ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Θυμόμαστε 26 Ιουνίου


 

363: Πεθαίνει, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουλιανός ο επονομαζόμενοςκαι Παραβάτης, επειδή προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία. [γεν. 332]

1409: Ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε', κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα θεωρείται Αντιπάπας.

1498: Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα

1819: Ο W.K. Clarkson Jr. πατεντάρει το ποδήλατο.

1824: Γεννιέται εφευρέτης της κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας, Κέλβιν, ο Λόρδος Κέλβιν.

1867: Πεθαίνει ο Όθων, ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων. 

1913: Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Bουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. To Ναυτικό απελευθερώνει την Καβάλα (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).
1921: Η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

1924: Γεννιέται ο Κώστας Αξελός, έλληνας φιλόσοφος.

1930: Το 16ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ σημαδεύεται από εκκαθαρίσεις του κόμματος από αντίθετους, ενώ ο Στάλιν, σε δεκάωρη ομιλία του, επικροτεί τα αυστηρά μέτρα για το καλό του Κ.Κ.

1932: Έντονη είναι η διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας Πάουερ για την ανατίμηση του ρεύματος.

1945: Εγκρίνεται ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

1952: Η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται από την αρχαία Ολυμπία στο Ελσίνκι για την τέλεση των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων.

1954: Τα περισσότερα γκολ σε ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώνονται στον αγώνα Αυστρία- Ελβετία (7-5) για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας στη Λωζάνη.

1956: Πεθαίνει ο Κλίφορντ Μπράουν, αμερικανός μουσικός, από τους σημαντικότερους τρομπετίστες της τζαζ. [γεν. 30/10/1930]

1959: Στην Ελλάδα φτάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για να συζητήσει το θέμα των στρατιωτικών βάσεων.

1963: Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η ελληνική Βουλή στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πιπινέλλη.

1964: Βγαίνει στην κυκλοφορία το άλμπουμ των Beatles, "Is a hard Day's night".

1965: Το συγκρότημα των «The Byrds» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, διασκευάζοντας το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν «Mr Tambourine Man».

1977: Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδά στην Ινδιανάπολη, στην τελευταία συναυλία της καριέρας του.

1977: Ο Στέλιος Αγγλούπας γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σπάει το φράγμα των 60μ στη δισκοβολία με 60.08 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο έφορος του αγωνίσματος Θανάσης Δαλιάνης, λίγες μέρες αργότερα, θα αμφισβητήσει την απόφαση υποστηρίζοντας ότι ο δίσκος ήταν ελλιποβαρής, ισχυρισμό που όμως δεν θα καταφέρει να τεκμηριώσει. Το παγκόσμιο ρεκόρ (70.86) της δισκοβολίας που κατέχει ο Mac Wilkins είναι ακόμα 10μ εμπρός από τα πανελλήνια όπως μια δεκαετία πριν στις δόξες του Oerter και του Sylvester.

1980: Η Γαλλία ανακοινώνει δοκιμή βόμβας νετρονίου.

1989: Η Ελλάδα χάνει στον τελικό του 30ού Ευρομπάσκετ από την Γιουγκοσλαβία με 98-77 και κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Ντομ Σπόρτοβα του Ζάγκρεμπ.

1989: Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαο Φλωράκη, στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση.

1993: Φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα ''Ιάσονα'' για τη διάνοιξη του μετρό.

1994: Ο Γιασέρ Αραφάτ επιστρέφει στη Γάζα, έπειτα από 27 χρόνια εξορίας.

1995: Την πρόθεσή του να διεκδικήσει στο μέλλον την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει ο Κώστας Σημίτης.

1996: Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α' Νεκροταφείο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.

1999: Εγκαινιάζεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας το υπερσύγχρονο στάδιο Millenium με τον αγώνα ράγκμπι Ουαλία- Νότιος Αφρική. Στις 18/8/1999 η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα ανακοινώσει πως οι αγώνες του Κυπέλλου από το 2001 έως το 2003 θα διεξαχθούν σε αυτό το γήπεδο λόγω ανακατασκευής του Wembley.

1999: Ο 38χρονος διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ Αλέξης Τομπουλίδης σκοτώνεται σε τροχαίο στην Χαλκιδική.

2001: Με τη νίκη της επί της Βουλγάρας Lubomira Bacheva με 2-1 σετ, η Λένα Δανιηλίδου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που περνάει στον β' γύρο του Wimbledon.

2003: Πεθαίνει ο Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής Μαρκ Βιβιέν Φοέ, ενώ έπαιζε μετά χρώματα της χώρας του κόντρα στην Εθνική Κολομβίας για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Αρχικά μεταφέρθηκε με φορείο στο ιατρείο του Σταδίου Ζερλάν της Λυόν. Τρία τέταρτα, αργότερα, έγινε γνωστό ότι η καρδιά του 28χρονου Φοέ δεν άντεξε. Ο ξαφνικός θάνατός του βύθισε σε πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

2004: Η Εθνική Ελλάδας πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση κόντρα στους μέχρι τότε Πρωταθλητές Ευρώπης Γάλλους, πετυχαίνει την ιστορική νίκη με 1-0 με τον Άγγελο Χαριστέα. Τα πανηγύρια δεν έχουν τελειωμό σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι στους "4" της Ευρώπης.

***
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων
Γ. Τ.