ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ: «Δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν θα γίνουν εκλογές»1

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για όλα τα «καυτά» θέματα | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Πολύ σύντομα θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα και η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα, με την κοινωνία όρθια, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει καλώντας τους αγρότες σε διάλογο, ενώ σημειώνει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο εκλογών.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή», η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού θα κλείσουν «πολύ σύντομα» και η Ελλάδα «θα γυρίσει σελκίδα με την κοινωνία όρθια».

«Δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην προαναγγελία της συνέντευξης, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μην μειωθούν οι συντάξεις, ενώ καλεί τους θεσμούς να σταματήσουν τις καθυστερήσεις επειδή δαιφωνούν μεταξύ τους.
Στο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών συμμαχιών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ενισχύεται σταθερά η δυναμική του μετώπου κατά της λιτότητας.

«Διάλογος»

Καλεί, ακόμη, τους αγρότες σε διάλογο ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις» αναγνωρίζοντας, παράλληλα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γης.
Τονίζεται επιπλέον ότι σαφής είναι και η δέσμευσή του στην υλοποίηση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος γνωστοποιώντας ειδικότερα, ποιες θα είναι οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Το κλειδί στην Τουρκία

Αναφορικά με το προσφυγικό ο πρωθυπουργός επιμένει ότι το... μπαλάκι παραμένει στην πλευρά της Τουρκίας, ενώ, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με ταυτόχρονη διασφάλιση σεβασμού των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Απελπισμένες προσπάθειες»

Ακόμη, μέσω της συνέντευξης του στην «Α», ο πρωθυπουργός στηλιτεύει την «απελπισμένη προσπάθεια» ευρύτερων κύκλων να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», με ακατάσχετη εκλογολογία και υποκίνηση του κοινωνικού αυτοματισμού.
Απάντηση στα σχέδια αυτά, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που είναι «σα σκληρή γροθιά», όπως αναφέρεται. Σύμφωνα επίσης με την προαναγγελία, μια χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα είναι ότι «η διαπλοκή και το παλιό κομματικό κατεστημένο έχουν ονοματεπώνυμο».
Ο πρωθυπουργός ασκεί οξεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί για «θατσερικές κατευθύνσεις» και «ταξικό μίσος», δηλώνοντας ότι «θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα στη Βουλή», προκειμένου να δημοσιοποιεί στον ελληνικό λαό τις θέσεις του αυτές.

Τα επόμενα βήματα και πρωτοβουλίες

Η κυβέρνηση, πάντως, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της τη στιγμή που οι αγρότες, συνεπικουρούμενοι και από άλλους εργαζόμενους, πλημμυρίζουν το Σύνταγμα, ενώ δανειστές και Ε.Ε. στέλνουν αυστηρά μηνύματα για τη διαπραγμάτευση, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις με στόχο τη διαχείριση όλων των ζητημάτων και την εκτόνωση της κατάστασης.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό γίνεται μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η κυβέρνηση έχει σε όλους τόνους υπογραμμίσει την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος ενώ και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά είναι η ώρα της ευθύνης και για τους υπόλοιπους εταίρους.
Στο εσωτερικό πεδίο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν δίκαιες λύσεις στα ζητήματα των αγροτών και δεν αποκλείονται νέες πρωτοβουλίες, τις επόμενες ώρες, πρωτοβουλίες- γέφυρα διαλόγου και συνεννόησης με τους αγρότες. Στο κλίμα αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου απηύθυνε χθες νέα πρόσκληση στους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.