ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Τα δικαιώματα επιβατών πλοίων σε καθυστερήσεις!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/08/2017              WWW.PIREAS2DAY.GR-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Ενισχύονται τα δικαιώματα των επιβατών των πλοίων της ακτοπλοΐας, μετά από την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση τροπολογίας του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση κατοχυρώνεται η υποχρέωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών να προσφέρουν γεύματα και να εξασφαλίζουν την μετακίνηση του επιβάτη μέχρι το τελικό προορισμό, χωρίς επιπλέον κόστος, ακόμα και σε περίπτωση απαγόρευσης απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μέχρι τώρα με το νόμο του 2008, που θεσπίστηκαν τα δικαιώματα των επιβατών, είχε εξαιρεθεί, ρητά, προφανώς κατ’ απαίτηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών οποιαδήποτε παροχή προς τον επιβάτη σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης εκτέλεσης δρομολογίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι κατά αυτή της θετικής για τους επιβάτες, ιδιαίτερα για τους νησιώτες, ρύθμισης ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το «Ποτάμι»!
Επίσης καταψήφισε, για άλλους λόγους, το ΚΚΕ

«Παρών» ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή ενώ υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση ήταν επιβεβλημένη διότι μετά την έκδοση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1177/2010 διαπιστώθηκε, από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ο νόμος του 2008, που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, είχε διατάξεις αντίθετες προς το Κανονισμό.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ενημέρωσαν σχετικά, κίνησαν επίσημες διαδικασίες αλλά δεν άλλαξε η ελληνική νομοθεσία. Έτσι, φτάσαμε στις 13 Ιουλίου και στάλθηκε «αιτιολογημένη γνώμη» από την Ε.Ε., που είναι το τελευταίο βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε και προωθήθηκαν οι αλλαγές.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε εξέχουσας σημασίας την τροπολογία σημειώνοντας ότι με αυτήν «εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, διότι ήδη η Digi Move έχει εκδώσει οδηγία (σ.σ. αιτιολογημένη γνώμη) με την οποία πρέπει να συμμορφωθούμε στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Όπως προαναφέρθηκε η βασική τροποποίηση, που επέρχεται είναι ότι:
•    «Με μέριμνα και δαπάνη του μεταφορέα να λάβει δωρεάν ελαφρά γεύματα, γεύματα ή αναψυκτικά, ανάλογα με το χρόνο αναμονής εφόσον είναι διαθέσιμα ή μπορούν ευλόγως να εξασφαλιστούν, να διαμείνει επί του πλοίου καθ’ όλο το χρόνο της καθυστέρησης και να προωθηθεί με το ίδιο πλοίο ή με άλλο δρομολόγιο προς τον τελικό προορισμό, υπό συγκρίσιμες συνθήκες μεταφοράς, όπως ορίζονται στη σύμβαση μεταφοράς, το ταχύτερο δυνατόν και χωρίς επιπλέον κόστοςΤα ίδια δικαιώματα έχουν οι επιβάτες αν ο απόπλους απαγορευθεί λόγω καιρικών συνθηκών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του πλοίου»

Μέχρι τώρα ίσχυε ότι «καμία απαίτηση δεν δύναται να θεμελιωθεί για καθυστέρηση, διακοπή, ακύρωση ή τροποποίηση δρομολογίου, που οφείλεται σε λόγους δημόσιας τάξης ή ασφάλειας, ιδίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Τέλος, είναι σημαντικό ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο αποδέχεται αλλά επιβάλει να λαμβάνεται μέριμνα για περιπτώσεις απαγόρευσης απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καταρρίπτονται, πανηγυρικά, τα «επιχειρήματα» των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που είχαν οδηγήσει, επί κυβερνήσεως Ν.Δ, σε ελαστικοποίηση του «απαγορευτικού» με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται (και να κινδυνεύουν;) ιδιαίτερα το χειμώνα δεκάδες επιβάτες, με τα πλοία να μην μπορούν να δέσουν στα ανύπαρκτα λιμάνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταγγείλει, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, τους κινδύνους από τα «απαγορευτικά- λάστιχο», θα προχωρήσει τώρα στην επαναφορά του «γενικού απαγορευτικού»; Άλλωστε το θέμα δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και σχετίζεται με την ασφάλεια των επιβατών….