ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου της Κομισιόν με νέο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα...

WWW.902.GR-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τετάρτη 10/02/2016 - 20:22
 Φωτό αρχείου ΑΡΦωτό αρχείου ΑΡ

Την έκθεση προόδου για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, η οποία περιέχει το δεύτερο πακέτο συστάσεων προς τη χώρα μας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα. 
Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα με το «μαστίγιο» των συστάσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί και το «καρότο», το οποίο πάντως περιορίζεται σε ορισμένα «λόγια συμπάθειας» για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές.
Έτσι, η έκθεση καταγράφει πρόοδο στη διαχείριση του Προσφυγικού από την Ελλάδα και επισημαίνει ότι η δημιουργία των «hot spots» στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) καθυστέρησε, διότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και οι εγκαταστάσεις έπρεπε να χτιστούν από την αρχή. Σημειώνεται ότι το μόνο λειτουργικό «hot spot» βρίσκεται στη Λέσβο, ενώ όσον αφορά τις εγκαταστάσεις στα υπόλοιπα νησιά, συνεχίζονται οι εργασίες. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος λειτουργίας των «hot spots» έως τις 15 Φλεβάρη, ο ελληνικός στρατός έχει αναλάβει την ανοικοδόμησή τους.
Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει βελτιώσεις στη λειτουργία των «hot spots» και έχουν ολοκληρώσει τις τυπικές λειτουργικές διαδικασίες, αλλά και τη διαδικασία άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων που αποβιβάζονται στα νησιά στα κέντρα καταγραφής. Επίσης, επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί «αξιοσημείωτη αύξηση» όσον αφορά το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα.