ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ελεύθερος μέχρι νεωτέρας ο 78χρονος!

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από συγγενείς των θυμάτων ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ε' τακτικής ανακρίτριας στα δικαστήρια Πειραιά.
Την υπεράσπιση του 78χρονου χειριστή του ταχύπλοου, που κατηγορείται ότι προκάλεσε το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα, ανέλαβε -μετά την παραίτηση του γνωστού ποινικολόγου και συγγενή του, Αλέξανδρου Λυκουρέζου- ο Γιάννης Ηρειώτης.

Ο 78χρονος απολογήθηκε για δύο κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και δύο πλημμελήματα, όπως αυτό της πρόκλησης ναυαγίου και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. 
Ύστερα από περίπου οκτώ ώρες και διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 78χρονος αφέθηκε ελεύθερος και πλέον για την προφυλάκισή του ή όχι θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά εντός πέντε ημερών.

Τι υποστήριξε στο υπόμνημά του

Εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπόνια του στους παθόντες και στους συγγενείς των θυμάτων, ο κατηγορούμενος δήλωσε συγκλονισμένος και συντετριμμένος από το περιστατικό και ανέφερε ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι να συμπαρασταθεί με κάθε δυνατό τρόπο στους παθόντες και τους συγγενείς τους.
«Η πορεία μου ήταν σταθερή, χωρίς να έχω τον οποιονδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιονδήποτε αιφνίδιο ελιγμό, αφού άλλωστε μετέβαινα για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της νησίδας Μονής», επισημαίνει στο υπόμνημα που κατέθεσε και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα «Το Βήμα».
Για την ταχύτητα με την οποία κινούνταν ήταν 21 ναυτικοί κόμβοι, «δηλαδή ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείτο ασφαλής πλους», ενώ «ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου».
Ρίχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στον καπετάνιο της λάντζας, που έχασε τη ζωή του κατά την πρόσκρουση, ισχυρίζεται ότι δεν άλλαξε πορεία αφενός γιατί είχε προτεραιότητα, καθώς ο καπετάνιος της λάντζας τον είχε δεξιά και έπρεπε να του παραχωρήσει προτεραιότητα, και αφετέρου για να μην προκαλέσει πανικό στον άλλο χειριστή, αλλάζοντας πορεία, και να του δώσει τα περιθώρια ελιγμού.
«Η αιφνίδια (κατά την αντίληψή μου) εμφάνιση του σκάφους "Αντωνία" αποτέλεσε και την αιτία της προσκρούσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον τόνισε ότι «είναι ψευδές ότι και τις προηγούμενες ημέρες οδηγούσε επικίνδυνα με το σκάφος του αφού είχε να επιβιβασθεί σε αυτό 12 ημέρες, αφού αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα υγείας και είχε νοσηλευθεί λίγες μέρες πριν το ατύχημα».

Θέλοντας να αντικρούσει την κατηγορία του «ενδεχόμενου δόλου», επικαλέστηκε παρόμοιο περιστατικό, το 2008, στον Πόρο, όπου είχε αποδοθεί αμέλεια στον χειριστή ενός ταχύπλοου που είχε παρασύρει και σκοτώσει τον επιβάτη μιας βάρκας.
Για το ότι δεν παρέμεινε στο σημείο του δυστυχήματος για να βοηθήσει τους επιβαίνοντες, επικαλείται το γεγονός ότι «είχε δημιουργηθεί ρήγμα και στο δικό του σκάφος και υπήρχε κίνδυνος να βυθισθεί. Ήθελα να βοηθήσω τους ναυαγούς που βρίσκονταν στη θάλασσα αλλά αυτό ήταν αδύνατο».
Είπε, επίσης, ότι δεν προσπάθησε να πετάξει σωσίβια στους ναυαγούς κατ’ αρχήν επειδή τα ατομικά σωσίβια δεν έχουν αρκετό βάρος και συνεπώς, δεν θα έφταναν ποτέ στα χέρια των ανθρώπων, και κατά δεύτερον είχαν σβήσει οι μηχανές του σκάφους και ο άνεμος έσερνε το σκάφος σε αντίθετη κατεύθυνση από τους ναυαγούς.
Άρα οι υπερήλικες επιβάτες του δεν είχαν την δύναμη να αντιδράσουν και να κάνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης.

