ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Από το δεξαμενόπλοιο «Siros» η απάντληση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»!

Η Εφημερίδα των Συντακτών-Αναδημοσίευση

aporripansi-630.jpg

Συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης στην Πειραϊκή | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ξεκίνησε σήμερα το πρωί και ύστερα από διακοπή τεσσάρων ημερών η απάντληση των καυσίμων που έχουν απομείνει στο βυθισμένο εφοδιαστικό «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Την επιχείρηση ανέλαβε το δεξαμενόπλοιο «Siros», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν επιλογή του Θ. Κουντούρη, καθώς υπόχρεη από τον νόμο για την απάντληση είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του βυθισμένου πλοίου.

Οι διαπραγματεύσεις για το ποιο πλοίο θα αναλάμβανε την απάντληση κράτησαν μέρες και μάλιστα μέχρι χθες βράδυ ήταν σίγουρο -αφού είχε φθάσει και στο σημείο του ναυαγίου- ότι την απάντληση θα την έκανε το «Aegean Breeze I».
Αυτή ήταν και η αρχική συμφωνία: την απάντληση να κάνει το «Aegean Breeze I» και τα καύσιμα που θα απαντληθούν να χαρακτηριστούν slop, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο τον πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Άλλωστε, ο Θ. Κουντούρης, ο οποίος χθες (Παρασκευή) επισκέφθηκε την Εισαγγελία Πειραιά αυτοβούλως, προφανώς για το θέμα αυτό, υποστήριζε ότι το φορτίο που βρίσκεται στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι δικό του και αυτός πρέπει να αποφασίσει τι θα το κάνει.  
Αν και παραμένει άγνωστο πόσες μέρες θα κρατήσει η απάντληση, αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί το έργο καθώς μέχρι στιγμής έχουν αδειάσει οι δεξαμενές 1, 2 και 4, ενώ σήμερα ξεκίνησε να αδειάζει η 3, η τελευταία μεγάλη δεξαμενή του πλοίου.
Εν τω μεταξύ, μέχρι χθες δεν είχε ξεκινήσει ούτε η απάντληση των καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο «Lassea» που βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από τα ΕΛΠΕ στον κόλπο της Ελευσίνας φορτωμένο με 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών (νόμιμα που έχει αντλήσει από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά και λαθραία που εντοπίστηκαν το βράδυ της Τρίτης).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καύσιμα που βρίσκονται στο «Lassea» πρόκειται να ξεφορτωθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Oil One», στην οποία ανήκει και το «Aegean Breeze I».
Η δίκη για τα λαθραία καύσιμα του «Lassea», με κατηγορούμενους τον πλοίαρχο και α' μηχανικό του πλοίου, αναβλήθηκε για τις 28 Σεπτεμβρίου καθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά έκανε δεκτό σχετικό αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι δεν έχει προσδιοριστεί και ογκομετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους η σύσταση του φερόμενου ως παράνομου φορτίου, καθώς και ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών.
Κατόπιν αυτού αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων.