ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 28 Ιουλίου




1540: Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η΄ παντρεύεται την κατά σειρά πέμπτη σύζυγό του, Αικατερίνη Χάουαρντ. Στα 1542, θα την έστελνε στον δήμιο, προκειμένου να ξαναπαντρευτεί.

1586: Οι πρώτες πατάτες φθάνουν στην Ευρώπη. Τις φέρνει από την Κολομβία στη Αγγλία ο σερ Τόμας Χάριοτ.

1655   Πεθαίνει ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ, Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογράφος και ήρωας πολέμου, του οποίου τα έργα συνδύαζαν την πολιτική σάτιρα με την επιστημονική φαντασία. Είχε γεννηθεί το 1619. Με το όνομά του υπάρχει πεντάπρακτη κωμωδία σε στίχους του Εντμόντ Ροστάν, που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1897.

1656: Αρχίζει η μάχη της Βαρσοβίας, όταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Ι΄, εισβάλει στην Πολωνίας.

1741: Πεθαίνει ο συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Αντόνιο Βιβάλντι («Τέσσερις Εποχές»). Είχε γεννηθεί το 1678.

1750: Πεθαίνει ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των εποχών για το ύφος της έμπνευσης και την ομορφιά της μουσικής του. Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1685.

1821: Το Περού ανακηρύσσεται ανεξάρτητο από την Ισπανία.

1822: Στο Αγιονόρι της Αργολίδας, ο Κολοκοτρώνης ολοκληρώνει τον αφανισμό της στρατιάς του Μαχμούτ Δράμαλη, που σώθηκε με ελάχιστους στη Κόρινθο. Πέθανε εκεί τον επόμενο Οκτώβρη.

1828: Ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα τον «φοίνικα».

1836: Γεννιέται στη Σύρα, ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουή Ροϊδης.

1913: Με καθολική ήττα των Βουλγάρων, λήγει ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος. Παρ΄ όλα αυτά, τους μένει προσωρινά η Δυτική Θράκη. Θα αποδοθείς στην Ελλάδα το 1920.

1914: Ακριβώς ένα μήνα μετά την δολοφονία στο Σεράγεβο και με αυτήν ως αφορμή, αρχίζει ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Έληξε τέσσερα χρόνια αργότερα απαλλάσσοντας την Ευρώπη από αυτοκράτορες, τσάρους και σουλτάνους.

1928: Οι γυναίκες στον στίβο. Ο μέντορας των Ολυμπιάδων, Πιερ ντε Κουμπερτέν, υποστήριζε: «Μια αποστολή έχουν οι γυναίκες: Να στεφανώνουν τους νικητές, όπως στην αρχαία Ελλάδα». Το γυαλί όμως είχε ραγίσει, καθώς οι γυναίκες είχαν πάρει μέρος σε κάποια αθλήματα. Μοναδικό ανδρικό προπύργιο, έμενε ο στίβος. Έπειτα από σκληρή μάχη, έπεσε κι αυτό λίγο πριν από την Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες αθλήτριες. Θα αγωνίζονταν στα αθλήματα 100 μ., 800 μ., σκυταλοδρομία 4x100μ,. δίσκος και ύψος. Η επίσημη επίσημη τελετή έναρξης έγινε στις 28 Ιουλίου 1928. Κι ενώ κυλούσαν όλα ομαλά, ήρθαν τα 800 μ. γυναικών. Μετά τον τερματισμό, πολλές αθλήτριες παρουσίασαν έντονα σημάδια εξάντλησης. Ο πόλεμος ξανάρχισε. Η βρετανική εφημερίδα London Daily Mail έκανε έρευνα ανάμεσα σε γιατρούς. Το «συμπέρασμα» ήταν ότι «οι γυναίκες που τρέχουν αποστάσεις πάνω από 200, θα έχουν πρόωρο γήρας». Ξαναμπήκε το θέμα του αποκλεισμού των γυναικών αλλά τελικά αποφασίστηκε να μην υπάρχουν κούρσες πάνω από 200 μ. (απόφαση που ίσχυσε 32 ολόκληρα χρόνια).

1942: Αρχίζουν γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη του Στάλινγκραντ και την καταστροφή της βιομηχανίας του. Η μάχη του Στάλινγκραντ ξεκίνησε τον Σεπτέμβη και εξελίχθηκε για τον Χίτλερ σε σημαντική ήττα γοήτρου.

1973: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Skylab 2 που μεταφέρει τους αστροναύτες Μπιν, Γκάριστ και Λούσμα. Επέστρεψε στη Γη 59 μέρες αργότερα.

1976: Σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει ολοσχερώς τη πόλη Τάγκσαν στη Κίνα. Τουλάχιστον 242.000 άνθρωποι σκοτώνονται και 164.000 τραυματίζονται. Ο αριθμός των νεκρών ήταν πρωτοφανείς στην ιστορία.

2003: Σε ηλικία εκατό ετών, πεθαίνει ο δημοφιλής στις ΗΠΑ ηθοποιός Μπομπ Χόουπ.

 

***

Παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας
Γ. Τ.