ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 26 Ιουλίου



1822: Αρχίζει η μάχη στα Δερβενάκια. Ολοκληρώθηκε δύο μέρες αργότερα με τη σφαγή της στρατιάς του Δράμαλη. Εγκλωβισμένος στο Άργος ο 40χρονος σερασκέρης, έμεινε από τρόφιμα και αποπειράθηκε να οδηγήσει τη μεγάλη στρατιά του πίσω στην Κόρινθο, όπου η τροφοδοσία ήταν επαρκής. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης του έστησε ενέδρα, στα στενά των Δερβενακίων και τον αποδεκάτισε σε δυο δόσεις. Ο κίνδυνος για την επανάσταση παρέρχεται οριστικά.
1824: Νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων, στα Σάλωνα.

1847: Η Λιβερία γίνεται η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία της Αφρικής.

1856: Γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο.

1878: Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιούνγκ, θεμελιωτής της «αναλυτικής ψυχολογίας». Πέθανε το 1961.

1908: Γεννιέται στη Χιλή ο Σαλβαντόρ Αλιέντε Γκόσενς. Φυσικός και πολιτικός, έγινε το 1970 ο πρώτος μαρξιστής πρόεδρος της χώρας. Ανατράπηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος, που έγινε υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973.

1908: Ο τραγικός μαραθώνιος. Ο Ντοράντο Πιέτρι έβγαζε το ψωμί του, δουλεύοντας στα χωράφια του χωριού Κάρπι, λίγο έξω από τη Μοντένα. Όταν αποφασίστηκε να γίνουν στη Ρώμη οι Ολυμπιακοί του 1908, ενθουσιάστηκε. Ονειρευόταν συμμετοχή στον μαραθώνιο και (γιατί όχι;) ένα μετάλλιο. Όταν, εξαιτίας του Βεζουβίου, η διοργάνωση μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, ήταν αργά για να κάνει πίσω, πολύ περισσότερο που όλα τα μέλη της ιταλικής αποστολής θαύμαζαν την αντοχή του. Το αγώνισμα πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 1908. Οι φίλαθλοι αποθέωναν τους αθλητές και φώναζαν πόσα μίλια έχουν απομείνει μέχρι τον τερματισμό. Ο Ντοράντο δεν ήξερε αγγλικά. Κατάλαβε μόνο πως ένα μίλι απέμενε. Ξεκίνησε φοβερή επίθεση, ξέφυγε από τους υπόλοιπους, έτρεχε – έτρεχε, αλλά στάδιο έβλεπε. Τα πρώτα σημάδια της τρομερής κούρασης του είχαν αρχίσει να τον επηρεάζουν έξω από το στάδιο. Μπήκε πρώτος, παραπαίοντας και τρικλίζοντας, πηγαίνοντας με κόπο προς το νήμα. Έπεσε και ξανασηκώθηκε τρεις φορές. Ήθελε ένα δυο βήματα ακόμα, όταν κατάρρευσε, ενώ στο στάδιο έμπαινε ο Αμερικανός Τζον Χέινς, με διαφορά 32 δευτερολέπτων. Τότε, ο συγγραφέας μυθιστορημάτων με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, Κόναν Ντόιλ, πήδηξε στον στίβο και μαζί με άλλους θεατές και τον υπεύθυνο των κριτών, Τζάκ Αντριου, σήκωσαν τον Ντοράντο Πιέτρι και τον βοήθησαν να τερματίσει. Την ίδια ώρα ετοιμαζόταν το βάθρο των απονομών, ενώ η ιταλική σημαία είχε μπει ήδη στον ιστό. Οι Αμερικανοί υπέβαλαν αμέσων ένσταση που δεν δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν. Ο Χέιζ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί.
1925: Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του αγώνα και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

1928: Γεννιέται ο Στάλεϋ Κούμπρικ, Αμερικανός σκηνοθέτης («2001 – Οδύσσεια στο διάστημα», «Κουρδιστό πορτοκάλι» κ.ά.). Πέθανε στις 7 Μαρτίου 1999.

1940: Γεννιέται ο Τόλης Βοσκόπουλος, τραγουδιστής και ηθοποιός.

1941: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανκλίνος Ρούσβελτ διορίζει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή.