«Απόπειρα συγκάλυψης των γεγονότων»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δικηγορική εταιρεία «Βλάσσης και Συνεργάτες», που εκπροσωπεί την οικογένεια Κατιφέ, που θρηνεί την απώλεια δύο μελών, του πατέρα και της ανήλικης κόρης του, αμφισβητεί όσα υποστηρίζει στην απολογία του ο 78χρονος,
Η οικογένεια αφήνει αιχμές για τον «φερόμενο κατά δήλωσή του κυβερνήτη» και παρακαλεί οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα «είδε το συμβάν, ή τις προσπάθειες συγκάλυψής του, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, τα οποία ούτε καν προσήχθησαν ενώπιον των αρχών, να προσέλθει και να καταθέσει, για να φωτιστεί η αλήθεια»
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Την 16-08-2016 και περί ώρα 12:30, στην περιοχή της Μονής στην Αίγινα, το τουριστικό σκάφος «ΝΤΟΥΕΝΤΕ» σκόρπισε τον θάνατο, αφαιρώντας τέσσερις ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και του Θεοδοσίου Κατιφέ και της πεντάχρονης κόρη του Σεβαστής.
Το συγκεκριμένο σκάφος, με κυβερνήτη τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο κατά μεταγενέστερη δήλωση του ιδίου, αφού εγκατέλειψε αβοήθητους τους ναυαγούς που εκείνο δημιούργησε, επιδόθηκε σε μία προσπάθεια κάλυψης, συγκάλυψης και αποφυγής ευθυνών, την ίδια χρονική στιγμή που πλήθος προσώπων είχε ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας, που πιθανώς θα έσωζε ζωές.
Μετά από συνεννόηση με δικούς του ανθρώπους, όπως ο ίδιος ο φερόμενος χειριστής αναφέρει, προσήλθε σκάφος που ρυμούλκησε το δικό του, αλλά και έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος δύο φουσκωτά, ένα μεγάλο, το οποίο παρέλαβε και αποβίβασε τους τρεις συνεπιβαίνοντες του, στις ακτές της Αίγινας και ένα άλλο φουσκωτό το οποίο παρέλαβε τον ίδιο τον φερόμενο κατά δήλωσή του ως κυβερνήτη και τον οδήγησε στην περιοχή Φάρος, όπου αυτοκίνητο άλλου προσώπου, τον παρέλαβε και τον οδήγησε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, 2,5 ώρες μετά το συμβάν.
Εκεί εμφανίσθηκε με τον δικηγόρο του, με τον οποίο προφανώς είχαν επικοινωνία κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ συμβάντος και εμφανίσεώς του στο Λιμεναρχείο.
Την ίδια ώρα άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι, αλλά ο συγκεκριμένος κατά δήλωση του κυβερνήτης, αφού αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, δήλωσε και τα ονόματα των συνεπιβαινόντων του, όλοι κατά δήλωσή του αρκετά μεγάλοι ηλικιακά, αλλά με διάθεση για κρουαζιέρα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από ισχυρές σε ιπποδύναμη μηχανές.
Επειδή ουδείς από τους ισχυρισμούς αυτούς αντέχει σε σοβαρή κριτική, παρακαλούμε οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα είδε το συμβάν, ή τις προσπάθειες συγκάλυψής του, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, τα οποία ούτε καν προσήχθησαν ενώπιον των αρχών, να προσέλθει και να καταθέσει, για να φωτιστεί η αλήθεια.
Το έχει ανάγκη η οικογένεια των θυμάτων, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.