ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. – Παρατηρήσεις επί της προτεινόμενης αλλαγής του ΠΔ 68/2013!

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, 2017   WWW,NEAPLEFSI.GR                              ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 68/2003 «Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» που αφορά στην  Ημερήσια Ανάπαυση (ρεπό).

Αναλυτικά, από τη συγκριτική επισκόπηση της ισχύουσας μέχρι σήμερα μορφής του ΠΔ 68/2003  και της προτεινόμενου άρθρ. 52 του σχεδίου νόμου, προκύπτουν τα παρακάτω:
Παρατηρήσεις επί του άρθρ. 52 του σχεδίου νόμου (τροποποίηση του άρθρ. 4 του ΠΔ 68/2003)
  1. Διαπιστώνουμε ασάφεια ως προς το χρονικό όριο καταβολής των οφειλόμενων ρεπό. Ενώ αρχικά η Ημερήσια Ανάπαυση (ρεπό) χορηγείται εντός 15νθημέρου, στην συνέχεια χορηγείται σε ένα μήνα, ακολούθως αναφέρει εντός τριμήνου, για να καταλήξει το ίδιο άρθρο να αναφέρει «…εντός προθεσμίας ενός έτους».
  2. Δεν διασφαλίζεται η μη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όταν ο προϊστάμενος έχει μεγάλο χρονικό διάστημα στο δικαίωμα χορήγησης των οφειλόμενων ρεπό.
  3. Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρέωση της υπηρεσίας η χορήγηση της Ημερήσιας Ανάπαυσης (ρεπό), ενώ στο μέχρι σήμερα ισχύον Π.Δ. αναγράφει «Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική εντός της εβδομάδας που γενάτε το δικαίωμα λήψης της». Επομένως στην τροποποίηση έχει αφαιρεθεί η λέξη «υποχρεωτική».
  4. Δεν διευκρινίζεται ο όρος «πρόσθετη εργασία» και ποιος την καθορίζει.
  5. Διαπιστώνεται ασάφεια ως προς το ερώτημα ποιος δίνει τελικά τα οφειλόμενα ρεπό. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας όπου υπηρετεί το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ή ο προϊστάμενος της νέας Υπηρεσίας.
  6. Δεν δικαιολογείται αυτός που δημιούργησε τα οφειλόμενα ρεπό να μην μπορεί να τα χορηγήσει και να απαιτείται να χορηγηθούν από τον προϊστάμενο της νέας υπηρεσίας που δεν έχει και ευθύνη της μη χορήγησης.
  7. Δεν ορίζεται ο όρος «αντικειμενικά δυνατή». Νομιμοποιούνται περιπτώσεις που δε θα είναι αντικειμενικά δυνατή η χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό με αποτέλεσμα την απώλειά τους.
Ουσιαστικά με την προτεινόμενη τροποποίηση θεωρούμε ότι θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων ενώ δεν στοιχειοθετούνται με σοβαρά επιχειρήματα οι λόγοι της εν λόγω πρότασης, γεγονός που μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την απόσυρσή της από το νομοσχέδιο.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     ΚΥΡΑΝΗΣ Κωνσταντίνος              ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης