ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΟ Κ.Λ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΝΑ!

Πέμπτη, 30 Ιούνιος 2016 09:28

Γράφτηκε από
_ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ_ΤΟΥ_ΠΡΟΕΔΡΟΥ_ΤΗΣ_ΠΕΝΕΝ_ΣΤΟ_Κ.Λ._ΠΕΙΡΑΙΑ.jpg
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά κ. Κων. Λεοντάρα και στον Διευθυντή Ναυτικής Εργασίας κ. Νίκο Ισαάκογλου για μια σειρά εργασιακών προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη μας και γενικότερα τους Ναυτεργάτες που εργάζονται στα πλοία της Ακτοπλοΐας και διάφορων Πορθμειακών γραμμών.
Για τα ζητήματα αυτά είχε προηγηθεί παράσταση στην πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ.

Ειδικότερα στις συναντήσεις αυτές ο Πρόεδρός μας ανέδειξε μια σειρά προβλήματα τα οποία συνιστούν ωμή παραβίαση των ΣΣΕ και της ναυτικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα επισήμανε την συστηματική καταστρατήγηση του Π.Δ 177/74 σχετικά με την επάνδρωση και την απασχόληση Ναυτόπαιδων στην συντριπτική πλειοψηφία των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των άνεργων και προσφερόμενων για εργασία Ναυτόπαιδων και παράλληλα με την αυθαιρεσία των Ακτοπλοϊκών εταιριών να ανακόπτεται η φυσική εξέλιξη του κλάδου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα τόσο στα πλοία (με την επιβάρυνση των υπολοίπων μελών του καταστρώματος) ενώ στην θέση του ενός Ναυτόπαιδα ναυτολογείται Δόκιμος Αξιωματικός της γέφυρας ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκτελεί εργασίες και να ασκεί τα καθήκοντα του Ναυτόπαιδα.  
Επίσης κατήγγειλε ότι ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο διαπιστώνεται γενικευμένη παραβίαση του νόμου σχετικά με τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων και ταυτόχρονα οι εταιρείες δεν καταβάλουν τις δεδουλευμένες υπερωρίες τόσο στο πλήρωμα καταστρώματος όσο και στους υπόλοιπους Ναυτεργάτες, επίσης τόνισε ότι τα επιβαρυμένα ωράρια εργασίας και η εντατικοποίηση της δουλειάς συνιστούν προβλήματα που παράγουν ναυτικά ατυχήματα και διαμορφώνουν κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή στα πλοία.
Τα προβλήματα αυτά όπως υπογράμμισε στην παράστασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ παρατηρούνται τόσο σε πολλά Ακτοπλοϊκά πλοία όσο και σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές όπως είναι του Αργοσαρωνικού, Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, Κυλλήνης – Ζακύνθου, Ρίου – Αντιρρίου, Αρκίτσας – Αιδηψού, Ωρωπού – Ερέτριας κ.λπ.
Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, διαμαρτυρίες και αναφορές μας οι τοπικές λιμενικές αρχές δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν οι εταιρίες με τα προβλεπόμενα της ΣΣΕ και της κείμενης νομοθεσίας.
Επίσης στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρθηκε σε φαινόμενα κατά την διάρκεια των βραδινών φυλακών σε πλοία που βρίσκονται σε διανυκτέρευση στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της χώρας μας, όπου διαπιστώνεται παράνομη απασχόληση μελών του πληρώματος καταστρώματος κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια των πλοίων.
Ταυτόχρονα κατήγγειλε μια σειρά περικοπές και μειώσεις μισθών και δεδουλευμένων αποδοχών όπου αυθαίρετα ορισμένες εταιρίες προβαίνουν παραβιάζοντας ασύστολα τις ΣΣΕ για τους Ναυτικούς.
Επίσης επισήμανε ότι ορισμένες εταιρίες διακατέχονται από τριτοκοσμικές αντιλήψεις σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις των Ναυτεργατών με αποτέλεσμα συχνά – πυκνά να κάνουν εικονικές ναυτολογήσεις και στην πραγματικότητα να ταξιδεύουν ναυτικά φυλλάδια αλλά όχι και οι συγκεκριμένοι ναυτικοί επί των πλοίων!!
Επίσης ανέφερε ότι ακόμη παρουσιάζονται φαινόμενα πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών των πληρωμάτων!!!
Τέλος για όλα τα παραπάνω ανέφερε την συγκάλυψη που προσφέρει στις αυθαιρεσίες και στην συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας και των ΣΣΕ η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου όπως είναι οι τοπικές λιμενικές αρχές και η ΔΝΕΡ οι οποίες αδρανούν, αδιαφορούν και ουσιαστικά δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την συμμόρφωση των παρανομούντων ναυτιλιακών εταιριών.
Επίσης ευθύνη έχει η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΠΝΟ η οποία αποδεικνύεται τραγικά ανίκανη και ανεπαρκής να σχεδιάσει, να οργανώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το καθεστώς της γενικευμένης παραβίασης των ΣΣΕ στην Ακτοπλοΐα, στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών και στις διάφορες Πορθμειακές γραμμές.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΝΑ και απαίτησε να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να τερματιστεί το καθεστώς της αυθαιρεσίας, των παραβιάσεων της νομοθεσίας και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.