ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Εφιαλτική νύχτα στα Κύθηρα: Σε έκτακτη ανάγκη το νησί!


WWW.REAL.GR

Τεράστιες διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον η πυρκαγιά στα Κύθηρα, με το κύριο μέτωπό της να εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων, κι ενώ εκκενώθηκαν ήδη οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών, ζητώντας την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τα Κύθηρα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.





«Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Μιλώντας στο Α Πρόγραμμα, ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για μια από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους πυρκαγιές , καθώς ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις ενώ επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται , ακόμη και από την ήπειρο και από τη βορ. Ελλάδα.

Ανάλογη θέση διατυπώνει και η Πυροσβεστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 61 πυροσβέστες με 27 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 57 ατόμων, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Δήμαρχος Κυθήρων: Κινδυνεύουμε γιατί χάθηκε χρόνος – Παρακαλούσαμε να έρθουν αεροπλάναΚραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Κυθήρων για την μεγάλη πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη στο νησί. Ο Στράτος Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κατήγγειλε ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η πυρκαγιά.

«Έπρεπε να πάρουμε 100 φορές τηλέφωνο. Τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν. Νομίζω ότι ο συντονισμός δεν ήταν καλός. Θα έπρεπε ένα δύο ελικόπτερα ή αεροπλάνα από αυτά να σταθμεύσουν στο αεροδρόμιο και να μη φύγουν. Σήμερα μέχρι το μεσημέρι η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, μετά χάθηκε κάθε έλεγχος » δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του νησιού.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Τα αεροσκάφη έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Εκ περιτροπής διαθέσαμε όλα τα εναέρια μέσα. Δεν είναι δίπλα τα αεροπλάνα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν, έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Σταυρούλα Μαλλίρη εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. «Υπάρχει μια χρονοτριβή, δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζει ο δήμαρχος» πρόσθεσε η κ. Μαλλίρη.




Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από χθες στο νησί των Κυθήρων όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.







Υπενθυμίζεται ότι αρχικά εκκενώθηκε το χωριό Πιτσινάδες και στη συνέχεια ο δήμαρχος Κυθήρων το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός Κυπριωτιάνικα.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση το ρεύμα, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Δείτε το βίντεο του PhotoCerigo


















Τι σημαίνει η κήρυξη των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκλονιστικές φωτογραφίες: Η μάχη πυροσβεστών και κατοίκων με τις φλόγες στα Κύθηρα

Από αέρος συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά στα Κύθηρα, μετά την εφιαλτική νύχτα - Εκκενώθηκε οικισμός - Διακοπές ρεύματος

Εκκενώθηκε ένα χωριό στα Κύθηρα που απειλούνταν από τις φλόγες (VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 Φωτιά στον Μυλοπόταμο Κυθήρων