ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Συνεχίζεται η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - Θα καταψηφίσει το ΚΚΕ!!!

Τετάρτη 29/06/2016 - 15:05
 
ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ «FAST TRACK»
 
www.902.gr-αναδημοσίευση


Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συζητείται αυτή την ώρα με τις καθιερωμένες «fast trαck» διαδικασίες το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση στην Επιτροπή θα διαρκέσει μία ημέρα και η συζήτηση στην Ολομέλεια επίσης μία ημέρα.

«Εμείς καταψηφίζουμε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και για το λαό γιατί επεκτείνεται η δραστηριότητα των μονοπωλίων, που σημαίνει ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το έγκλημα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Η ενοχή είναι ολοφάνερη και με τη μορφή του κατεπείγοντος που χρησιμοποιείτε προκλητικά και κυνικά για να μην επιτρέψετε ουσιαστικά καμιά συζήτηση που θα αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας και κοροϊδίας και κυρίως την προσήλωση της κυβέρνησης να υπηρετεί με συνέπεια και ταχύτητα τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού και της χώρας», ανέφερε.
Όπως είπε, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση εντάσσεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων, προσθέτοντας ότι από τη μετατροπή του Πειραιά δεν κέρδισαν οι εργαζόμενοι, αλλά τα μονοπώλια. 
 «Ποτίσατε όλοι σας το κινέζικο μονοπώλιο και τώρα κάνετε κριτική για ξεπούλημα, λες και η μία ιδιωτικοποίηση ήταν καλή και η άλλη κακή», «ρωτήστε τους εργαζόμενους με τι συνθήκες δουλεύουν, με απλήρωτη δουλειά, με ατυχήματα που δεν καλούν ούτε ασθενοφόρα για να μην καταγράφονται», σημείωσε για την κριτική περί «ξεπουλήματος» που κάνουν τα άλλα αστικά κόμματα προς την κυβέρνηση.
Η Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε κοροϊδία τον ισχυρισμό ότι προστατεύονται οι εργαζόμενοι αφού στο άρθρο 10 Α και στο άρθρο 11 ο γενικός κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας και ο γενικός κανονισμός προσωπικού μπορούν να αλλάξουν με απόφαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΠ ΑΕ, επιφέροντας πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζομένων. Επίσης στο κεφάλαιο ΙΖ της νέας σύμβασης αναφέρεται ότι όλες οι λιμενικές εργασίες θα πραγματοποιούνται με συμβάσεις αναθέσεων και υποπαραχωρήσεις. «Είναι γνωστή η συνταγή της εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων, την οποία η COSCO έχει κάνει καθεστώς και ετοιμάζεται να την εφαρμόσει με τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης σε όλο τον Πειραιά», είπε.
Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η εργατική τάξη και ο λαός δεν πρέπει να μπαίνουν στο δίλημμα του ποιος καπιταλιστής, με ποιον τρόπο θα τους εκμεταλλεύεται, το αν θα είναι το άλφα ή το βήτα μονοπώλιο ή το αστικό κράτος», ξεκαθαρίζοντας πως και με δημόσιο ΟΛΠ υπήρχε εκμετάλλευση, μείωση μισθών κατά 35%, εργατικά ατυχήματα και απληρωσιά, ενώ το λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποιείται για τον εφοδιασμό της FRONTEX και των ΝΑΤΟικών πλοίων. «Για το ΚΚΕ, το λιμάνι του Πειραιά και συνολικά τα λιμάνια της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά όταν υποταχθεί σε έναν επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών», κατέληξε.