ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:01

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Βουτιά στην αβεβαιότητα καταγράφει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανήμπορο να σταματήσει το κύμα ασυγκράτητου sell off που προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 13,83% στις 532,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 16,44% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.433,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 29,82% στις 724,87 μονάδες.
Αυτήν την ώρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την έναρξη της κρίσης, αμέσως μετά το άνοιγμα του Χ.Α. από την τραπεζική αργία του καλοκαιριού του 2015. Οι τραπεζικές μετοχές ήδη βρίσκονται στο limit down, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στην ευάλωτη και ρηχή ελληνική αγορά. Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται υπό μεγάλη δοκιμασία, με τις απώλειες των βρετανικών τραπεζών να ξεπερνούν το 30%, ενώ ο κλαδικός του EuroStoxx 600 να καταγράφει πτώση υψηλότερη του 11%.
Σήμερα κανένας στην Ευρώπη δεν... κοιμήθηκε, παρακολουθώντας το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα που έβαλε με το αποτέλεσμά του τέλος σε μια ευρω-βρετανική σχέση τριών και πλέον δεκαετιών. Το Brexit υπερίσχυσε τελικά (52% - 48%) παρά το γεγονός ότι όλη τη νύχτα Brexit και Bremain έδιναν μάχη στήθος με στήθος, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών.

Σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, η επικράτηση του Brexit βάζει τη χώρα σε ένα αβέβαιο μονοπάτι και προκαλεί ένα βέβαιο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 στο -8,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 7,6%, ο γερμανικός DAX σημειώνει βουτιά 9,5%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 7% στις 4.150,82 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,9% στις 17.280,48 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βυθίζεται 12% στις 7.788,90 μονάδες.

Η στερλίνα, όμως, είναι το μεγαλύτερο "θύμα" του παγκόσμιου κραχ, καθώς πλέον κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Αυτήν την ώρα σημειώνει απώλειες 8%, ήτοι τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο σκοτεινές ημέρες του βρετανικού νομίσματος, όπως αυτή της Μαύρης Τετάρτης όταν η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποσύρει την λίρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών εξαιτίας ενεργειών εμπόρων συναλλάγματος.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές στο Capital.gr, οι επενδυτές πρέπει να αναθεωρήσουν άρδην τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Ότι γνώριζαν μέχρι τώρα για τους εσωτερικούς καταλύτες προφανώς και δεν ισχύει, με την εγχώρια αγορά να κινείται στους ρυθμούς του διεθνούς επενδυτικού κλίματος. Ποια θα είναι η συνέχεια; Ουδείς γνωρίζει τι θα επακολουθήσει, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο πανικός που προκλήθηκε από ένα αποτέλεσμα που ελάχιστοι ανέμεναν θα πρέπει να εκτονωθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συστήνοντας ψυχραιμία. Το μεγάλο όμως ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι πόσο μεγάλη θα είναι η πληγή που αφήσει αυτή η ιστορία στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Και μέχρι τώρα είναι μεγάλη. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν κλειδώσει ήδη στο limit down, ενώ διψήφια είναι η πτώση σε Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Folli Follie, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.