ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 3 Ιουλίου


362 π.Χ.— (και 4/7) Η έν Μαντινεία μάχη, καθ’ ην ό Επαμεινώνδας ενίκησε τούς Σπαρτιάτας,
μεθ’ ών συνέπραττον καί οί Αθηναίοι. Κατά τήν τελικήν φάσιν τής μάχης, ό Επαμεινώνδας, προμαχών όπως πάντοτε, εδέχθη βαρύτατον τραύμα είς τό στήθος μέ ακόντιον. Οι ιατροί πού εξήτασαν τό τραύμα απεφάνθησαν ότι μόλις θά εξήγετο έξ αυτού ή σιδηρά αιχμή τού ακοντίου, πού συνεκράτει τήν αιμορραγίαν, ό τραυματίας θά απέθνησκε. Ο Επαμεινώνδας τούς ήκουσεν ατάραχος καί, καλέσας τούς συνεργάτας του, έδωκε είς αυτούς τάς τελευταίας οδηγίας του. Ετράβηξε κατόπιν μέ τά χέρια του τήν αιχμήν καί τήν έβγαλε. Είς φίλον του, όστις τού παρετήρησεν ότι αποθνήσκει άτεκνος, απήντησε : «Όχι, διότι αφήνω πίσω μου δύο θυγατέρας, τήν έν Λεύκτροις καί τήν έν Μαντινεία μάχην».
 
323: Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά στη Μάχη της Αδριανούπολης.
 
1815: Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενώ προσπαθεί να διαφύγει από τη Γαλλία. Θα τον εξορίσουν στο νησάκι της Αγίας Ελένης, στη μέση του Ατλαντικού.
 
1821: Οι Ακαρνάνες οπλαρχηγοί Γώγος Μπακόλας, Γιαννάκης καί Κώστας Ράγκος καί Δ. Κουτελίδας επιτίθενται κατά τού είς Κομπότι εστρατοπεδευμένου Ισμαήλ πασσά και τον αναγκάζουν να υποχωρήση εις κακήν κατάστασιν πρός τήν Άρταν.
 
1824: Ο Ελληνικός Στόλος (20 πλοία), υπό τους Μιαούλη, Τσαμαδό και Σαχτούρη, αποβιβάζει 1.500 άνδρες και απελευθερώνει τα Ψαρά. Ο τουρκικός στόλος τρέπεται εις φυγήν και χάνει 20 πλοία μετά από 5ωρη ναυμαχία.
 
1826: Οι Τούρκοι ξαναρχίζουν την πολιορκία της Αθήνας.
 
1827: Ο Σαχτούρης, ο Μιαούλης και ο Τσαμαδός καταστρέφουν τον τουρκικό στόλο στα Ψαρά.
 
1854: Γεννιέται ο Λέο Γιάνατσεκ, ο σημαντικότερος Τσέχος συνθέτης του 20ου αιώνα.
 
1882: Η κυβέρνηση Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Χρειάστηκαν 50 χρόνια ώσπου το
1931 να ολοκληρωθεί.
 
1883: Γεννιέται στην Πράγα ο συγγραφέας της "Δίκης" Φράντς Κάφκα, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα.
 
1884: Εγκαινιάζεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πήρε το όνομά του από δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντόου και τον Έντουαρντ Τζόουνς.
 
1890: Εντάσσεται στις ΗΠΑ το Αιντάχο και γίνεται η 43η πολιτεία τους.
 
1893: Γεννιέται ο τραγουδιστής και κιθαρίστας της μπλουζ μουσικής, "Μισισίπι" Τζον Χαρτ.
 
1897: Γίνεται η πρώτη κινηματογραφική προβολή στη Θεσσαλονίκη, στην μπιραρία «Η Τουρκία».
 
1898: Κατά τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο το ναυτικό των ΗΠΑ καταναυμαχεί τον ισπανικό στόλο στο λιμάνι του Σαντιάγκο, στην Κούβα.
 
1900: Στη Ρωσία, ο τσάρος Νικόλαος, στην προσπάθειά του να ανακόψει την αυξανόμενη δυσφορία, υπόσχεται την κατάργηση των εξοριών στη Σιβηρία ως ποινή για τους διαφωνούντες.
 
1904: Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Τίοντορ Χερζλ, ιδρυτής του κινήματος του Σιωνισμού, που είχε κύριο στόχο την ίδρυση ενός ιουδαϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.
 
1906: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Τζορτζ Σάντερς, βραβευμένος με Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία "Όλα για την Εύα". Αυτοκτόνησε στη Βαρκελώνη το 1972.
 
1909: Γεννιέται ο Έλληνας μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
 
1922: Επιστρατεύονται όλοι οι Έλληνες έφεδροι της Μικράς Ασίας, που υπηρετούν στο στρατό λιγότερο από δυο χρόνια, ενώ η Κυβέρνηση αποδέχεται την αυτονόμηση της Μικράς Ασίας.
 
1933: Στη Γερμανία, οι Ναζί αρχίζουν να διώχνουν τους Εβραίους από τις δημόσιες υπηρεσίες.
 
1935: Στη Γαλλία, πεθαίνει ο βιομήχανος Αντρέ Σιτροέν, ένας από τους ιδρυτές της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας.
 
1937: Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Τομ Στόπαρντ, βραβευμένος με Όσκαρ για το σενάριο, που έγραψε για τον "Ερωτευμένο Σέξπιρ".
 
1940: Βρετανικά πολεμικά βυθίζουν τον γαλλικό στόλο στο Οράν και στο Μερς Ελ Κεμπίρ, στην Αλγερία, για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Πάνω από 1.000 Γάλλοι ναύτες παθαίνουν.
 
1941: Με απόφαση του Πρωτοδικείου, διαλύονται πολλά εξωραϊστικά, ποδοσφαιρικά και άλλα σωματεία των Αθηνών.
 
1948: Επαναλειτουργεί η διώρυγα της Κορίνθου, η οποία είχε αχρηστευθεί από τους Γερμανούς που αποχωρούσαν.
 
1949: Στις ΗΠΑ, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση, όπου εκτίθεται το "Ενόλα Γκέι", το αεροπλάνο που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
 
1960: Η εφημερίδα "Βήμα" ανακοινώνει ότι καταργεί την υπογεγραμμένη και τη βαρεία.
 
1961: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 2-1 στη Λεωφόρο την Σάντος του Πελέ, την κορυφαία ομάδα του κόσμου. Διαμαρτυρίες προκάλεσε η τιμή του εισιτηρίου που ορίστηκε στις 35 δραχμές, τιμή τριπλάσια των 10 δραχμών που κόστιζε εκείνη την περίοδο
 
1962: Γεννιέται ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός και αστέρας του Χόλιγουντ Τομ Κρουζ, κατά κόσμον Τόμας Μάπαδερς.
 
1962: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Κάρολος ντε Γκολ, ανακηρύσσει την Αλγερία ανεξάρτητη. Ήταν γαλλική επαρχία και αποικία από το 1830.
 
1969: Βρίσκουν νεκρό στην πισίνα του τον Μπράιαν Τζόουνς, κιθαρίστα των "Ρόλινγκ Στόουνς".
 
1971: Ο Αμερικανός Πατρικ Ματζτνορφ υπερβαίνει στο Μπέρκλεϊ τα 2.29 στο άλμα εις ύψος καταρρίπτοντας το 2.28, ρεκόρ του Βαλερί Μπρουμέλ από τις 21/7/1963. Έτσι τερματίζεται η κυριαρχία του Σοβιετικού, που πρωτοεμφανίστηκε στους πίνακες στις 31/8/61 με 2.25.
 
1971: Πεθαίνει ο θρύλος της ροκ, Τζιμ Μόρισον [γεν. 8/12/1943]
 
1973: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Νίκος Βαρδινογιάννης.
 
1974: Ο Γερμανός Γκερντ Μιλερ περνάει τον Φοντέιν, που έχει 13 γκολ συνολικά σε Παγκόσμια Κύπελλα, πετυχαίνοντας το 14ο του γκολ στον αγώνα εναντίον της Πολωνίας για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.
 
1977: Παραιτείται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.
 
1980: Στην Πολωνία, η αύξηση της τιμής του κρέατος προκαλεί στάσεις εργασίας.
 
1981: Εγκαινιάζεται το Κέντρο Δοκιμών και Ερευνών της ΔΕΗ στην Παλλήνη.
 
1987: Στη Γαλλία καταδικάζεται σε ισόβια ο Κλάους Μπάμπι, ο ναζιστής «χασάπης της Λυών», για εγκλήματα πολέμου ενάντια στην ανθρωπότητα.
 
