ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Ρ/Σ Alpha 9.89!

Γρ. Μ.Μ.Ε & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ 

3:22 μ.μ.

Συνέντευξη για την πολιτική κατάσταση και για ναυτιλιακά θέματα έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη.

Για το πολιτικό κλίμα και όσα λέγονται για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Όσο η κυβέρνηση προχωρεί και εμπεδώνει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και αρχίζει να παράγει ακόμα περισσότερο έργο τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια αισθάνεται η αντιπολίτευση.
Το αποτέλεσμα είναι, αντί να προσπαθεί να γίνει καλύτερη σε προτάσεις από την κυβέρνηση – αυτός είναι ο θεσμικός, ουσιαστικός και δημοκρατικός ρόλος της – να επιλέγει μονίμως την παρελθοντολογία και την καταστροφολογία. Η ΝΔ ασχολείται μονίμως και εμμονικά, θα έλεγα, με το Ά εξάμηνο του 2015. Λοιπόν, αυτό, πολιτικά κρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε; Οι εκλογές είναι το δικαστήριο στο οποίο ο Λαός κρίνει τους πολιτικούς. Μας έκρινε τον Σεπτέμβριο του ’15. Κάναμε μια προσπάθεια. Θέλετε να την πω ρομαντική; Θέλετε να την πω τολμηρή; Η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει ένα νέο στίγμα στην Ευρώπη. Την Ευρώπη που πιστεύουμε εμείς, όπως την οραματιζόμαστε και όπως θα θέλαμε κάποτε να γίνει. Το σύστημα δεν άντεξε, η Ευρώπη είχε άλλες επιλογές. Το είπαμε στον Ελληνικό Λαό και πήγαμε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Δεν μπορώ να συζητάω τα ίδια και τα ίδια. Με κουράζει και σαν άνθρωπο πια. Ο κ. Βαρουφάκης τελικά είναι αξιόπιστο πρόσωπο για τη ΝΔ ή όχι; Άλλοτε λέει ότι πήγε να καταστρέψει την Ελλάδα, άλλοτε ότι τα λέει σωστά.

Για την έξοδο στις αγορές
Θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει αυτό που συνέβη το ’14 με την κυβέρνηση του Σαμαρά; Θα μπορέσει δηλαδή, με αυτή την προσπάθεια που έκανε να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και η επόμενη έκδοση ομολόγων να πέσει κάτω από το ποσοστό επιτοκίου που είχαμε τώρα; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Χωρίς να θέλω να κάνω τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η ΝΔ θα είχε να κερδίσει από την κοινωνία αν επιχειρούσε να βρει έναν κοινό τόπο σε 3 – 4 μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και βεβαίως αυτό είναι και ευθύνη της κυβέρνησης, για να μη λένε ότι τα χρεώνω όλα στην αντιπολίτευση. Και η κυβέρνηση έχει ευθύνη να οδηγήσει τα πράγματα με επιμονή, παρά τις αντιρρήσεις που πρέπει να υπάρχουν, σε έναν δρόμο συνεννόησης τουλάχιστον σε 3 – 4 μεγάλα ζητήματα.

Για τις εκλογές.
Έμπειροι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Κι εμείς θα μπούμε στην ίδια δοκιμασία με αυτούς, με τις εκλογές του 2019. Δεν θα την αποφύγουμε. Ας μας αφήσουν λοιπόν να υλοποιήσουμε αυτό το συνταγματικό μας δικαίωμα, να κυβερνήσουμε τη χώρα για τέσσερα χρόνια και τότε θα έρθει η ώρα και ο Ελληνικός Λαός θα κρίνει και το καθαρό βλέμμα του πρωθυπουργού και εμάς και θα μας εμπιστευτεί και πάλι. Εκλογές θα γίνουν το ’19, όχι νωρίτερα. Δεν υπάρχει περίπτωση. Η κυβέρνηση αυτή δεν θα τα παρατήσει ούτε μια μέρα. Θα εξαντλήσει την τετραετία. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία. Έβαλε την υπογραφή της, θα την τηρήσει. Και αν ο Ελληνικός Λαός κρίνει αλλιώς, θα δώσει το λόγο αλλού. Αλλά εμείς αυτά που υπογράψαμε, θα τα τηρήσουμε. Καθαρές εξηγήσεις.

