ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η συνέχεια για νικητές και χαμένους!

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Τηλεοπτικές άδειες Σήμερα λογικά θα ανακοινωθούν οι τέσσερις νικητές, οι οποίοι μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα πρέπει να καταβάλουν το ένα τρίτο του τιμήματος που «πόνταραν» | ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Oσοι νομίζουν πως με την ανακοίνωση των τεσσάρων νικητών στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες τελειώνει το νταβαντούρι, κάνουν λάθος. Τότε ακριβώς θα αρχίσει. Εχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας και, μάλιστα, κάποιες φορές βαδίζουμε και ολίγον τι στα τυφλά. Κάποια πράγματα τα γνωρίζουμε, κάποια άλλα απλώς τα υποθέτουμε.

Δεν μας βοηθάει και η κυβέρνηση σε αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις φάσκει και αντιφάσκει. Παράδειγμα: ακόμα δεν ξέρουμε αν θα δοθούν και θεματικές άδειες. Αν δεν κάνω λάθος αυτή τη στιγμή η μπίλια στη ρουλέτα έχει κάτσει στο μαύρο, δεν θα δοθούν λένε. Ομως οι υπουργοί κυρίως μας μπερδεύουν μια και αφήνουν υπονοούμενα όχι μόνο για θεματικές άδειες, αλλά και για μία επιπλέον, την 5η κατά σειρά, άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.
Λοιπόν, σήμερα λογικά θα ανακοινωθούν οι τέσσερις νικητές. Δεν νομίζουμε πως θα καθυστερήσει κι άλλο η διαδικασία. Το επόμενο στάδιο είναι να ελεγχθεί εξονυχιστικά το «πόθεν έσχες» τους. Για δεύτερη φορά ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά. Επίσης, μέσα στο επόμενο 20ήμερο οι νικητές θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του τιμήματος με το οποίο πουλήθηκε η τηλεοπτική τους άδεια.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι δύο επόμενες δόσεις πρέπει να πληρωθούν του χρόνου η μία και ύστερα από δύο χρόνια η άλλη. Στην αρχή στην προκήρυξη υπήρχε η πρόβλεψη να δοθεί όλο το ποσό αμέσως, μετά όμως προκρίθηκε η άποψη να υπάρχει διευκόλυνση στους διαγωνιζόμενους.
Αμέσως μετά την ανάδειξη των νικητών θα υπάρχουν και νέες ενστάσεις ή προσφυγές από τους ενδιαφερόμενους - είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο. Ενώ, μην ξεχνάμε, μένει να συζητηθούν στο ΣτΕ και οι προηγούμενες προσφυγές. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα εκδικαστούν. Η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει πριν βγουν όλες οι δικαστικές αποφάσεις.
Τότε μόνον ο υπουργός Επικρατείας θα μπορεί να εκδώσει την υπουργική απόφαση με την οποία θα επικυρώνει πλέον, οριστικά, τις τέσσερις νέες τηλεοπτικές άδειες. Αμέσως μετά η Digea είναι υποχρεωμένη να διακόψει την εκπομπή κάθε καναλιού που θα έχει μείνει εκτός και να παρουσιάζει μόνο τα τέσσερα αδειοδοτημένα κανάλια. Οπότε εκ των πραγμάτων ο κόσμος δεν θα μπορεί να βλέπει τα «κομμένα» κανάλια.

Εκτός Digea

Αυτά ωστόσο δεν θα κλείσουν. Δεν θα γίνουν σαν την ΕΡΤ που της έριξε «μαύρο» η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν κανονικά στις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες, να συμμετέχουν δηλαδή στο μπουκέτο του OTE TV και της Nova. Κάτι βέβαια που δεν τους χρυσώνει το χάπι μια και τα κανάλια που βγαίνουν εκτός Digea χάνουν αυτόματα μεγάλο μέρος από την ισχύ και τη δυναμική τους.
Μπορεί, τώρα, οι συνδρομητές στις δύο πλατφόρμες να αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, είναι γνωστό όμως πως η συντριπτική πλειονότητά τους ενδιαφέρεται κυρίως για τους αθλητικούς αγώνες και τις κινηματογραφικές ταινίες. Δεν νομίζω πως θα έβαζε κάποιος Nova για να δει τον ΣΚΑΪ, λόγου χάριν, και την εκπομπή του Μπογδάνου.
Θα δοθεί πάντως ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε όλους, διάρκειας, περίπου, 90 ημερών. Και σε αυτούς που θα... αποχωρήσουν αλλά και στους καινούργιους παίκτες του χώρου. Είναι πολύ πιθανό, άλλωστε, να κερδίσουν τηλεοπτική άδεια κάποιοι που δεν διαθέτουν τώρα κανάλι, όπως είναι για παράδειγμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή ο Ιβάν Σαββίδης.
Αν αυτοί δεν συνεργαστούν με κάποιο από τα υπάρχοντα κανάλια που έμεινε εκτός, θα πρέπει να στήσουν ένα καινούργιο από την αρχή. Θα χρειαστούν τον χρόνο τους δηλαδή. Πολλά πάντως ακούγονται για συνεργασίες.
d.kanellopoulos@efsyn.gr