ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

"Προβληματισμός για την στατικότατα κι άλλων κτιρίων στη λιμενική ζώνη της Πάτρας"!

 Ανησυχία για τον καρκινογόνο αμίαντο

 Το «μπαλάκι» των ευθυνών

 www.thebest.gr



Προβληματισμός για την στατικότατα κι άλλων κτιρίων στη λιμενική ζώνη της Πάτρας- Ανησυχία για τον καρκινογόνο αμίαντο- Το «μπαλάκι» των ευθυνών- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η τραγική ειρωνεία
αναδημοσίευση
Το τραγικό χθεσινό συμβάν με την κατάρρευση κτίσματος στη λιμενική ζώνη της Πάτρας που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή φέρνει στην επιφάνεια τις ανησυχίες που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί δημοσίως για δύο ακόμα κτίρια που βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πέρα. Το πολυώροφο κτίριο όπου, πριν τον σεισμό του 2008 στεγάζονταν οι λιμενικές υπηρεσίες της πόλης καθώς και το κτίριο του ΚΕΠ που οι εργαζόμενοι το χαρακτηρίζουν «αδελφάκι» εκείνου που κατέρρευσε.

Όσον αφορά το κτίριο όπου στεγαζόταν το Λιμεναρχείο, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, έχει εκκενωθεί κι εδώ και 9 χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του. Κατά καιρούς βγαίνουν ανακοινώσεις ώστε να μην παρκάρουν οι οδηγοί από κάτω τα οχήματά τους όμως καμία άλλη παρέμβαση για την στατικότατά του δεν έχει γίνει. Οι φόβοι που εκφράζονται για το τι μπορεί να συμβεί με έναν σεισμό είναι προφανείς όμως κανείς, έως τώρα, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, είτε να προβεί στις απαραίτητες εργασίες είτε να το κατεδαφίσει.
Την ίδια ώρα φόβοι εκφράζονται και για το κτίριο του ΚΕΠ, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το υπόστεγο που κατέρρευσε, καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 μέρος της στέγης είχε φύγει λόγω της κακοκαιρίας.
Για το συγκεκριμένο κτίσμα οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία η οποία τέθηκε στο αρχείο, ενώ όπως υποστηρίζουν ακούν περίεργους θορύβους που τους ανησυχούν. Πάντως ο Δήμος Πατρέων έλεγξε το κτίριο μετά από προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί λόγω της κακοκαιρίας και κατέληξε ότι είναι ασφαλές.
Παράλληλα έντονος προβληματισμός επικρατεί και για το γεγονός ότι η στέγη που κατέρρευσε ήταν κατασκευασμένη από αμίαντο ένα κατεξοχήν καρκινογόνο υλικό. Ήδη επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ότι η σκόνη από τον αμίαντο γέμισε την ευρύτερη περιοχή ενώ ερωτήματα εγείρονται και το τι θα συμβεί μέχρι τον καθαρισμό του χώρου αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα απαιτηθούν.
Στο μεταξύ μια άτυπη αντιπαράθεση έχει προκύψει μεταξύ Δήμου Πατρέων και Οργανισμού Λιμένος Πατρών μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΛΠΑ σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο-αποθήκη δεν ανήκε πλέον στη χερσαία ζώνη του λιμένα με βάση την πρόσφατη απόφαση που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε ισχύ και η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης του 2012 με την οποία αποδίδετο ο χώρος στο Δήμο. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, ο Οργανισμός είχε αναλάβει την κατεδάφισή του, η οποία όμως καθυστέρησε από παρεμβάσεις της αρχαιολογικής η οποία προσπάθησε να χαρακτηρίσει το κτίσμα διατηρητέο.
Έτσι μόλις το πρωί της Παρασκευής κατάφερε να υπογράψει με ανάδοχο εταιρεία η οποία ανέλαβε την κατεδάφισή του. Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιρρίψει εξ΄ ολοκλήρου την ευθύνη στον ΟΛΠΑ και σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά το συμβάν υποστηρίζει ότι είχε εκτιμήσει την επικινδυνότητα του κτιρίου κι είχε ζητήσει από τον ΟΛΠΑ να απομακρύνει μηχανήματα και υλικά και από το Λιμεναρχείο να απαγορεύσει την στάθμευση.
«Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτή έγινε τελικά αποδεκτή στις 8 Απρίλη του 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο σε σχετικό του έγγραφο κατέστησε υπεύθυνο τον Ο.Λ.ΠΑ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ Α.Ε.) η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου».»
8:50 Στην αρχαιολογική και πιο συγκεκριμένα στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων… σκόνταψε η γρηγορότερη κατεδάφιση του κτιρίου που κατέρρευσε χθες σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Όπως έγραφε πριν από πέντε μήνες το thebest.gr, ενώ ΟΛΠΑ και δήμος Πατρέων συμφωνούσαν για την κατεδάφισή του, η αρχαιολογική είχε εγείρει επιφυλάξεις αναζητώντας τρόπου να το σώσει και να το χαρακτηρίσει διατηρητέο.
Η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων εκτιμούσε ότι το υπόστεγο, που στηριζόταν σε προκατασκευασμένους δοκούς από σκυρόδεμα σε καμπύλο άνοιγμα εμπνεύσεως Αρίσταρχου Οικονόμου, αποτελούσε πρότυπο κτίριο από άποψη στατικής. Έτσι είχε παραπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
«Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο, η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει», δήλωνε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές.
..........
20:45 Συγκλονισμένος από το περιστατικό της κατάρρευσης του στεγάστρου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας που στοίχισε τη ζωή ενός μετανάστης, δηλώνει μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Νίκος Κοντοές. «Δεν το χωράει ο νους μου, είναι τραγική ειρωνεία, μόλις το πρωί είχαμε υπογράψει την σύμβαση για την κατεδάφισή του», σημειώνει ο κ. Κοντοές.
Ερωτηθείς σε ποιον ανήκει ουσιαστικά το κτίριο, στον Δήμο Πατρέων ή στον ΟΛΠΑ, ο κ. Κοντοές εξηγεί ότι το κτίριο είναι εκτός χερσαίας ζώνης και παράλληλα είναι σε ισχύ η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης του 2012. «Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ότι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή», σπεύδει να σημειώσει.
Οι έρευνες των Αρχών στα συντρίμμια συνεχίζονται, μάλιστα το βράδυ, όταν θα κοπεί η κίνηση στους δρόμους της πόλης θα μπουν σε λειτουργία και γεώφωνα για να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία ύπαρξης ανθρώπων κάτω από αυτά. Ωστόσο η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν βρίσκεται κανείς εγκλωβισμένος.
20:05 Αλλοδαπός, αλγερινής υπηκοότητας, ήταν όπως όλα δείχνουν, ο άνδρας που έχασε την ζωή του σήμερα το απόγευμα, μετά την κατάρρευση οροφής κτιρίου, στην χερσαία ζώνη του παλιού λιμανιού της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός είχε πάει στο συγκεκριμένο σημείο, διότι είχε βρει τρόπο να φορτίσει την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου του.
Όμως, λίγη ώρα πριν φύγει, όπως είπαν φίλοι του στους πυροσβέστες που ερευνούν τον χώρο, σημειώθηκε η κατάρρευση, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από την οροφή.
..........
Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Παρασκευής, στο σημείο όπου κατέρρευσε το στέγαστρο στο παλιό λιμάνι της Πάτρας. Πρόκειται για μετανάστη που είχε βρει καταφύγιο στο χώρο.
Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες λιμενικοί και διασώστες του ΕΚΑΒ.
Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εκπαιδευμένο σκύλο ερεύνησαν στα συντρίμμια του κτιρίου για άλλα άτομα που πιθανόν είναι χτυπημένα ή εγκλωβισμένα και ευτυχώς δεν βρήκαν τίποτα.
Να σημειωθεί ότι στο κτίριο είχαν βρει κατάλυμα πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μόλις κατάλαβαν τι έχει συμβεί άρχισαν συγκλονισμένοι να θρηνούν για την απώλεια του συμπατριώτη τους.
Μάλιστα, ένας εξ' αυτών μπήκε στα συντρίμια και άρχισε να θρηνεί, αναζητώντας προφανώς τον φίλο του που είχε χαθεί.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο παρακάτω, άνδρες της Πυροσβεστικής τον απομάκρυναν από το σημείο, με σεβασμό στον πόνο του.
Ειρωνεία της τύχης; Σήμερα το μεσημέρι ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι νωρίτερα είχε υπογραφεί, μεταξύ του ΟΛΠΑ και της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση για την κατεδάφιση του συγκεκριμένου υποστέγου.
Όπως ανέφερε ο ΟΛΠΑ «η ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης προβλέπεται, σύμφωνα με τη σύμβαση, να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου τριμήνου ώστε ως το τέλος του φθινοπώρου ο χώρος να αποδοθεί ελεύθερος στο Δήμο Πατρέων για να τον εντάξει στους σχεδιασμούς ανάπλασης της παραλιακή ζώνης.
Τις στιγμές της κατάρρευσης της οροφής του κτιρίου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας περιγράφει ο Γιάννης Μάκκας, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα πιο μακριά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, όπως λέει ο κ. Μάκκας, «τη στιγμή που βρισκόμουν στο γραφείο μου το οποίο είναι απέναντι από το παλιό λιμάνι, άκουσα πρώτα ένα κρότο και μετά ένοιωσα μία μικρή δόνηση, σαν σεισμό».
Στη συνέχεια, προσθέτει, «άνοιξα το παράθυρο και τα είδα όλα κατεδαφισμένα».
Ταυτόχρονα, όπως περιγράφει ο κ. Μάκκας, «είδα ανθρώπους να βγαίνουν από τον χώρο που στεγάζονταν παλιά τα κρατητήρια του Λιμενικού, κρατώντας βαλίτσες στα χέρια τους».
Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές και ο Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.
Νωρίτερα
Πριν από λίγο κατέρρευσε το στέγαστρο που βρίσκεται εντός της λιμενικής ζώνης, στο ύψος της Όθωνος Αμαλίας και Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες και εγκλωβισμένα άτομα.
Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Δείτε φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook ο Γιάννης Μάκκας.