ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Λαϊκή Ενότητα- -Ενεργοποιείται ο «κόφτης», στις παροχές Υγείας!

Δελτίο Τύπου


Το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, παρά τις τυμπανοκρουσίες με τις οποίες το παρουσιάζει η κυβέρνηση εντάσσεται στη γενικότερη υποχρέωση για μείωση των δαπανών στην υγεία και των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Συγκεκριμένα το προτεινόμενο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας, στηρίζεται:

Α. Σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις και σε συμβασιούχους διετίας και για το νοσηλευτικό και για το ιατρικό προσωπικό, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για μία τετραετία, μετά την λήξη της οποίας το σύστημα είναι έωλο.
Β. Θεσμοθετείται ο προσωπικός οικογενειακός γιατρός, ο οποίος μπορεί να είναι συμβασιούχος γιατρός ή συμβεβλημένος ελεύθερος επαγγελματίας και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τις παραπομπές στους ειδικούς γιατρούς με πλήρη εφαρμογή του συστήματος από 01/01/2018. Αυτό σημαίνει όμως, ότι χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας με στελέχωση και υποδομές, επιχειρείται ο περιορισμός της πρόσβασης στα δημόσια Νοσοκομεία που σήμερα είναι ελεύθερη και απεριόριστη, διότι αυτή θα εξαρτάται από τις παραπομπές των ειδικών Ιατρών με βασική επιδίωξη τον περιορισμό του κόστους (το περίφημο «gatekeeping»).
Ουσιαστικά θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο υλοποιεί τη μνημονιακή της δέσμευση για μείωση του δημοσιονομικού κόστους για την υγεία και μείωση των αντίστοιχων παροχών.
Με δεδομένο ότι ο «κόφτης» αποτελεί ήδη μια μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης, ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι ο περιορισμός των δαπανών και η υποβάθμιση συνολικά των Υπηρεσιών Υγείας.

Η ΛΑΕ δηλώνει ότι ο αγώνας για την κατοχύρωση και την αναβάθμιση ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που να είναι προσιτό σε όλους, αποτελεί επιτακτική κοινωνική ανάγκη.

Η Υγεία, το Φάρμακο και τα όλα τα κοινωνικά αγαθά, δεν είναι αντικείμενα εμπορευματοποίησης αλλά πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους ανεξαιρέτως.


Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.
27/07/2017