ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών!

tsakalotos.jpg

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ενόσω στις διαπραγματεύσεις στο «Χίλτον» διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Οι δύο πλευρές συναντώνται ξανά σήμερα, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. 
Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας παραμένει το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Μαρτίου. Για άλλη μία φορά, υπογράμμιζαν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: Να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.
Χθες, Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των θεσμών με τους Έλληνες αξιωματούχους κράτησε περίπου δύο ώρες με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις. Η άτεγκτη στάση, όμως των εκπροσώπων του Ταμείου, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά τους έφερε σε αδιέξοδο τις συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν με την αποχώρηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Αυτό που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν οι παράλληλοι μονόλογοι, με το ΔΝΤ να στριμώχνεται και η εκπρόσωπος του να αρχίσει τα «δεν καταλαβαίνω».
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επανέφερε το αίτημα για συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) στο θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Οι δανειστές εμφανίστηκαν μεταξύ τους διασπασμένοι, με το ΔΝΤ (που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος) να μην μπορεί να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο (απαιτεί να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας) και την ευρωπαϊκή πλευρά να μην παίρνει θέση.
Ο Αλέξης ΤσίπραςEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Είτε αρέσει, είτε όχι, η οικονομία άντεξε

Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του, στο υπουργικό συμβούλιο.
Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.
Μπορεί κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει τον σκοπό τους «παράφωνο», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τον σκοπό».


Στόχος η μείωση της ανεργίας

Όσον αφορά το κυρίως θέμα του υπουργικού συμβουλίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει προηγηθεί συστηματική επεξεργασία από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη 30 σελίδων για το πρόγραμμα "Growth Strategy", η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, προ δύο εβδομάδων περίπου.
Ζητούμενο για την κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, ταυτόχρονα όμως με επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη. Με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό στόχο εν τέλει, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.
Στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος του 2020. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια -και αυτή θα είναι μια άλλη διάσταση της δίκαιης ανάπτυξης. Το σχέδιο θα δοθεί, τέλος, στους εταίρους μας, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς διαβούλευση.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν εξάλλου πως ο στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.