ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

«Η περιοχή του Πειραιά ξέρει από προσφυγιά»!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PIREAS2DAY
WWW.PIREAS2DAY.GR                       ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/02/2016
Με τα «κύματα» των προσφύγων από τη Συρία να αυξάνονται διαρκώς, όπως και ο αριθμός των θυμάτων σε ατυχήματα στο Αιγαίο, η Αυτοδιοίκηση της περιοχής του Πειραιά έδωσε τα «χέρια» και αποφάσισε να στηρίξει την λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.

Την ίδια ώρα, η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν «Επιτροπές Κατοίκων» με την στήριξη της Χρυσής Αυγής, στην λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη, δεν είχε την ανταπόκριση του κόσμου, την οποία ανέμεναν οι διοργανωτές, καθώς δεν μαζεύτηκαν περισσότερα από 100 άτομα.  Ωστόσο, μετά το τέλος συγκέντρωσης ακολούθησε σύντομη αλλά βίαιη συμπλοκή ανάμεσα σε «χρυσαυγίτες» και αντιφασίστες μέσα και έξω από τον σταθμό των ΗΣΑΠ στον Πειραιά.
Στο μεταξύ, την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιείται νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τον σχεδιασμό της διαχείρισης της προσωρινής παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χ. Βρετάκος, Κορυδαλλού Σ. Κασιμάτης, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης. Όλοι συμμετείχαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε δίωρη σύσκεψη στο γραφείο του κ. Γαβρίλη, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη της Τρίτης θα παρίστανται επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να υπάρξει σφαιρική ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι των Δήμων της Π.Ε. Πειραιά μετά την σημερινή σύσκεψή τους έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση:

«Το προσφυγικό είναι ένα μείζον θέμα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και έχουμε καθήκον να συμβάλουμε όλοι στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με αυτά τα δεδομένα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη δομή στο Σχιστό, με τις εξής προϋποθέσεις:
1.    Ο αριθμός των προσφύγων, που θα φιλοξενούνται εκεί θα είναι τόσος ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
2.    Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:
•    Στην διαμόρφωση σχεδίου διασποράς προσφύγων στο Λεκανοπέδιο και σε όλη την χώρα με τη μεταφορά τους με τα πλοία από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά ώστε να είναι διαχειρίσιμο το θέμα και σε ακραίες συνθήκες.
•    Σε ενημερωτική εκστρατεία των τοπικών κοινωνιών».

Οι συγκεντρώσεις

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η σύσκεψη στην Π.Ε. Πειραιά, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης  στο Σχιστό πραγματοποιούνταν δύο συγκεντρώσεις.

Στη μια ήταν περίπου 100 οπαδοί της Χρυσής Αυγής, μαζί με κορυφαία στελέχη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων οι Ηλ. Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός κ.α. και στην άλλη αντιφασίστες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία των «χρυσαυγιτών».

Η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ ισχυρή και λειτούργησε αποτρεπτικά στο να προκληθούν επεισόδια.
Έτσι, μετά από σύντομες ομιλίες η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής διαλύθηκε και αρκετά μέλη της κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό των ΗΣΑΠ στον Πειραιά για να φύγουν προς την Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με ομάδα αντιφασιστών για να ακολουθήσει άγρια συμπλοκή, μέσα και έξω από τον σταθμό.

Ωστόσο, η επέμβαση της Αστυνομίας έδωσε, γρήγορα, τέλος στα επεισόδια και οδήγησε τις δύο πλευρές σε διαφορετικούς συρμούς, με τους οποίους έφυγαν από τον Πειραιά υπό διακριτική παρακολούθηση.

Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:
«Σε φιάσκο κατέληξε η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής. Φορώντας το προσωπείο μιας ανύπαρκτης Επιτροπής Κατοίκων, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα επιχείρησαν να επενδύσουν πάνω στο θέμα του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο του Σχιστού. Τελικά μαζεύτηκαν 100 περίπου χρυσαυγίτες, και αυτοί μεταφερμένοι από άλλες περιοχές.
Θα το επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά  για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Κερατσίνι και Δραπετσώνα είναι πόλεις της προσφυγιάς. Γι’ αυτό είναι και πόλεις της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Οι διαμαρτυρίες μας για τους λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης και την έλλειψη δημοκρατικής διαβούλευσης, δεν έχουν καμιά σχέση με το ρατσιστικό μίσος».

Η έξαρση του προβλήματος και οι ναυτικές τραγωδίες.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας γράφτηκε μια νέα τραγωδία στο Αιγαίο, κοντά στις ακτές της Τουρκίας, στην οποία τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν ανατράπηκε ένα σκάφος, που μετέφερε περίπου 40 πρόσφυγες.

Το ατύχημα έγινε ανοιχτά της δυτικής επαρχίας Μπαλικεσίρ της Τουρκίας και η ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας διέσωσε τρία άτομα ενώ ένα τέταρτο διασώθηκε από ένα αλιευτικό κοντά στην περιοχή Εντεμίτ, απέναντι από τη Λέσβο.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας «Ανατολού» οι βασικότεροι προορισμοί των προσφύγων για να ξεκινήσουν ταξίδι για την Ελλάδα είναι οι επαρχίες Τσανάκαλε, Μπαλικεσίρ, Σμύρνη, Μούγλα και το Αϊδίνη.

Από τους περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν στην ΕΕ το περασμένο έτος, περισσότεροι από 850.000 έφθασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ενώ έχασαν την ζωή τους την περυσινή χρονιά στο Αιγαίο 805 άνθρωποι.

Κατά τον πρώτο μήνα του 2016 περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι έφτασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ και  περισσότερα από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους

Ωστόσο, το προσφυγικό πρόβλημα φαίνεται ότι «φουντώνει» καθώς όπως μεταδίδει το «Αλ τζαζίρα» δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα σημείο διέλευσης των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία αφού διέφυγαν από μια μεγάλη κυβερνητική επίθεση στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην συριακή πόλη του Χαλεπίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα κρατήσει «πολιτική ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι σε 5.000 από αυτούς έχει ήδη επιτραπεί να εισέλθουν στην Τουρκία.

«Άλλοι  50.000 έως 55.000 είναι στο δρόμο και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί», είπε ο ίδιος από την ολλανδική πρωτεύουσα, όπου είχε  συνομιλίες με τους ομολόγους της ΕΕ.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Κίλης, στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσε  ότι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έφτασαν στα τουρκικά σύνορα κοντά στη πόλη Κίλης τις τελευταίες 48 ώρες και φιλοξενούνται  σε καταυλισμούς στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Ο ΟΗΕ είπε ότι ένα τεράστιος αριθμό προσφύγων από τη Συρία έχει στρατοπεδεύσει έξω από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμ, ελπίζοντας να φτάσει στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Τούρκικη Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και  Έκτακτης Ανάγκης Αρχή (AFAD) αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την εισροή.