1988: Τις τελευταίες βδομάδες του πολέμου Ιράν – Ιράκ, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Βινσένες» καταρρίπτει κατά λάθος πάνω από τον Περσικό Κόλπο ιρανικό επιβατηγό αεροσκάφος, τύπου Α300 του Ιράν, σκοτώνοντας και τους 290 επιβάτες του.
 
1989: Στις ΗΠΑ, μέσα σε δέκα μέρες προβολής, η ταινία "Μπάτμαν" κόβει ρεκόρ εισιτηρίων, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
1990: Ο αρεοπαγίτης Βασίλης Κόκκινος γίνεται ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
1991: Υπογράφεται το ελληνικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν στο εξής ως ταξιδιωτικά έγγραφα στις χώρες – μέλη της ΕΟΚ.
 
1992: Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλέον ασφαλείς περιοχές του κόσμου για τους ξένους τουρίστες, καθώς παρουσιάζει το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην Ευρώπη.
 
1989: “ η ανεργία των γυναικών είναι διπλάσια από εκείνη των ανδρών, σύμφωνα με έρευνα, που διεξάγεται στις χώρες της ΕΟΚ.
 
1994: Μέλη της  οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλο της τουρκικής πρεσβείας.
 
1995: Στην Ιταλία, ανακρίνεται ο πρώην δικαστής Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων και κατάχρηση εξουσίας.
 
1996: Η κυβέρνηση της Γαλλίας απαγορεύει την κατασκευή, χρήση και διάθεση στην αγορά του αμιάντου, ως εξαιρετικά καρκινογόνου και τοξικού υλικού.
 
1996: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, αποκτά προβάδισμα επί του αρχηγού των Κομμουνιστών, Γενάντι Ζουγκάνοφ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
1997: Στην Ισπανία, 14 εργάτες καίγονται σε πυρκαγιά που ξεσπά σε πλοίο στο λιμάνι της Βαλένθια.
 
1999: Μετά από 16 χρόνια (Ναντ, 1983) η Ιταλία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket της Γαλλίας νικώντας στον τελικό την Ισπανία με 64-56. Τρίτη κατατάσσεται η Γιουγκοσλαβία και MVP της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο Ιταλός Γκεγκόρ Φούκα.
 
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Καναδός συγγραφέας Μόρντεκάι Ρίχλερ.
 
2001: Συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία κοστίζει τη ζωή σε 145 άτομα.
 
2002: Εντοπίζεται μετά από μία γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας η κεντρική γιάφκα της οργάνωσης 17Ν στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια. Στο κρησφύγετο βρέθηκαν προκηρύξεις της Οργάνωσης, η σημαία - λάβαρο και η σφραγίδα με το αστέρι, ένας υπολογιστής, όπλα, εκρηκτικά, ρουκέτες, μπαζούκας, ακαριαία φιτίλια, περούκες και άλλα μέσα μεταμφίεσης καθώς και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία. Πολλά και μεγάλα ερωτηματικά στις Αρχές προκαλεί η ανακάλυψη μέσα στο "στρατηγείο" της 17Ν, ενός οπλοπολυβόλου τύπου "ούζι".
 
2003: Σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης προχωρά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
 
2004: Στον έβδομο ουρανό στέλνει όλους τους Έλληνες η ποδοσφαιρική επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό του Euro
 
2004: Οι Έλληνες διεθνείς ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία τους στη διοργάνωση και φεύγουν νικητές με 1-0 μέσα από το κατάμεστο Ντα Λούζ, πραγματοποιώντας έναν πραγματικό άθλο. Το “χρυσό” γκολ για την Ελλάδα σημειώνει ο Αγγελος Χαριστέας κλέβοντας τον πολυπόθητο τίτλο μέσα από τα χέρια των Πορτογάλων, που βρίσκονται ηττημένοι στην έδρα τους. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες στήνεται ένα τρελό πανηγύρι. Η πολυπόθητη νίκη, που έκανε το ανείπωτο όνειρο της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου πραγματικότητα γίνεται πρώτη είδηση και σε όλα το διεθνή ΜΜΕ, που παραληρούν από επαίνους για την Εθνικής μας.
 ***
Παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών
Γ. Τ.