ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Δύσκολες ώρες στα Κύθηρα!

Η εφημερίδα των συντακτών-Αναδημοσίευση

pirkagia-kuthira-630.jpg

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου | ΕUROKINISSI
Δύσκολες ώρες στα Κύθηρα, όπου αναζωπυρώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν δύο οικισμοί (Αραιοί και Μυλοπόταμος). Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου Κυθήρων και την οποία δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο καθώς διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώνονται λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές - αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί.
Στο σημείο επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος (μέχρι την έλευση της νύχτας), εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.
Λίγο αργότερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, κήρυξε τον δήμο Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Κύθηρα και να έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ζητώντας να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με Ν. Τόσκα, Ρ. Δούρου και τον αρχηγό της Π.Υ.
Από πολύ στενά παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη φωτιά που κατακαίει στο νησί των Κυθήρων, όσο όμως και την επιχείρηση αντιμετώπισής της.
Ήδη για το σκοπό αυτό έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σε εξέλιξη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, 1 Καναντέρ και 1 Πετζετέλ.
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε δασική έκταση στην οδό Πανοράματος στο Ίλιον Αττικής, καθώς και ακόμη μία που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια Μεσσηνίας.
Οριοθετημένη πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση στην περιοχή Καφενεδέλια Λέσβου, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στους Αγίους Αναργύρους Σπετσών, στο Λαγονήσι Αττικής (συμβολή της Λεωφόρου Αναβύσσου με την οδό Παναγούλη), στο Γαλάτσι, κοντά στο Αλσος Βεΐκου, και στην περιοχή Κούμανη Ηλείας.

Σύλληψη 24χρονου για φωτιές στην Αττική

Ένας 24χρονος φέρεται ως υπαίτιος για την πρόκληση 16 πυρκαγιών από πρόθεση σε αγροτοδασικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, στις περιοχές Πεντέλη, Ανθούσα και Γέρακα, το χρονικό διάστημα από 14 Μαρτίου έως 1 Αυγούστου.
Ο 24χρονος συνελήφθη και θα οδηγηθεί την Κυριακή ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, σε νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης: