ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με πειθαρχικές διώξεις και μηνύσεις στην ΕΡΤ3...

16.3.2017


ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ

Το «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην υποστήριξη μιας ΕΡΤ ανοιχτής στην κοινωνία, ακηδεμόνευτης και ανεξάρτητης από κράτος, κυβερνήσεις, κόμματα και επιχειρηματικές ελίτ, μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης χωρίς κάθετες ιεραρχικές δομές, μιας ΕΡΤ ζητούμενης έτσι όπως την περιέγραψαν οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 στη διάρκεια του δίχρονου αγώνα ενάντια στο «μαύρο» μέσα από την πρότασή τους με τίτλο «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ».

Ένα πραγματικά ελεύθερο, δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης θα πρέπει να στέκεται κριτικά απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής εξουσία και να δίνει λόγο σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας ειδικά στα πιο αδύναμα και στα αποκλεισμένα από το υπόλοιπο μιντιακό κατεστημένο. 


Ειδικότερα η κριτική απέναντι σε θεσμούς και εγχώρια ή υπερεθνικά κέντρα που ευθύνονται για την άσκηση των μνημονιακών πολιτικών και κατ’ επέκταση για την οικονομική εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού θα πρέπει να παραμείνει ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα τόσο των ίδιων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των εργαζομένων στα ΜΜΕ όσο και της ίδιας της κοινωνίας. Οι πειθαρχικές διώξεις και οι απόπειρες ποινικοποίησης ή και δαιμονοποίησης της αντίθετης –στις κυρίαρχες πολιτικές- άποψης των εργαζομένων, αυτόνομων συνδικαλιστικών παρατάξεων  ή κοινωνικών ομάδων, συνιστούν μία ευθεία επίθεση στον πυρήνα της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Τα πρόσφατα περιστατικά στην ΕΡΤ3 αφενός με την πειθαρχική δίωξη σε βάρος εικονολήπτη επειδή «τόλμησε» να εκφράσει αντίθετη άποψη σε εκπρόσωπο του ελληνικού γραφείου της Ε.Ε. (στο περιθώριο μιας εκπομπής) για τις μνημονιακές πολιτικές και αφετέρου με τη «μήνυση κατ’ αγνώστων» της διοίκησης της ΕΡΤ με αφορμή «απρογραμμάτιστη» παρέμβαση κοινωνικοπολιτικών συλλογικοτήτων την προηγούμενη εβδομάδα (10/3) που διάβασαν στον αέρα ανακοινώσεις τους στον «9.58» της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3, αποτελούν φαινόμενα που θα πρέπει να αποκρουστούν ως ξένα προς τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει ένα Δημόσιο Μέσο.

Ζητούμε την άμεση παύση κάθε πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του συναδέλφου μας εικονολήπτη και την άμεση απόσυρση της μήνυσης σε βάρος των συλλογικοτήτων.

Η ΕΡΤ δεν (πρέπει να) αποτελεί κλειδαμπαρωμένο τσιφλίκι του εκάστοτε διορισμένου προϊσταμένου από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποτελεί κτήμα της κοινωνίας.

Η υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης προϋποθέτει την προσβασιμότητα σε αυτήν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι θιασώτες του «μαύρου» στην ΕΡΤ περιμένουν στη γωνία για να επαναλάβουν το έγκλημα. Και τότε, δεν θα είναι κανείς εκεί για να την υπερασπίσει…

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