Για τις εξεταστικές επιτροπές περί Βαρουφάκη και Καμμένο
Αστειότητες. Τον Ελληνικό Λαό αυτό πιστεύετε τον ενδιαφέρει; Ο Ελληνικός Λαός νοιάζεται για την επόμενη μέρα. Τι προτείνει η κυβέρνηση ώστε η οικονομία να πατήσει γερά στα πόδια της. Να χτίσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ένα νέο μοντέλο που θα δίνει χώρο στα νέα παιδιά και στα νέα μυαλά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για αυτή την κυβέρνηση. Και ναι, αυτά που προσπαθούμε,υλοποιήσιμα είναι. Στην πολιτική τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Υπομονή…
Για τη δεύτερη ελληνική, ανοιχτή σημαία του Αγίου Όρους.
Δεν μπορεί η ελληνική πλοιοκτησία να είναι 5000 πλοία και με ελληνική σημαία να είναι μόνο τα 750. Εγώ δεν το δέχομαι ως Έλληνας κι επειδή πιστεύω στον πατριωτισμό του εφοπλισμού θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Όταν ο Καραμανλής έδωσε αυτά που έδωσε στη Ναυτιλία, τότε δούλευαν στην ελληνική Ναυτιλία 140.000 άνθρωποι. Τα λεφτά από τη ναυτιλία, δεν είναι ο φόρος αυτός καθαυτός των πλοίων. Είναι κυρίως η εγκατάσταση εταιριών διαχείρισης (έχουμε πολύ σημαντικό αριθμό στο λιμάνι) και είναι και η παρουσία Ελλήνων Ναυτικών στα καράβια. Εκεί έχουμε έλλειμμα. Ενώ στο θέμα της εγκατάστασης τέτοιων εταιριών έχουμε εξαιρετικά καλή παρουσία και συνεχίζεται η προσπάθεια. Την εντείνουμε, την ενθαρρύνουμε, την αναδεικνύουμε, γιατί θέλουμε ο Πειραιάς να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, από κάθε άποψη. Αυτό είναι το όραμα του σημερινού Υπουργού Ναυτιλίας και το παλεύουμε.
Κάναμε πολύ καλή παρουσία στο Λονδίνο, κάνουμε προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για να διαμορφώσουμε περιβάλλον ελκυστικό, ώστε να έρθουν εδώ επιχειρήσεις και εταιρίες ναυτιλιακές. Συζητάμε με όλους ανοιχτά και καλοπροαίρετα χωρίς καμία προκατάληψη, ανοίγοντας τα αυτιά μας γιατί έτσι θα μάθουμε. Δεν κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια. Ακούμε και συνομιλούμε με όλες τις δυνάμεις του Πειραιά, το Δήμαρχο, την Εκκλησία και όλους τους υπόλοιπους φορείς. Στόχος είναι να κάνουμε τον Πειραιά αυτό που του αξίζει. Πιστεύω σε λίγες ημέρες θα δώσουμε ένα αφήγημα που έχουμε ήδη ετοιμάσει και θα το κοινοποιήσουμε και στα κόμματα να μας πουν τις παρατηρήσεις τους. Και όλοι μαζί να προχωρήσουμε.

Για την ελληνική ναυτοσύνη
Είμαστε μια μεγάλη ναυτική δύναμη που χρειάζεται να καλύψουμε ορισμένους τομείς για να είμαστε αυτό που πραγματικά πρέπει να είμαστε. Μπορούμε να το κάνουμε. Εγώ εμπιστεύομαι και τη ναυτοσύνη και έχω και εξαιρετική συνεργασία με την ΠΝΟ που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και καλά κάνει, γιατί αυτός είναι ο ιστορικός της ρόλος. Αλλά έχω καλή συνεργασία από την άλλη μεριά και με τον εφοπλισμό. Θέλουμε λοιπόν αυτές τις δύο πτυχές να τις φέρουμε πιο κοντά, να συνεργαστούμε όλοι μαζί, να βρούμε κοινό τόπο, να δούμε τι θα κάνουμε και με τα κατώτερα πληρώματα, εννοώ τη δυσκολία που υπάρχει με τη συλλογική σύμβαση. Αυτά δεν θα τα αφήσουμε έτσι για να τα αποφύγουμε. Θα τα ανοίξουμε. Ο στόχος είναι να δούμε την ελληνική σημαία στη θέση άλλων. Μέσα στο ’17 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

Για τις ΑΕΝ
Είναι περιζήτητοι οι Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Είμαστε κοντά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Πιέζω τους περιφερειάρχες για χρήματα. Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια εξοπλισμού. Προσπαθούμε να πάρουμε εγκρίσεις προσλήψεων. Φέτος πήραμε, ωρομισθίους βέβαια, πενήντα παραπάνω από πέρυσι. Έχω πάει σε όλες σχεδόν τις σχολές, πιέζω τα πράγματα, και πιέζω και την ΕΕΕ, η οποία δείχνει διάθεση για να αναβαθμιστούν και οι υποδομές. Για παράδειγμα αν πήγαινες στον Ασπρόπυργο πριν από δύο χρόνια ντρεπόσουν να πεις ότι είσαι άνθρωπος, όχι Έλληνας πολίτης. Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.