1943: Γεννιέται ο Μικ Τζάγκερ, τρααγουδιστής και από τα ιδρυτικά μέλη των Rolling Stones.

1945: Γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν.

1952: Βαρύ πένθος στην Αργεντινή για το θάνατο της Εβίτα Περόν, η οποία πέθανε σε ηλικία 33 ετών από λευχαιμία. Στην κυβέρνηση ήταν το λαικό κόμμα του δικτάτορα Χουάν Περόν.

1952: Η Ρωσίδα Γκαλίνα Ζίμπινα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι γίνεται η πρώτη σφυροβόλος που ξεπερνά τα 15μ (15.28μ).

1953: Κουβανοί αντάρτες υπό την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, κατατροπώνονται από τους στρατώνες του Μοντκάντα, κοντά στο Σαντιάγο της Κούβας από τις δυνάμεις του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Παρά την παταγώδη αποτυχία του επαναστατικού κινήματος, η μάχη αυτή,

θεωρείται ως η απαρχή της κουβανέζικης επανάστασης. Ο Κάστρο συλλαμβάνεται και καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών. Κατόπιν πιέσεων από καθολικούς ιερείς, ο Μπατίστα, καταργεί τη θανατική ποινή και έτσι ο Φιντέλ Κάστρο καλείται να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Το 1955 μία ομάδα πολιτικών ηγετών, διανοούμενων και συγγραφέων, ζητούν την απελευθέρωση όλων των ανταρτών, τους οποίους ονομάζουν "πολιτικούς κρατούμενους". Την ίδια χρονιά, υιοθετείται από το κουβανικό κογκρέσο νόμος αμνηστίας και έτσι όλοι οι αντάρτες

απελευθερώνονται.

1953: Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πρωθυπουργός (1945-1950, 1951-1952) Νικόλαος Πλαστήρας.

1956: Η Αίγυπτος, υπό τον πρόεδρο Νασέρ, εθνικοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ. Θα ακολουθήσει αγγλογαλική εισβολή, στα μετόπισθεν της οποίας το Ισραήλ θα κυριεύσει αιγυπτιακά εδάφη. Η σοβιετική παρέμβαση και παγκόσμια κατακραυγή θα αποκαταστήσουν τα πράγματα.

1959: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι.

1964: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ.

1964: Ο Χρήστος Παπανικολάου πρωτοεμφανίζεται στους πίνακες των πανελληνίων ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 4.73, που κάνει στο Κάιρο.
1974: Σχηματίζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Δεν μετέχουν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Αριστεράς.

1976: Πεθαίνει ο ποιητής και ακαδημαϊκός Τάκης Παπατσώνης.

1984: Πεθαίνει ο Τζορτζ Γκάλοπ, ο εμπνευστής την επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του.

1989: Μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα καίει έξι χιλιάδες στρέμματα δάσους.

1991: Στη Βουλγαρία, δύο νέες περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας καταγράφονται στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

1993: Αρχίζει το 6ο Παμμακεδονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των μακεδονικών ενώσεων από όλο τον κόσμο.

1993: Εντοπίζεται ναυάγιο του 12ου αιώνα στην περιοχή της Σκοπέλου.

1994: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η σκηνοθέτιδα Τώνια Μαρκετάκη από ανακοπή καρδιάς

1996: Η Αμι βαν Ντίκεν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, όταν καταλαμβάνει την πρώτη θέση και στα 50μ ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

1996: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 180 κιλά στο αρασέ, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο.

2001: Μεταμεσονύκτιος σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μεγάλης διάρκειας πλήττει τις Βόρειες Σποράδες και ιδιαίτερα τη Σκύρο, χωρίς θύματα. Έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προκαλώντας ανησυχία.

2002: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Παπαναστασίου, 50 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία "Νικήτας" στην οργάνωση 17Ν. Πιστεύεται ότι ανήκει στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με έντονη επιχειρησιακή δράση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και

ενώπιον του εισαγγελέα, όμως τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές μιλούν για συμμετοχή του στη δολοφονία του Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη, καθώς και στη ληστεία των Πετραλώνων όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακα Χ.Μάτης. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη.
***
Γ. Τ.