ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Θυμόμαστε --- 21 Μαΐου


 

428 π.X: Γεννιέται ο φιλόσοφος Πλάτωνας. [θαν. 347 π.Χ.]

1821: Δεύτερη σύσκεψη κρητικών οπλαρχηγών και προκρίτων στα Γλυκά Νερά Σφακίων για τον Αγώνα. Συγκροτείται η «Καγκελαρία».

1864: Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στα Επτάνησα.

1881: Ιδρύεται ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός από την Κλάρα Μπάρτον.

1904: Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), μετά από παρότρυνση του Γάλλου δημοσιογράφου Ρομπέρ Γκιεριν προς τους εκπροσώπους της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.

1911: Τερματίζονται στην ελληνική Βουλή οι εργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο ψηφίζεται στο σύνολό του.

1919: Η Ακαδημία των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού εκλέγει ως μέλος της τον Έλληνα πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

1930: Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1932: Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν είναι πάντα σε θέση να ελέγχει ο Πρωθυπουργός.

1939: Γίνονται στην Κέρκυρα τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Σολωμού και του Μάντζαρου, παρουσία αρχών και πολιτών.

1945: Ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ παντρεύεται την ηθοποιό Λορίν Μπακόλ.

1965: Ο απόστρατος στρατηγός Ιορδανίδης δημοσιεύει στην εφημερίδα «Το Βήμα» άρθρο, στο οποίο αναφέρει: «Αι πλέον πρόσφαται ενδείξεις πείθουν ότι μια χούντα παρασκευάζει με ευρύτατους ελιγμούς επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας».

1971: Η Τσέλσι κατακτά στο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ με 2-1. Στα προκριματικά η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρη με 1-1 και 5-1.

1979: Ο Έλτον Τζον γίνεται ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης, που δίνει συναυλίες στη Σοβιετική Ένωση.

1980: Κάνει πρεμιέρα το πέμπτο επεισόδιο του "Πολέμου των Άστρων" με τον τίτλο "Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται".

1981: Εμπρηστές χτυπούν σε τέσσερα σημαία και καίνε το μισό Υμηττό.

1990: Στην ταινία του Ντέιβιντ Λιντς "Ατίθαση Καρδιά" απονέμεται ο Χρυσός Φοίνικας, το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

1991: Το περιοδικό "Τρίποντο" δημοσιεύει δημοψήφισμα των Ελλήνων αθλητικογράφων για την ανάδειξη των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του μπάσκετ. Πρώτος παίκτης αναδεικνύεται ο Νίκος Γκάλης με 1.120 ψήφους και ακολουθούν: Π. Γιαννάκης (1.108), Π. Φασούλας (1.101), Β. Γκούμας (916), Φ. Χριστοδούλου (913). Καλύτερος προπονητής ο Γιάννης Ιωαννίδης και διαιτητής ο Κώστας Ρήγας. Πρώτη ομάδα ανακηρύσσεται ο Άρης.
1993: Τιμάται το μυθιστόρημα "Πριν" του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη με το γαλλικό βραβείο "Αλμπέρ Καμί".

1994: Δίνεται στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο της Πολιτικής Άνοιξης για τις ευρωεκλογές, με επικεφαλής την Κατερίνα Δασκαλάκη.

1995: Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη στο 15ώροφο και επί 30 χρόνια ημιτελές κτήριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν.

1997: Η Σάλκε κερδίζει την Ίντερ στα πέναλτι στον δεύτερο αγώνα του τελικού του Κυπέλλου UEFA κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο σε 93 χρόνια.

1997: Ο 19χρονος ποδοσφαιριστής της Γουότφορντ Ντέιβιντ Κονολι γίνεται ο νεότερος παίκτης που σκοράρει χατ-τρικ για την ομάδα της Β. Ιρλανδίας στο 5-0 επί του Λιχτενστάιν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1997: Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής του 5ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της ΕΣΑΚ (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 53-68 στον 4ο αγώνα των playoffs). Είναι η χρονιά, που ο Ολυμπιακός κερδίζει 3 τίτλους: πρωτάθλημα, κύπελλο και πρωταθλητριών.

1997: Στη Βουλγαρία, η Βουλή εγκρίνει την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ιβάν Κοστόφ.

2000: Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων Μπάρμπαρα Κάρτλαντ.
2003: Τα 192 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας υιοθετούν στη Γενεύη την πρώτη διεθνή συνθήκη κατά του καπνίσματος.

2005: 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι «My Number One» σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

2006: Πεθαίνει ο  Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ», που πρόσφερε «και του πουλιού το γάλα ...», αλλά και του ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας». [γεν. 1917]

2013: Ένας φέρελπις νέος ο Τόμας Πρωτόπαπας έφυγε από την ζωή αφού πρώτα πάλεψε για 10 εβδομάδες με μηχανική υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε. Ο 26χρονος ήταν αθλητής μαχητικών αθλημάτων, όπως το απέδειξε μέχρι τελευταία στιγμή όπου μαχόταν για να κρατηθεί στην ζωή. Συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές ενώ την ημέρα του ατυχήματος κατευθυνόταν προς στούντιο όπου θα έπαιρνε μέρος σε εκπομπή. 

***

Παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής ποικιλότητας και ανάπτυξης

Ημέρα εορτασμού σκλήρυνσης κατά πλάκας

 Γ. Τ.