ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

9 Δεκεμβρίου!

1714: ξαναρχίζει ο πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις Αυστρία, Ρωσία και Βενετία. Το αποτέλεσμα είναι να εκδιωχθούν οι Βενετσιάνοι από Πελοπόννησο και η χώρα να υπαχθεί στους Οθωμανούς. Η διαφορά για τους Έλληνες δεν ήταν πολύ μεγάλη.
1793: εκδίδεται η "The Minerva", η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, από τον λεξικογράφο Νόα Γουέμπστερ.
1842: γεννιέται ο Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. (Θαν. 8/2/1921)
1859: γεννιέται σε αρχοντικό της Πλάκας ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης.
1867: γεννιέται ο συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.
1868: ο Γλάντστον γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πρώτη από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες. Είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής των Ιονίων Νήσων (1858) και συνηγόρησε στο να αποδοθούν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και η Άρτα.
1883; γεννιέται ο σταρ του Χόλιγουντ Ντάγκλας Φέρμπανκς που κυριάρχησε στο βωβό κινηματογράφο.
1883: γεννιέται ο στρατηγός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Παπάγος.
1898: φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.
1912: το υποβρύχιο Δελφίν, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού Μετζιτιέ. Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.
1916: γεννιέται ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ισσούρ Ντανιέλοβιτς.
1917: κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα τουρκικά στρατεύματα παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στα βρετανικά.
1919: ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.
1921: συγκίνηση και διαμαρτυρίες προκαλεί η είδηση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
1923: πραγματοποιήθηκε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός το συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων. Στα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 16.
1929: γεννιέται ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Κασαβέτις.
1930: Κονδύλης και Παπαναστασίου αποφασίζουν να συνεργαστούν, αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση του Βενιζέλου.
1934: γεννιέται η ηθοποιός και κάτοχος διάκρισης του ιπποτικού τάγματος της Βρετανίας, Τζούντι Ντενς, που πήρε το Όσκαρ β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Ερωτευμένος Σαίξπηρ".
1940: το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες.
1941: η Κίνα κηρύττει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
1942: γεννιέται ο Σκοτσέζος ποδοσφαιριστής Μπίλι Μπρέμερ.
1953: γεννιέται ο βραβευμένος με ΕΜΙ ηθοποιός και σκηνοθέτης, Τζον Μάλκοβιτς.
1953: οι ΗΠΑ ζουν υπό την «κόκκινη απειλή» και η General Electric ανακοινώνει πως όσοι εργαζόμενοι της είναι κομμουνιστές θα απολυθούν.
1957: γεννιέται ο τραγουδιστής Ντόνι Όσμοντ, μέλος της γνωστής οικογένειας τραγουδιστών.
1958: ιδρύεται στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, το αντικομμουνιστικό σωματείο του John Birch, που είχε ως στόχο του να παλέψει εναντίον κάθε κομμουνιστικού στοιχείου στην αμερικανική κοινωνία.
1961: στο Ισραήλ ολοκληρώνεται η δίκη του Ναζί, Άντολφ Άιχμαν με απόφαση ενοχής του για 15 κατηγορίες.
1963: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.
1963: στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι.
1967: ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας.
1968; παρουσιάζεται το πρώτο "ποντίκι" για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.
1969: γεννιέται ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Βισέντ Λιζαραζού.
1970: το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.
1970: πεθαίνει ο Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG (από τα αρχικά των επωνύμων τους). (Γεν. 23/7/1905)
1971: πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, η δοκιμιογράφος και κριτικός Ελένη Ουράνη, γνωστή ως Άλκης Θρύλος.
1979: η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια αναφορά της, επισημαίνει την αύξηση της παγκόσμιας βίας κατά των πολιτικών διαφωνούντων.
1981: η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ως νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, μετά την παραίτηση του Γεώργιου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.
1983: μόλις ο Βασίλης Γκούμας σημειώνει τον 10.000ό πόντο του στον αγώνα ΑΕΚ- ΒΑΟ στο γήπεδο του Ιωνικού ΝΦ, ο αγώνας σταματά και ο αρχηγός του ΒΑΟ, Αλέκος Παρασκευάς, του προσφέρει αναμνηστική πλακέτα ενώ συμπαίκτες και αντίπαλοι τον αγκαλιάζουν. Ο Γκούμας είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα πίσω από τον Νίκο Γκάλη με 11.030 πόντους.
1985: καταδικάζονται σε ισόβια ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Χόρχε Βιντέλα και ο σύντροφος του, μέλος της χούντας, ναύαρχος Εμίλιο Μασέρα, για τη συμμετοχή τους στον "βρώμικο πόλεμο" κατά των αριστερών επαναστατών, στον οποίο πάνω από 9.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν.
1989: η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι, χρυσή ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ 1976, αυτομολά στις ΗΠΑ.
1990: ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της "Αλληλεγγύης", κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων.
1992: ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι, πολλοί Έλληνες έμποροι παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας καύσιμα μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
1993: ο πρόεδρος του αφρικανικού κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, δέχεται να μοιραστεί το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.
1995: Βρετανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει προβεί σε στροφή στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι, έχει σημειωθεί πρόοδος.
1996: το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία, ο Έλληνας ομοιοπαθητικός, Γιώργος Βυθούλκας.
1997: στην Τουρκία, βάσει της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 62,5 εκατομμύρια κατοίκους.
2002: ο γ.γ του ΟΗΕ παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπιστώνει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο.
***
Γ.Τ