ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Κρίσιμη μέρα για τον νόμο Παππά!

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ste-630.jpg

Πέμπτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Κεκλεισμένων των θυρών και η σημερινή πέμπτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η συνεδρίαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των μελών της Ολομέλειας που δεν ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου υποστηρίζοντας ότι «η ανυπαρξία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης οφείλεται σε υποκειμενική και όχι αντικειμενική αδυναμία. Δεν υπήρξαν νόμιμες προϋποθέσεις για την άρνηση της συγκρότησης του ΕΣΡ. Επομένως στη στάθμιση των δύο συνταγματικών αγαθών πρέπει για λόγους ανωτέρας βίας να επιλεγεί η λύση της συνταγματικότητας του νόμου».
Όπερ μεθερμηνευόμενον, αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφασίσει ότι η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα (δηλαδή ο υπό κρίση νόμος) είναι αντισυνταγματική, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακυρωθεί.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, όμως, επιστρέφουμε στο αμέσως προηγούμενο καθεστώς, με το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Σήμερα αναμένεται η ολομέλεια να ψηφίσει επί της εισήγησης του Γ. Παπαγεωργίου, ενώ μέρος της απόφασης θα αποτελεί και η συνταγματικότητα της ρύθμισης που έθεσε ως περιοριστικό αριθμό τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

«Τα δικαστήρια κρίνουν, δεν νομοθετούν»

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει, και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει, το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων», δήλωσε χθες (Πρακτορείο 104,9 Fm) ο Νίκος Παππάς.
Ταυτόχρονα διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις: «Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τούς συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα με τον διαγωνισμό μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Υπενθύμισε δε ένα παλιότερο σχέδιο νόμου για διαγωνιστική διαδικασία καιαδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών που ήρθε στη Βουλή με εισηγητή-υπουργό τον Μάκη Βορίδη.
«Το οποίο αποσύρθηκε κακήν κακώς, άγνωστο πώς και με ποια παρέμβαση. Θα ήταν δηλαδή πολύ ενδιαφέρον η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βορίδης ο ίδιος να βγει να εξηγήσει γιατί αποσύρθηκε, αφού είχε φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση εκείνη η τροπολογία που έδινε στον τότε υπουργό την αρμοδιότητα να καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα προκηρυχθούν και θα αδειοδοτηθούν. Αυτή η διάταξη γιατί αποσύρθηκε; Ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν, ποιος τους μίλησε, ποιος τους πίεσε, τι τελικά ήταν αυτό που τους επηρέασε και έκριναν ότι πρέπει τις διατάξεις αυτές να τις αποσύρουν;».
Διατύπωσε, τέλος, την άποψη πως ο κάθε θεσμός πρέπει να επικεντρωθεί στον ρόλο του.
Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε λίγο αργότερα στο ίδιο ραδιόφωνο από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. «Έχουμε δύο πιθανότητες: Ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, ή θα κριθεί συνταγματικός. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί».