ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

"Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα"!

Η Εφημερίδα των Συντακτών- Αναδημοσίευση

tsakalotos.jpg

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Θολό παραμένει το τοπίο για το πότε θα ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της κυβέρνησης και των πιστωτών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτήρισε εφικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου, ενώ ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, χαρακτήρισε «δύσκολο» μήνα τον Απρίλιο και άφησε να αιωρείται το χρονικό όριο της συμφωνίας.

Χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων, ενώ σήμερα «θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους θεσμούς».
«Η καλύτερη εκδοχή είναι να έχουμε συνολική λύση για όλα, σχεδόν, τα θέματα στο Εurogroup» είπε ο υπουργός. «Να γίνει συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 και την περιγραφή και τη συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί και την Ελλάδα και το ΔΝΤ» συνέχισε και πρόσθεσε: «Οπως έχω ξαναπεί, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Το πιο πιθανό είναι να γίνει συζήτηση για όλο το πακέτο, για να πάμε σε οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου. Αυτό θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο – μπορεί να έχουμε συντομότερα και καλύτερο…».

Αναπτυξιακή πορεία

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για συμφωνία «με δυσκολίες αλλά και θετικές εκπλήξεις», δήλωσε πως ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα δώσει τον χώρο προκειμένου να κινηθεί η χώρα στην αναπτυξιακή της πορεία και επανέλαβε πως σημαντικότερο θεωρείται το μακροπρόθεσμο σκέλος, διότι αυτό είναι που θα σηματοδοτήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εκανε δε ειδική αναφορά στην επιμονή της κυβέρνησης ως προς τις συλλογικές συμβάσεις, λέγοντας ότι «ο κόσμος της εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων τράβηξαν πολλά στην κρίση… Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι η εγγύηση πως θα έχουν θέση στην ανάπτυξη».

Ποια θέματα παραμένουν ανοικτά

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε λίγο-πολύ την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της Δευτέρας (20/03). «Οι τρεις ημέρες που μένουν δεν φτάνουν», είπε κοφτά.
Βέβαια, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το Σαββατοκύριακο, αλλά οι θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν συγκλίνουν σε μια σειρά από θέματα. Συνεπώς, τη Δευτέρα θα ενημερώσουν οι επικεφαλής των θεσμών τους υπουργούς για τη μέχρι τώρα κατάσταση και θα γίνει, όπως συνήθως όταν δεν αναμένονται αποφάσεις, ένας απολογισμός...
Για τον αξιωματούχο, «όσο το συντομότερο έχουμε μια συμφωνία τόσο το καλύτερο», αλλά υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα, ενώ άλλα είναι μισοανοικτά... Μπορεί να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι «θα έχουμε εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά για επιτάχυνση των διαπραματεύσεων»... Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι οδεύουμε προς τον Απρίλιο, «έναν δύσκολο μήνα για διαπραγματεύσεις λόγω των εορτών (συμπίπτει το Πάσχα Καθολικών και Ορθόδοξων)».
Ποια θέματα παραμένουν ανοικτά; Τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2019. Επίσης, τα εργασιακά για τα οποία «δεν έχουμε καμία πρόοδο».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι εταίροι-δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας «με βάση τις βέλτιστες πρακτικές». Ποιες είναι αυτές; Δεν αποσαφήνισε, αλλά παρατήρησε ότι στο θέμα αυτό «δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους οι θεσμοί». Καμία έκπληξη... Από την αρχή των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση για τα εργασιακά, ενώ οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.
Ποια θέματα παραμένουν μισοανοικτά; Οι ιδιωτικοποιήσεις και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά τα θέματα δεν έχουν ακόμη κλείσει, «υπάρχουν ανησυχίες» και «χωρίς λύσεις σε αυτά τα θέματα δεν κλείνει η αξιολόγηση».