεί από τις διαδοχικές αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Συνεχίζεται επίσης με ιδιαίτερη ένταση η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα του δημόσιου πλούτου που παραδίδονται έναντι πινακίου φακής σε μεγάλα εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η πρώτη λαϊκή και εργατική κατοικία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάσχεσης και των πλειστηριασμών και μάλιστα η κυβέρνηση ενισχύει το αυταρχικό της οπλοστάσιο με στόχο το χτύπημα κάθε αγωνιστικής δράσης και αντίστασης των κινημάτων και των συνδικάτων που αντιπαλεύουν τους πλειστηριασμούς.
Στους χώρους δουλειάς δυναμώνει η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία και η κυβέρνηση με την διάταξη που νομοθέτησε για την κήρυξη των απεργιών στα πρωτοβάθμια συνδικάτα καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την συνδικαλιστική δράση και τον αγώνα.
Συνολικά όλα αυτά τα χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο με τα προωθούμενα μέτρα και τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων παίρνει την ρεβάνς χτυπώντας και υπονομεύοντας αδίστακτα τις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες από το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.
Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με αφορμή την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 κάνει μια επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι δήθεν οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο και στο πλαίσιο αυτό «τα μνημόνια τελειώνουν», έρχεται μια «δίκαιη ανάπτυξη» με «νέες επενδύσεις», με «την αύξηση της απασχόλησης» και τον «τερματισμό της λιτότητας».
Πρόκειται για ένα προκλητικότατο παραπλανητικό αφήγημα με απύθμενα ψεύδη τα οποία στοχεύουν στην εξαπάτηση για άλλη μια φορά του λαού και της κοινωνίας και προφανώς στον εγκλωβισμό των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων σε ψεύτικες προσδοκίες και ελπίδες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα, η οποία είναι η πολιτική της λιτότητας της επιτροπείας, των αξιολογήσεων και των περικοπών θα συνεχίσει για πάρα πολλά ακόμη χρόνια! Εξάλλου οι ίδιοι οι «θεσμοί» δηλώνουν με σαφήνεια ότι μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους η επιτροπεία θα εξακολουθήσει να υφίσταται στην χώρα μας και τον λαό μας. 
Αναφερόμενος στην ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι αυτή πορεύεται σταθερά και με συνέπεια στα χνάρια και στην κατεύθυνση των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, αποσκοπεί στην θωράκιση και ενίσχυση των προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.
Σημείωσε ως κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων των Ναυτεργατών, την συντριβή των συντάξεων και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την ασυδοσία στην Ναυτική εργασία, την ενίσχυση της μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας, την παραπέρα υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, την διατήρηση του αντιδημοκρατικού πλαισίου για το ναυτικό επάγγελμα και το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, την καταστρατήγηση των ΣΣΕ, το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ναυτεργατών.
Η ουσία αυτής της πολιτικής που είχε και έχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, είναι η ενίσχυση των προνομίων και της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και το ταυτόχρονο χτύπημα των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.
Αυτή την πολιτική αποκαλύπτει, καταγγέλλει και με συνέπεια – σταθερότητα αντιπαλεύει η ΠΕΝΕΝ όλα τα τελευταία χρόνια και σωστά θεωρεί ότι καμιά πολιτική που συμπορεύεται με τα εφοπλιστικά συμφέροντα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, όχι στα κορυφαία αλλά ούτε και στα επιμέρους Ναυτεργατικά προβλήματα.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη απεργία και την θέση της κυβέρνησης για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και επισήμανε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το κοινωνικοασφαλιστικό των Ναυτεργατών οδηγούν με βεβαιότητα σε νέες μειώσεις και περικοπές των συντάξεων τόσο στους νέους όσο και στους παλιούς συνταξιούχους.
Άσκησε κριτική στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού για την ουσιαστική αποδοχή των αντιασφαλιστικών  προτάσεων της κυβέρνησης.
Κλείνοντας σημείωσε ότι «η επίθεση κυβέρνησης – εφοπλιστών πρέπει να αντιμετωπισθεί με ενότητα συσπείρωση και αποφασιστικότητα από όλο το Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο οφείλει να υπερασπίσει τα δικαιώματα των Ναυτεργατών και σε αυτό αποφασιστικό λόγο και ρόλο έχουν οι Ναυτεργάτες μέσα και έξω από τα καράβια οι οποίοι πρέπει να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό της ΠΕΝΕΝ για την απόκρουση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του εφοπλιστικού κεφαλαίου».
Στην εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ συμμετείχαν οι παρακάτω εκπρόσωποι:
Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε) με επικεφαλής τον Γραμματέα της Παναγιώτη Λαφαζάνη και το μέλος του Π.Σ Τόλιο Γιάννη, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά της Ν.Δ  Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, από το Αντιϊμπεριαλιστικό – Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο ο Δημήτρης Σουλιώτης, από το Ε.ΠΑ.Μ ο Αντώνης Παπαντωνίου και η Κάλλυ Δραμιτίνου.
Από το Υπουργείο Ε.Ν  οι Γενικοί Γραμματείς Καλαματιανός Διονύσης και Λαμπρίδης Χρήστος. Ο Αρχηγός του Λ.Σ Ράπτης Σταμάτης, ο Κλαδάρχης Ναυτιλιακής πολιτικής Σταμάτης Καλογείτονας, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Λεοντάρας Κωνσταντίνος, ο Διευθυντής Ναυτικής Εργασίας Ισαάκογλου Νίκος.
Ο Πρόεδρος του ΝΑΤ Κομματάς Ανδρέας, η Αντιπρόεδρος του Οίκου Ναύτη Κίκη Ηλέκτρα.
Από τα Ναυτεργατικά Σωματεία ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Τσικαλάκης Μανώλης και ο Ταμίας Θεοδόσης Νικόλαος, ο Γ.Γ Αλεξάκης Αναστάσιος και ο Ταμίας Μιχελής Γεώργιος της ΠΕΑΘΕΝ, ο Γ.Γ των Μαγείρων Μπαρούνης Νίκος, ο Πρόεδρος Κωστός Χρήστος και ο Γ.Γ Ιωάννου Φώτης της ΠΕΦΕΝ (Φροντιστές), ο Γ.Γ της ΠΣΟΑΕΝ (Λογιστές) Βαγγέλης Δανομάρας, ο Γ.Γ της ΠΕΝΗΕΝ (Ηλεκτρολόγοι) Νίκος Δοξάκης, Αντιπροσωπεία της ΠΕΣΠΕΝ, το Προεδρείο του Σωματείου Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες "Η Αργώ", από την ΟΜΥΛΕ, ο Νομικός Σύμβουλος της ΠΝΟ Καραντώνης Παντελής, ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΠΝΟ Τσελέντης Άγης, το Προεδρείο και τα μέλη του Δ.Σ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων των Εργαζομένων στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού Γεράσιμος Μελέτης, ο απόστρατος Ναύαρχος του Λ.Σ Μανδελένης Βαγγέλης, εκπρόσωποι από τις Ναυτιλιακές εταιρίες ΑΝΕΚ, SEAJETS, Ηπειρωτική, Attica Group, Celestial.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